trumil
[Usunięty]
Sprzedajacy na allegro kupil na aukcji #314862881 obiektyw Vivitar, a teraz go sprzedaje. Nawet zdjecie jest to samo. Jest to pierwsza sprzedaz tego allegrowicza.

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Heh, kupił i od razu sprzedaje. Albo chce na nim zarobić albo jest coś nie tak z tym szkłem, no ale cenowo już się orientuję. Cena końcowa w poprzedniej aukcji 375 zł.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
ja widzę tam na dwuch zdjęciach dwa różne obiektywy, Sigmę i Vivitara. Jeżeli to jest na bagnet "K" to brałbym Vivitara bo widzę, że ma pozycję "A" na pierścieniu przysłon.
Cena nie powinna być wysoka; to taki starszy spacerzoom z nie najlepszym światłem.
A jeżeli jest to Sigma 70-200, to w sumie też nic wartościowego.
Oceniam to po tych fotach, z tymi szkłami nie miałem do czynienia.
Dziwne, że sprzedający wstawia jednocześnie fotki dwuch różnych szkieł. :roll:

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
trumil napisał/a:
Sprzedajacy na allegro kupil na aukcji #314862881 obiektyw Vivitar, a teraz go sprzedaje. Nawet zdjecie jest to samo. Jest to pierwsza sprzedaz tego allegrowicza.

Też przyglądałem się tamtej aukcji.Podobny
poszedł na ebay'u za 176 zł.
Na allegro od jakiegoś czasu widać straszną zwyżkę cen manualnych szkieł.
Pewnikiem jest to efektem wzrostu popularności Pentax'a. A co za tym idzie, sprzedawcy wietrzą łatwy zysk (porównanie obu aukcji, na ebay obiektyw jak ze sklepu).
Ale wdaje mi się że większość kupujących myśli że kupuje autofokusa a potem rozczarowanie.
Przykładem może być właśnie okonik1 z aukcji allegro, bo na handlarza nie wygląda.

[ Dodano: 2008-04-15, 23:13 ]
Cytat
Dziwne, że sprzedający wstawia jednocześnie fotki dwuch różnych szkieł

Może to taka promocja, kupujesz vivtara, dostajesz gratis sigmę, i tak się już dość przejechał na tym szkle :-> . Dobrze że chociaż dostał pozycję A.

[ Dodano: 2008-04-15, 23:15 ]
Odnalazłem korespondencję z poprzednim właścicielem vivitara, minimum ustawił na 215 zł, się chyba nieźle zdziwił. :mrgreen: :-B

mam podobny - ASANUMA Auto-Zoom 80-200 ale ze światłem 4 (do 22) po całej długości. Ma nawet jakieś powłoki ochronne.
Fak, że nie ma pozycji"A", jednak nie ceniłbym go wyżej jak 150 zł. (z K100D całkiem przyzwoite foty).

No nie panowie ale mieszacie z tymi cenami ;-)
Ech, zobaczę jak to wygląda na giełdzie foto w Katowicach (chyba że nie wytrzymam i kupie na allegro), ciekawe czy w ogóle mają tam jakieś ciekawe szkiełka na bagnet K i gwint m42 ? Szkoda tylko, że najbliższa jest 4 maja a ja już chce mieć jakiś obiektyw :-?

Co myślicie o tych stałkach 50 o których pisałem troszke wcześniej ?

DeKa napisał/a:
ch, zobaczę jak to wygląda na giełdzie foto w Katowicach

Ponoć nic ciekawego relacja z kwietnia

Jak dla mnie cena chora jak za taki zoom (z poprzedniej aukcji na której kupił obecny sprzedający).
Co do stałek się nie wypowiem (się nie orientuję). Ja bym chciał jakąś 50 z A, tak 1,4 1,7 za sto parę zł kupić, ale to marzenia.

dybon napisał/a:

Ponoć nic ciekawego

Czytałem wątek o tej giełdzie właśnie. Nic ciekawego ale pewnie zależy dla kogo. Jak ktoś ma już pełną szklarnię to trudno coś mu będzie znaleźć ale ja nie mam oprócz kita nic innego więc moooże coś się trafi (przynajmniej głupia przejściówka m42 :-) ). A na giełdę mam 5 min i wstęp za 2 zł więc się przejadę.

DeKa napisał/a:
Co myślicie o tych stałkach 50

oba bardzo dobre (tylko cenią je wysoko). Mam Pentaksa M 50/1.4, z Super Takumarów - 55/1.8 i 35/3.5. Te szkła są naprawdę bardzo dobre, jednak ceny postawione na podanych przez Ciebie linkach są moim zdaniem za wysokie.
Do Takumarów dołóż jeszcze koszt przejściówki.
Nowy Pentax FA 50/1.4 Kosztuje $200. Pomyśl, czy masz na tyle kasy, by płacić dwa razy???

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
DeKa - wiesz 28 mm po cropie potrafi być całkiem sympatyczne - mi na przykład bardzo podpasowało. Co do 50mm... Wszystko zależy - niektórym robi się po cropie "za wąsko" - a mi na przykład też ta ogniskowa na cyfrze pasuje. Nie opstrykasz - nie będziesz wiedział. A właśnie - jeszcze jedno - cena z Twojego linka tej 50/1,4... Sorry - cholernie drogo, ja za swoją w stanie idealnym dałem 320 (z filtrem Asahi SkyLight). Spinner o ile się nie mylę na giełdzie oferował za 280...

Tak przy okazji - fisheye zenitara jest fajne, ale... to fisheye. 16mm ogniskowej - ok, tylko że zagina perspektywę, linie proste, świat widać jak w szklanej kuli... Po pierwsze - na cyfrze, po cropie efekt będzie mniej widoczny, ale będzie. Dużo ładniej wygląda na analogu.
Lepiej w tym wypadku zostać przy kicie - jest całkiem przyzwoity. Fakt - ciemny, ale nie jest zły. Sam też mam, używam i sobie chwalę.

dżejpi napisał/a:

Nowy Pentax FA 50/1.4 Kosztuje $200. Pomyśl, czy masz na tyle kasy, by płacić dwa razy???

No właśnie. Między innymi dlatego założyłem ten wątek żeby nie dać się zrobić i nie przepłacać.

DeKa napisał/a:
A na giełdę mam 5 min i wstęp za 2 zł więc się przejadę.

To czekam na relację, tym razem interesują mnie właśnie 50'tki o których wcześniej pisałem, z bagnetem K, gdybyś mógł się zorientować w cenach.
Poprzedni chciałem jechać ze względu na dłuższy zoom, ale że udało mi się samemu naprawić sigmę, to już nie mam ciśnienia.
Tak tylko dodam że tę moją sigmę z A, nabyłem na allegro za 91 PLN (co prawda z małym grzybkiem, ale na zdjęciach nie widoczny) . Tak więc jak nie musisz się śpieszyć, to poczekaj, poszukaj, bo te ceny z allegro to jakiś kosmos od jakiegoś czasu.
No chyba że masz kasę, a zależy ci na powiększeniu szklarni...

dybon napisał/a:
Tak więc jak nie musisz się śpieszyć, to poczekaj, poszukaj, bo te ceny z allegro to jakiś kosmos od jakiegoś czasu.
No chyba że masz kasę, a zależy ci na powiększeniu szklarni...

Kasy nigdy za dużo :-)
Jestem strasznie napalony ale mam dobre hamulce. Poczekam, poczytam bedę dalej pytał.
Relacja z giełdy ? Nie ma problemu. No ale 3 tygodnie musimy poczekać :-)

dybon napisał/a:
Tak tylko dodam że tę moją sigmę z A, nabyłem na allegro za 91 PLN

No i to są normalne ceny. Tak mi się wydaje.
Muszę jeszcze pogrzebać w dziale giełda na naszym forum. Może coś trafię.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Często na forumowej giełdzie ceny są bardziej przystępne niż na Allegro. Może wystawiają takie, bo wiedzą, że sprzedadzą swoim? :-D

DeKa napisał/a:
No ale 3 tygodnie musimy poczekać :-)

Mi się nie śpieszy, zresztą od twojej relacji minie następny miesiąc zanim tam bym pojechał.
Tak z ciekawości chciałbym zobaczyć jak wygląda praca z jasnym szkiełkiem. No chyba że nie muszę kupować by się przekonać i znajdzie się jakaś duszyczka dobra z mojej okolicy co nie będzie się bała wypożyczyć na paręnaście dni .. :mrgreen: :-B

[ Dodano: 2008-04-16, 01:10 ]
Cytat
Często na forumowej giełdzie ceny są bardziej przystępne niż na Allegro

Ale często ceny są dość przystępne (korespondencja ze sprzedawcami, czy kup teraz).
Przykład
Tutaj była opcja kup teraz chyba 150 zł, mogłem kupić ale licytowałem, skończyło się na 237 zł. Mógłbym zarobić nawet z 80 zł.
Dość często kupujący zawyżają cenę, właśnie by szybko mieć coś nie standardowego.

DeKa napisał/a:

No właśnie. Między innymi dlatego założyłem ten wątek żeby nie dać się zrobić i nie przepłacać.

Nasze rady są tylko informacyjne. To Ty decydujesz ile zapłacisz za dane szkło.

Już wieczorkiem będę licytował 50-tke. Zobaczymy :-)
Ale zastanawiam się jeszcze nad tym wynalazkiem MITAKON 80-200 mocowanie pentax ( http://allegro.pl/item345...aukcja_bcm.html )
Może ktoś przynajmniej coś o nim słyszał albo nawet bawił się takim ? Warto takie coś ?

I jeszcze takie coś: Sunagor MC 70-200/4.5-5.6(Pentax KA)
http://www.allegro.pl/ite...pentax_ka_.html

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
DeKa napisał/a:
Ale zastanawiam się jeszcze nad tym wynalazkiem MITAKON 80-200 mocowanie pentax ( http://allegro.pl/item345...aukcja_bcm.html )
Może ktoś przynajmniej coś o nim słyszał albo nawet bawił się takim ? Warto takie coś ?

Z wyglądu i parametrów bardzo podobny do mojego Elicara, może to też jakiś OEM? Jeśli tak jest w rzeczywistości, to IMO warto za takie pieniądze. Co prawda dopiero zaczynam się nim bawić, ale z tego, co zauważyłem rysuje całkiem ostro z CA w normie.

Poza tym, zawsze możesz sprzedać dalej, jeśli nie będzie Ci odpowiadał :)

No i mitakon wpadł w inne ręce. Na aukcji byłem 1, po odświeżeniu strony okazało się, że ktoś przbił o złotówkę :-( szukam dalej.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
DeKa napisał/a:
No i mitakon wpadł w inne ręce. Na aukcji byłem 1, po odświeżeniu strony okazało się, że ktoś przbił o złotówkę :-( szukam dalej.

Jak znam życie, to pewnie postawił 100 PLN :-) Ale co tam - zoomów w tym zakresie jak mrówków ;-)

Skocz do: