Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jak bym nie miał tego aparatu co mam, mooże brałbym to pod uwagę, ale niestety nie mam dostępu do menu serwisowego.

Po za tym muszę mieć stałkę z AF, tylko to wchodzi w grę, co to za fotograf, co żadnej stalki nie ma??? Stałki są może i mniej praktyczne ale 100x lepsze od zoomów, mają "to coś". ;-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
specmisiek napisał/a:
Zresztą nie ma idealnego obiektywu a już na pewno nie w budżetowej cenie ;)

Nie dotyczy FA50/1.4, mam rozumieć :->

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
FA 50 1.4 to po prostu trzeba mieć!!!!!!!!!
nie mogę się niezgodzić. :mrgreen:

Szczerze mówiąc to wolałbym FA 50 1.7 bo on nie mydli na pełnej dziurze, wiem bo widziałem, macałem, i byłem zachwycony.

dodane później: chodziło mi oczywiście o F 50 1.7 a nie tak jak napisałem "FA"

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie fetyszyzuj stałek..:) Chociaz ja mam ich troche i bym kłamał jeśli bym powiedział że nie są ,,fajne" przepraszam za to niepolskie słowo;)" Zwłaszcza świetne sa 50-tki pentaxa. Sigma niby tez dobra firma, ale jak sprawdzisz fotki z sigmy i pentaxa... To sam ocenisz. A ten tamron można zamówić w jakimś konkretnie sensownym sklepie i nie martwić się o trefny egzemplarz (sam się nad nim zastanawiam, tym bardziej że do zdjęć w pomieszczeniach, jak śluby, wesela itp jest ponoć prawie niezastąpiony)
Pozdrawiam

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Zdecydowanie P 50/1.4 jest lepszym wyborem. Ma wady (spore AC i mydełko na 1,4) ale czasem właśnie ta jasność jest nie do zastąpienia. Będzie chyba taniej, a oszczędzone pieniążki odłóż sobie na "makro" rzędu 100mm (T 80, S 105 ew. Cosina 100) taka ogniskowa naprawdę jest wygodniejsza do makro...

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Eldred napisał/a:
Sądząc po tych zdjęciach powiedział bym, że to stałki, bo nawet w sytuacji kiedy postać jest cała na zdjęciu, i dosyć daleko od fotografa, jej tło nadal jest silnie rozmyte, a więc wygląda na to że to nie jest 2.8.

Udało mi się skontaktować z autorem tych zdjęć http://www.sebastianmalachowski.pl/
i faktycznie są to stałki (canona 35,50,85 oraz 20 sigmy). Wg mnie te zdjęcia mają w sobie to "coś" (oczywiście wiem że to nie szkła robią zdjęcia tylko liczy się oko fotografa - ale nawet najlepszy fotograf może mieć barierę jasności szkła - przy takim kicie np. i nie zdziała tego co potrafi). Myślę że FA 50 1,4 musi prędzej czy później znaleźć miejsce w mojej torbie (cena nie jest koszmarna), pewnie jak będę miał nadmiar kasy to i FA 77/1.8 Limited mógłby tam się znaleźć. Do tego coś szerszego i było by super. Jednak ta kasa :|
POZDRAWIAM

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
OffTop ;-)

Niewiedziałem, że sprzedają nowe SMC-A 50 f/1,2 z gwarancją 12 miesięcy :shock:

http://www.fotoexpert.pl/...ech.html#subset

Czy różnica w przesłonie o 0.2 kompensuje różnicę 3 tys. w cenie i brak AF :?: :-/

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
sunshine napisał/a:
sprzedają nowe SMC-A 50 f/1,2

Na Twoim miejscu nie wierzyłbym we wszystko co jest napisane na stronach internetowych.

No właśnie nie za bardzo wierzę - to było powiedziane z ironią ;-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
sunshine napisał/a:
Czy różnica w przesłonie o 0.2 kompensuje różnicę 3 tys. w cenie i brak AF :?: :-/

Jakie 0.2? Raczej o jedna dzialke...

Dobrze... O pół działki...

:-? :-P

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
A skoro już mówimy o 50/1.4 - gdzie najtaniej to teraz kupić, ale w Polsce, by nie czekać na import z (h)Ameryki? Jakieś info poproszę jeśli można, bo muszę mieć ten obiektyw!

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
milo napisał/a:
Jakie 0.2? Raczej o jedna dzialke...

1.2 to chyba nie jest dzialke jasniej... ile to wlasciwie jest ? pol dzialki ?

mik.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
No, mniej więcej pół działki, bo pierwiastek czwartego stopnia z 2 to właśnie ok. 1,19. A pierwiastek kwadratowy z 2 to ok. 1,41. Różnica między F/1.2 a F/1.4 to pół działki, różnica między F/1.0 a F/1.4 to by była cała działka.

Ja jestem przekonany ze to cala dzialka. Rostrzygnie ktos?

Fakt, pól dzialki :)

marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
sigma to pojscie na kompromis mdz. swiatłem a makro a wiadomo jak sie koncza kompromisy : do makro to sie nie nadaje (mimo ze jest cholernie ostra) bo jednak odleglosć robocza jest za mała i wszystko poucieka (tutaj tamron jest znacznie lepszy) a swiatlo słabsze .
ja zakupilem tamrona i pentaxa , zbieralem dlugo ale sie oplacilo. chyba lepiej troche poczekac , dozbierac i miec cos na dlugi czas niz ciagle czuc niedosyt ale to juz Twoja decyzja

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
marbud napisał/a:
ale to juz Twoja decyzja

I sądze, że od kwietnia ją już podjął ;-)

tiaa z tych dwóch wybrałem SMC-F 50/1.7 :-P

Skocz do: