cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Dada napisał/a:
A tutaj za 3199

i tak nie kupię :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
cynamonowy, w Adoramie 100$ taniej

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
I tak nie kupie. Nie dla tego, że nie kryje pełnej klatki ani nie otwiera piwa (co do ostatniego nie jestem pewien), ani że mnie nie stać. Nie Kupie bo by sie u mnie marnowało :mrgreen:

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
sylwiusz napisał/a:
olaf napisał/a:

Niestety... legendarna kompatybilnosc wstecz pozostanie juz tylko... legendarna. Oczywiscie rozumiem, ze firma zarabia na sprzedazy nowych szkiel, ale, ale... no i ale... ;)

Malo jest uzytkownikow, ktorzy na to narzekaja i bedzie ich coraz mniej...

Cytat
Sylwiusz! Problem w tym, ze mowimy o PRZYSZŁOŚCI SLR, a nie o przeszlosci, i o tym, ze - szczegolnie Matsuhita - maja sie dobrze szczegolnie dzieki sprzedazy compactow. Sprzedaz SLR Panasonica to nawet sladowe ilosci z porownaniu do Pentaxa.

Kto wie jaka ona bedzie? Sytuacja jest jaka jest, czyli cyfranki FF stanowia pare % calego rynku, a rocznie sprzedaje sie pewnie miliony APS-C...

Cytat
http://bcnranking.jp/news/0712/071219_9357p3.html

Nic dokladnie z tego nie wynika. Za caly rok 2007 fakty sa tutaj:
http://www.dpreview.com/n...5japansales.asp
Tak samo jest na rynkach FR/DE/UK, nie mam linka, to sa dane z konferencji w Dubaju. W poprzednich latach Pentax mial sie znacznie gorzej...

Znalazlem pewne dane ciekawym serwisie ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7137

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
coż. zepchnięcie pentaxa na dalasze pozycje nastąpiło szybciej niż myślałem. ale czego sie spodziewac. nieprzemyślana polityka speców od marketingu P daje już pierwsze plony. P zapętlił sie na produkcji klonów dwóch modeli i nieprędko sie wygrzebie

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wiadomo cos juz o 55-300? Mam troche funduszy i chetnie bym zamienil tamrona na dluzszego telekita, w niektorych sklepach zagranicznych tak jakby juz byl, bo pisza ze jest juz w sprzedazy tylko wykupiony i czekaja na nastepne dostawy. Zastanawiam sie czy to taka sciema czy rzeczywiscie juz jest.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Eldred napisał/a:
Wiadomo cos juz o 55-300? Mam troche funduszy i chetnie bym zamienil tamrona na dluzszego telekita...

Nie sądzę by okazał się istotnie lepszy od Tamrona, by się opłacało zamieniać ...
Z rozmiarów przedniej soczewki od razu można wywnioskować, że Pentax będzie miał większą winietę, a co za tym idzie, gorszą rozdzielczość na brzegach.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A wiadom kiedy mają ukazać się sigmy 120-400 i 150-500 ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ms Ja licze, ze 55-300 bedzie lepszy na 300mm niz sigma/tamron i nie bedzie mial abberacji i problemow z robieniem pod swiatlo. Po za tym na pewno bedzie mial lepszy (i pewnie troche cichszy) AF. Jesli nie bedzie ostrzejszy na dlugim koncu to przemysle sprawe jeszcze raz.

Jesli by bylo tak jak mam nadzieje, to kupie tego pentaxa, ale moge na niego wydac max 1200zl
Szukalem 80-320 ale cos zniknal z horyzontu.

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
Edlred, ja też czekam z niecierpliwością na 55-300, ale obawiam się, że będzie miał podobną cenę jak 16-45 (ok 1500). Tak przynajmniej jest w kilku sklepach w US. Cóż - pożyjemy, zobaczymy.

[ Dodano: 2008-04-09, 14:01 ]
Eldred wybacz literówkę :-B

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Na angielskiej stronie Sigmy jest informacja, że SIGMA 150-500 dla Pentaxa nie będzie miała OS :(

http://www.sigmaphoto.com...348&navigator=3

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
palermo napisał/a:
Na angielskiej stronie Sigmy jest informacja, że SIGMA 150-500 dla Pentaxa nie będzie miała OS :(

Dziwne by raczej było, gdyby miała...

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
marucha napisał/a:
palermo napisał/a:

A w czym Pentaxy mają problem?

marucha napisał/a:
palermo napisał/a:

Masao Yamaki - dyrektor zarządzający sigma corporation napisał/a:
Nie ma w planach zróżnicowania linii produkcyjnej obiektywów adresowanych do producentów takich jak Sony, Olympus czy Pentax, które oferują system stabilizacji matrycy. Zatem model 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS w każdym mocowaniu będzie oferował stabilizację. Docelowo użytkownicy lustrzanek ze stabilizowanymi matrycami, będą mogli używać stabilizowanych obiektywów i wybierać rozwiązane w danej sytuacji skuteczniejsze.

Więc nie wiadomo już co jest teraz dziwne...

palermo napisał/a:
A w czym Pentaxy mają problem?

To raczej nie jest problem. A w czym? W tym że Pentaksy mają stabilizację w korpusie, a nie w obiektywach.

@marucha nie czytałeś testu K20D na brokacie.pl ??
Przecież stabilizacja w korpusie nie działa...
I Pentaks został bez stablizacji...

ArturMaly, fakt :-B :mrgreen:
Może ludzie z Sigmy mają swoją wtykę w brokatowych.pl i próbują w ten sposób pomóc Pentaksowi, żeby jednak ta stabilizacja jakaś była...

Skocz do: