Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Manualne 50-tki a koncert
Pod koniec maja mam możliwość robienia zdjęć na Juwenaliach w Wawie (dla własnej przyjemności, nie będą raczej nigdzie publikowane), będę miał dostęp na scenę/za kulisy. Wydumałem, że KITem zbytnio nie powalczę.

I tu następują moje pytania:
1. czy 50mm nie będzie za wąsko? nie będzie problemów z kadrowaniem?
2. czy dam radę manualnie nastawiać ostrość? mogą być z tym problemy?

dodam, że występują Stachursky i Brodka, więc muzyka raczej spokojniejsza.
z góry dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki!

pzdr Kapar!

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Kapar napisał/a:
czy dam radę manualnie nastawiać ostrość? mogą być z tym problemy?
Jak będzie to Stachursky to może dasz rade z szybkością, z Dodą lub Mandaryną było by trudno. 50, to ciut wąsko, ale da radę, jak masz takie wejścia za scenę itp. raczej przyszykuj sobie lepiej zooma i to z AF :-D

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Kapar, Kita zawsze warto wziąść - takie są moje doświadczenia z koncertów. A po drugie to zawsze sytuacja jest inna więc nie powiem Ci czy nie bedzie za wąsko i czy nie bedzie problemów z kadrowaniem. Dla mnie było czasami nawet za szeroko a czasami za wąsko...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Kapar, skoro fotki robisz dla własnej przyjemności, to bierz co masz. I przekonaj się sam.

tomos  Dołączył: 18 Sty 2007
ja na koncercie perfektu robilem zdjecia 50-200mm @ 200mm, ale stalem w srodku tlumu :P

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja ostatnio byłem na małym koncercie bluesowym i mimo, że każdego z muzyków mogłem dotknąć to głównie robiłem 135 bo akurat miałem zły dzień i byłem mało kreatywny ;P a efekty nawet mi się podobały.

Chodzi o to, że w tym momencie mam TYLKO KITa i zastanawiam się nad kupnem manualnej 50-tki. Chciałem was zapytać o sens takiej inwestycji...

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
Kapar napisał/a:
Chciałem was zapytać o sens takiej inwestycji...

sens jest. 50ka zawsze sie przyda

chociaz na koncert to 135ka by byla przydatna

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Właśnie na giełdzie jest 35mm f2.0 pentaxa, spróbuj to upolować a jak sie nie uda to jakąs pięćdziesiątkę, (ja też sprzedaje fajny zestawik)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jakby kogoś interesowało. Zdjęcia na koncercie wkonane tylko 135/2,8 [węższe kadry] i 50/1,7 [szersze]. Wszystkie z jednego miejsca, bo praktycznie nie mogłam sie ruszyć. Prawdopodobnie część z nich jest poprzycinana na brzegach.
http://picasaweb.google.c...nickaJohnPorter

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Zalezy gdzie bedziesz stal na koncercie ( przed czy za barierkami) - jaka bedziesz mial mozliwosc poruszania sie pod/na scenie oraz co i jak bedziesz chcial sfotografowac?
No i czywiscie jakie bedzie oswietlenie- a takze w jak duzej sali odbedzie sie koncert?
Kupujac 50-tke Pentaxa myslalem ze czesciej bede ja uzywal na koncertach (a praktycznie tylko koncerty pstrykam) i okazalo sie ze gdy podepne ja pod body zaraz szukam jakiegos portretu zamiast skupic sie na wykonawcach ( powaznie)
Kapele graja a mi 50tka ucieka w takie rejony:
http://tinyurl.com/4vc494
Ale do pstrykniecia jakiegos ujecia tez sie nadaje :
http://tinyurl.com/4f3wbv
ale raczej manualnie to trudna sprawa( ja nie mam M-ki)
Jesli bedzie dobre oswietlnie to ISO 1600+ kit mogly by dac sobie rade.
Jesli slabe oswietlenie to i 2.8 nie pomoze - jedynie lampa. Lub tak jak pokazala Mygosia- dosyc statyczne ujecia.
Wiec jesli dalej staniesz od sceny - 50tka moze sie przydac acz niekoniecznie.
Jesli blisko - to jest za waska.
Idealem byla by pewnie Sigma 30/1.4 lub moje senne marzenie Pentax 31/1.8.
Ale jesli dasz z siebie wiele to i manualna 50-tka przyda CI sie w "takich okolicznosciach przyrody"
;)
Blesso

mygosia, w jakiej odległości o fotografowanego obiektu :-D miałaś pozycję?
Blesso, będę między zespołem a publicznością. Koncert na powietrzu w godzinach popołudniowych/wieczornych, więc różnie z oświetleniem...

Dziękuję za wasze wskazówki i czekam na inne ;)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Hmmm... Próbuję sobie toto wyobrazić... i przypomnieć. Ciężko tak z pamięci i na oko ;-)
Ale strzelałabym jakieś 15m... +/- 4-5m [czyli pewnie za bardzo nie pomogłam ;-) ].

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
witusch napisał/a:
Bierz wszystko co masz, w takich sytuacjach nigdy nie wiadomo co sie przyda

Jasne - siedemnaście szkieł po kieszeniach poupychać ;-)

A tak w temacie. Wszystko zależy od tego, co będziesz fotografował (w sensie, jakie chcesz kadry łapać), skąd i w jakich warunkach (świetlnych). Generalnie jednak jasne szkła by się zdały i to jeszcze takie, co swoją ogniskową mają. Ja bym chyba się decydował na DA*50-135/2,8 - jeśli miałby być tylko jeden obiektyw.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
ze swoich doświadczeń pstrykania koncertów mam konkretne wnioski - biorę zawsze 3 obiektywy - właśnie manualną stałkę 50tkę 1,7, stałkę 100 2.8 (którą robię najwięcej zdjęć zbliżeń) i kita. 5o-tka przydaje się bardzo w sytuacjach słabego światła. Niestety trzeba zmieniać obiektywy, co w tłumie jest ciężkie. Realnie najlepsze by były 2 zoomy - 18-50/2.8 i 70-200/2.8, idealnie 18-200/2.8 ale takiego nie ma :-)

FraZa napisał/a:
idealnie 18-200/2.8

I byś go musiał chyba na wózku wozić ;-)

witusch
[Usunięty]
matb napisał/a:

Jasne - siedemnaście szkieł po kieszeniach poupychać ;-)
Ja bym chyba się decydował na DA*50-135/2,8 - jeśli miałby być tylko jeden obiektyw.

kolega napisal, ze ma tylko kita, i ewentualnie moze bedzie mial 50-ke, dlatego doradzilem mu aby wzial wszystko co moze. A co do DA*50-135/2.8, to chyba lekkim nietaktem jest doradzac szklo za ponad 700 EURO czlowiekowi ktory ma kita, i pyta o manualne 50-ki, ale to kwestia wyczucia i subtelnosci....

Przecież obiektyw można pożyczyć od kolegi, koleżanki, z Centrum Sigmy.

Mam już pewne pojęcie...

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wsparcie :-B :-B :-B

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
witusch napisał/a:
ponad 700 EURO

witusch - taka prozba bys w przyszłosci podawał ceny w zł.
dzieki z gory

Skocz do: