mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Dzięki za wszystkie komentarze. No napis jak wspomniałem, albo to wypadkowa mojej wady wzroku (-2.0), albo megalomania, albo faktycznie, tak chciałem zrobić ukłon w stronę niedowidzących. Zmienię to jak będę ponownie coś dorzucał do galerii.

Zacznę od końca:
Ijon
Co do siostry, dzięki. Ale u mnie takie perełki to (nadal :roll: ) efekt szczęścia, a nie talentu.
7. Czekałem na kogoś przy jakimś skrzyżowaniu i dziwne wrażenie na mnie wywarł budynek o oknach typu lustro weneckie. Faktycznie, jak się tego nie zobaczy w kolorze to można nie wiedzieć o co chodzi.
8. Jak robiłem to zdjęcie to tylko dwie rzeczy przykuły moją uwagę. To, że chłopiec ciągle miał bardzo sympatyczną aparycję i to pudełko po Snikersach. Mam gdzieś jeszcze chyba dwa ujęcia, pewnie tam nie pociąłem tak ludzi z tłumu, więc może da się to poprawić.
9. Wracałem z imprezy, po czwartej czy piątej nad ranem. Środek kwietnia, nie ma asfaltowej drogi, błoto, zimno, szron na końcu kita ;-) . Nie pracuję jeszcze w National Geographic by myśleć o wszystkim. Ale cenna uwaga, dzięki.
10. To kitsurfer czy jakoś tak. Ta siostra co fruwała na pierwszej fotce na czymś takim też lata (widać to nie przypadek).
Michał K
8. jak wyżej
10. To Vieux-Boucau, nie reklamuję bo za rok tam okaże się, że wszyscy turyści, to Polacy z Pentaxem w ręku :-) A fale pierwsza klasa, to ocean.
StarskiPL
Wiem, wiem. Teraz zapamiętacie na zawsze moje imię i nazwisko ;-)
Ka_Seciak
8. Tego grajka wszyscy olewali. Chociaż, na przyszłość faktycznie dobrze mieć to na uwadze. Nie myślałem wtedy o tym.
10. Gdzieś mam inne zdjęcie jak fruwają. Poszukam, jak znajdę to dorzucę.
djack
Napisy faktycznie, ustalę, że zrobie w kilku wersjach kolorystycznych, zmniejszę czcionkę i wywalę tło.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Ka_Seciak napisał/a:
Młodsza siostra...
Łohohohoł... Świetne - naprawdę. Jedynie te druty w tle...

Jeździłem sporo po Alpach z Zenitem i na prawie każdej przełęczy były ładne widoki ale zakłócane wszechobecnymi liniami wysokiego napięcia. Mimo że do Zenita miałem przykręcony 2/85, to i tak sporo drutów łapałem w kadr, po prostu są tak wszędobylskie że nie sposób je ominąć.
Zresztą, nie ma się co dziwić że linie te prowadzi się tam akurat przez przełęcze...

No a zdjęcia ... fajne! Przypominają mi tamte klimaty.

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
10 świetne. Te kolory są nieziemskie.
1 znakomite. I ten cień! A jeszcze jakby się cała zmieściła na tle nieba... no, ale tu już się czepiam na siłę. Jakby siostra zechciała tak przez chwilę powisieć i poczekać na dobranie idealnego kadru to pewnie wyszedłby idealny ;-) A szczęście to się przydaje nawet bardzo wybitnym fotografom :-)
8 fajne. Na mój gust trochę za pstrokato w tle za głową grajka, ale to tylko takie moje odczucie.
9 Ładne zestawienie cienia i szronu z ciepłym światłem słońca na drzewach. Tylko jeszcze jakby może kosztem nieba albo kroku w tył zmieścić cały ten słupek.
5 przyjemne

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
7 - nieczytelny przekaz...na "nie".
8 - gdyby kadr był szerszy, ale i tak jest fajne.
10 - najlepsze.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Ja napisze o tych co mi się nie podobają..
3 - bo niebo jest, bo tak naprawdę uwagę moją przyciągają nie kamienie, tylko to co jest za nimi, czyli gra nierówności terenu i światła..
4 - bo chyba jest to wycinek z dużo większego kadru, no i pszczółkę nie tak trudno jednak upolować..
7 - jakoś nie przekonuje, ratowałeś fotkę kontrastem, ale się nie udało moim zdaniem..

A najbardziej mi się podoba 10.. tutaj chyba nie jestem oryginalny.. :-P

Pozdrawiam,
Adam

robertdax  Dołączył: 03 Lip 2006
10. Vieux-Boucau - widze, ze za rok bedzie mozna jakis plenerek zmontowac :-D , mieszkam 20 km od tej plazy. A zdjecia? Oby tak dalej.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
robertdax napisał/a:
Vieux-Boucau - widze, ze za rok bedzie mozna jakis plenerek zmontowac
Nie widzę przeciwwskazań :lol:

Trochę nowych zdjęć przybyło i chciałem poddać pod ocenę kilka:
11. Zmrożona rosa pewnego czwartkowego poranka.

12. Znowu Vieux-Boucau. Jakiś tata trzymał córeczkę za rączkę, a ta gdy podpływała fala podskakiwała. Zrobiłem zdjęcie i zobaczyłem dopiero jak ten skok wygląda.. ;-)

13. Takie tam w Brukseli. Nawet nie wiem co to było, spieszyłem się do auta, a obok było wejście, więc wszedłem, pstryknąłem i wyszedłem.

Pozdrawiam

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
1. - bardzo ładna rosa, ale sytuacja aż się prosi żeby je zrobić obiektywem makro, tu jest bałagan w kadrze :(
2. - świetne zdjęcie :-) bardzo mi się podoba
3. - j.w., ewentualnie można by wykadrować rękę i słup

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
3 - lubie zdjecia w takim klimacie, podoba mi sie ta fota.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
Hm...
11. - trochę za duża GO.
12. - fajne :-)
13. - b. fajne :-)

Mała porcja:

14.

15.

16.

17. (tu poszedłem na łatwiznę przy wyborze modela.. ;-) )

18.

W przypadku 18 jak możecie to piszcie o swoich pierwszych skojarzeniach co widzicie, na co wam to wygląda abstrah.ując oczywiście od tego, że to reklama świetlna fast food'a.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
To może być np. Kaczor Donald widziany okiem osoby cierpiącej na filipińskie choroby tropikalne ;-)
Podobają mi się Twoje kadry :-)

piotrecius dzięki! :-B :-B :-B
Albo wszystkim słów zabrakło do komentowania :lol: w co nie wierzę ;) albo marne zdjęcia i nie ma co komentować - to chyba prędzej ;-) Dla tego wrzucę coś z człowiekami, mianowicie pierwsze dwie fotki to sesja z modelką Wandą, robiona z miesiąc po kupnie K100D czyli gdzieś koło stycznia jeszcze przed śniegiem w 2007 roku. Kolejne dwa to sesja z moją kobietą :-) z 9 grudnia 2007r. Kolorki zamierzone, kompozycja i wygląd modelki spontaniczny.

19.

20.

21.

22.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
21 jest bardzo. Klimat jak z angielskiej mrocznej opowieści.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
mkdexter, foty bardzo fajne, szczególnie 16, 18 - ale jeśli mógłbym coś zasugerować (co je chyba jeszcze bardziej wzmocni) - to dopracowanie podpisu.
Ten font stylizowany a la Bauhas jest moim zdaniem trochę zbyt nachalny / pretensjonalny; sugerowałbym na tym delikatnym paseczku, który stosujesz, dobranie czegoś równie delikatnego - jakiegoś bezszeryfowca stylu Humanist 777 (Condensed), może Swiss (Light / Thin).
Polecam http://www.fontshop.com/ - tam na pewno znajdziesz coś estetycznego - jesteś tym szczęśliwcem, który nie ma polskich znaków w nazwisku.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A ja bym radzil wyslac te paski z podpisami (podpaski? ;-) ) na ksiezyc :-P Tylko przeszkdza w ogladaniu zdjec.

Samp, hehe - nie zastanawiałem się nad tym szczęściem, ale dzięki za uwagi. Tak prawdę mówiąc to, to na prędce było robione i sam się teraz dziwię, że mnie lenistwo ogarnęło, aż tak, że wrzucam fotki z ramką z bloga zamiast podrzucić na serwer te bez, bo tutaj ramki są nie potrzebne wam ;-) Z czasem popracuję nad tym, bo szykuję mały remont tego portfolio. A czcionka.. to z zamiłowania do krągłości jakie mnie ostatnio ogarnęło ;-)

g70104sm, lubię takie klimaty ;-)

[ Dodano: 2008-03-17, 00:16 ]
dan, tak, to są podpaski ;-) wyczarteruję je na ten księżyc, widać złapałem na to fazę, a nikomu poza mną się nie podobają ;-)

[Edit]

Wreszcie trochę analogowo (Aparat Porst CR-1 (czyli Fujica) i szkiełko "kitowe" X-Fujinon DM 50mm f/1.9, a film to Fujifilm Superia X-TRA 400 czyli wszystko Fuj.. ;-) wołane i skanowane w Rossmanie

1.

2.

I tradycyjnie K100D

3.

4.

5.

6.

7.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
Generalnie masz tendencję do kadru centralnego - często umieszczas zbyt dużo "powietrza" nad głową modela (19, 21, 22, 1, 6, 7).
2. - bardzo fajne, tylko trochę uciekł nastrój...
Rozumiem, że w 6. chciałeś złapać zegar w kadrze, i tak ciachnąłeś panią po twarzy - można by ją całkiem usunąć, a ręce przymaskować - i tak zmieniałeś rozpiętość tonalną.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
podoba mi sie nr 5 ale bez dołu.
6. bardzo fajna zarowno kolor jak i treść :-)
7. tez całkiem całkiem,

Skocz do: