matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Kto umie robić strony wuwuwu?
Hej,
mógłby mi ktoś pomóc zrobić stronę internetową - bo mi umiejętności nie staje.
konkretnie to chodzi mi o mapkę z zaznaczonymi punkcikami. I rzecz w tym, że jak się na taki punkcik nadepnie, to żeby pokazywała się informacja o tym punkciku. Jakby się tak dało zrobić, to byłoby super.
Mapkę zrobić umiem. Punkciki na niej umieścić też. Informacje o punkcikach mam przygotowane. Tylko w całość zebrać. To penie jakąś javę trzeba znać albo co, a ja nie znam. W htmlu bym umiał zrobić, ale z informacjami w nowych okienkach ewentualnie. I to bardzo na około, siermiężnie itd. Bez sensu. Więc może ktoś pomoże, kto się na tym zna?

mloskot  Dołączył: 10 Mar 2008
IMHO, najprościej to wykorzystać Google Maps API. Dokumentacja jest wyłożona bardzo prosto więc nie powinnieneś mieć problemy z osadzeniem mapy, wyświetlaniem "info window", etc.:

http://quote.google.com/ap...troduction.html

Pozdrawiam

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A nie latwiej w google maps?

A jesli sie nie da, to po prostu trzeba uzyc img area i juz. Tylko musisz sobie pomierzyc wspolrzedne w pixelach tych punkcikow.

dz.

A w tym google map API da się własne ikonki punktów definiować? Czy trzeba korzystać z jakichś gotowych?
Ech, wygląda na to, że zanim sam to skończę to kupa czasu minie. I to z przewagą kupy ;-)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tu jest miłe multimedialne wprowadzenie do Maps API:
http://pl.youtube.com/watch?v=hYB0mn5zh2c

Kod jest nieskomplikowany i nawet bez znajomości Javy można sobie poradzić.

Łeee... to i się tak babrać nie chce ani nie mam czasu tego studiować. Trudno, miało być ładnie i miło, będzie tak sobie :-P

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja nad tym siedziałem jeden wieczór. Większość kodu skopiowana z template'a i parenascie prostych własnych linijek kodu, które wstawiają znacznik (czerwony balonik), nakładają bitmapę (overlay) na wycinek mapy i obsługują pojawienie się dymka po kliknięciu na znacznik. W samym dymku można umieścić co się chce w czystym htmlu.

Jeśli nie jest Ci obcy jakiś język obiektowy to będzie kaszka z mleczkiem. A efekt może zwalać z nóg i wzbudzać powszechny podziw 8-)

matb napisał/a:
Trudno, miało być ładnie i miło, będzie tak sobie
matb, piszac ze znasz HTML, miales na mysli HTML 4.0, czy HTML i CSS? Przeciez mozesze zdefiniowac sobie img areas dla kazdego punkcika, a potem przypisac sobie rollovery i czy inne onclicki z wyskakujacymi warstwami. Na 100% znajdziesz cos gotowego w sieci. I nie potrzeba do tego zadnej Javy. A jesli wystarczy Ci sam dymek, to mozesz zrobic cos takiego jak na zdjeciu grupowym z ostatniego PPD - niestety nie moge znalezc tego tematu.

dz.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
mloskot,
[ot] nie znamy sie przypadkiem z pl.lang.delphi ?[ot]

dzerry, nie napisałem, że znam HTML! Napisałem, że bym umiał zrobić, ale nie tak, jak trzeba. Znaczy efekt bym osiągnął, tylko środkami dość, że tak powiem, siermiężnymi ;-)
Na razie zrobię wersję bez interaktywnej mapki. A potem ewentualnie nad mapką pomyślę.

Grizley napisał/a:
mloskot, [ot] nie znamy sie przypadkiem z pl.lang.delphi ?[ot]

Na pl.comp.lang.delphi popełniłem jedynie kilka postów w 2001. Prędzej z pl.comp.lang.c lub pl.comp.programming.

matb, nie poddawaj sie! To naprawde bulka z maslem. Mozesz zrobic pogladowego screenshota jak to ma wygladac? Sprobuje cos zrobic ;-)

dz.

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
matb, jeśli dało by się wykorzystać mapy Google to mogę Ci pomóc.
Jakiś czas temu zrobiłem mapę mojej miejscowości: http://lubartow24.pl/mapa/
Tutaj nawet wyświetla się narysowana własnoręcznie mapa ( ta od Google jest słaba dla mojego miasta ). Z dodawaniem punktów nie ma potem problemu. Działa to na pliku tekstowym.

Radzik, dzięki! Jak ogarnę całość to się skontaktuję na PW z prośbą o ewentualną pomoc :-B

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
mloskot napisał/a:
Na pl.comp.lang.delphi popełniłem jedynie kilka postów w 2001. Prędzej z pl.comp.lang.c lub pl.comp.programming

o to faktycznie. Tylko grupy mi sie pomyliły :-B

To ja jeszcze raz...
Jakby ktoś mi podał składnie tego całego map, area itd... Takie template z "gotowym" kawałkiem kodu do własnej adaptacji, który:
- robi obrazek (mapkę)
- pewne fragmenty (miejsca) robi "interaktywne" w ten sposób, że kliknięcie na nie powoduje otwarcie popupa (ewentualnie nowej strony/karty, może ramki?, ale lepiej popupa) z nowym plikiem html.
Ja bym już sobie chyba umiał wsadzić w to własny obrazek, zapodać własne koordynaty tych miejsc klikalnych i podlinkować swoje strony.

matb, jutro Ci zrobie. Teraz niestety jade na przemian z liveCD i surowego windowsa, bo mi sie system pierdzieli.

dz,

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
z pop upem trzeba uważać, bo blokują go przeglądarki często
tzn to chyba zależy od tego jak jest zrobiony, bo ja się nie znam(mówię o takim klikalnym)

pawel  Dołączył: 16 Gru 2007
matb, A może coś takiego? http://ps.cifrid.net/matb.htm

Skocz do: