julian.s  Dołączył: 18 Kwi 2008
[lampa] Problemy z lampą tumax 386
Witam. Na początku chciałem się przywitać, jako że to mój pierwszy post:)

Chciałem się podpytać użytkowników lampy błyskowej Tumax DPT386AFZ-P o następującą sprawę. Otóż lampa od momentu zakupu działała poprawnie, lecz po pewnym czasie pojawił się problem. Lampa włączała się, ładowała i świeciła na czerwono lampka "Ready/Test". Niby tak jak powinno, ale kiedy próbuje wyzwolić błysk, miga tylko na zielono lampka "Auto OK" i błysk się nie wyzwala. Próbowałem na akumulatorkach i bateriach alkalicznych Panasonic - bez rezultatów. Lampa jest nowa - ok 2 tyg kupiona w foto-tip, czy może ktoś z was miał podobny problem? Od razu dodam, że nie znalazłem odpowiedzi przeszukując archiwum tego forum. Dodam jeszcze, że inne funkcje takie jak zoom lampy, ustawienia manualne działają. Lampy używałem z body k100d... Byłbym wdzięczny za rady, podrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
julian.s, nie przelaczyles sobie przypadkiem na czasy krotsze od 1/180 ?

Nie. Nie ma to nic wspólnego z czasami. Lampa zdjęta z aparatu powinna się wyzwalać przyciskiem "Test" i się nie wyzwala...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Kolejny rozkraczony tumax, na szczęście foto-tip nie robi problemu z wymianą/zwrotem kasy. A swoją drogą to plwk miał jakieś szczególne szczęście (odpukać) ze swoim egzemplarzem. Wg mnie zwrot do sklepu

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ta lampa nie ma przycisku test. Jest kontrolka READY/TEST która świeci gdy lampa się naładuje a po błyśnięciu jeśli wszystko, wg lampy, było OK to kontrolka też błyśnie.
Zaraz sprawdzę ponownie czy nie piszę jakichś głupot :oops:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Nawet jeśli nie ma kontrolki to chyba powinna wyzwolić się podczas wkładania/wyjmowania z sanek aparatu, kiedy lampę zostawimy właczoną. Metz sie odpala co niechcący sprawdziłem raz. :mrgreen:

piotr_luk, w złą godzinę. Zepsuła się :-(

plwk, powiedz, że żartujesz :-/

Właśnie wypisałem kwit zgłoszenia reklamacyjnego. Przy próbie wykonania zdjęcia błyska jedynie kontrolka, że jest wszystko OK.

To podobnie, jak u autora wątku

Przeczytałem pierwszy wpis założyciela wątku i u mnie jest dokładnie tak samo.

Z to jednak różnicą, że znacznie później

Jakoś nie widzę w tym żadnego pocieszenia ;-)

Jedynym pocieszeniem jest wzorcowa współpraca z foto-tipem

Moja jest z fotozakupów

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
wow!
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Właśnie - problem jest identyczny. Nie pozostaje nic innego jak spróbować wymienić (odzyskać kasę). Dziękuję za odzew i życzę szybkiej wymiany lampy w Fotozakupach :) Pozdrawiam

Po prawie roku to raczej nie wchodzi w rachubę wymiana lecz naprawa lub jeśli to niemożliwe to zwrot kasy.

PLWK, korzystając jeszcze z okazji - Twoja lampa chodziła tylko na alkaiczne czy na aku też? moja tylko na bateriach. Zastanawiam się czy tak miało być.

Wyłącznie na akumulatorach ale to nie ma znaczenia.

Skocz do: