masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Elektric MC PANCOLAR 1,8/50 CARL ZEISS JENA DDR
Obiektyw choć ma zacinający się mechanizm przesłony to da się go polubić.
Jasność to jest to, co lubię w nim szczególnie. Podoba mi się też plastyka obrazu.
Więcej nie powiem, bo aż tak się nie znam.
Proszę o uwagi m.in. w kwestii bokeh-u. Jak waszym zdaniem poradziło sobie szkiełko ?
Jestem wdzięczny za wszelkie sugestie.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
masterblaster, nie bardzo mam o czym pisac,bo efekty mówia same za siebie.To dobry,a nawet b.dobry obiektyw.Kiedys miałem Pentacona 4/200 tez "elektryka".Po wpieciu do Z1p dawał pomiar matrycowy(poprzez rosyjski adapter).Czy Twój obiektyw też tak ma? Jeden ze styków symulatora przysłony pokrywał sie z takim samym stykiem w korpusie(tylko oś obiektywu była nieco skrecona w prawo tzn. indeks odległosci był lekko przesuniety o pewien kąt).Może ten skręt powodował,że stykało sie to ,co trzeba.

magnikus  Dołączył: 16 Lut 2008
To zdjęcie z kwiatkami jest śliczne. Niby nic ale własnie bokeh ładny i kolorystyka też a wiec całe zdjęcie ładne :). Tak z ciekawości za ile kupiłeś?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Właśnie za ładny bokeh ten obiektyw jest ceniony. Tylko cieżko znaleźć egzemplarz w przyzwoitym stanie, miałem taki (jeszcze z P30T) w którym pierścień ostrości latał tak, że z czasem wystarczyło lekko poruszyć aparatem a ostrość się rozjeżdzała. Ale optycznie b. fajny. Ladne fotki...

magnikus napisał/a:
Tak z ciekawości za ile kupiłeś?

150 zł.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
piękne

czy mógłbyś zdradzić na jakich przysłonach focone?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
masterblaster, to EB jeszcze produkują? Wiem że kiedyś przez długi czas nie było tego w sklepach... później sie pojawiło na chwilę... i znowu znikło.
Dawno nie widziałem.

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
perl napisał/a:
to EB jeszcze produkują?
browar należy do Grupy Żywiec, według strony http://www.browar.biz/browary.php?id=2&do=pi produkują tam piwa o nazwie: Hevelius Classic, Specjal, Specjal Mocne, Hevelius Kaper, Premium, Porter, Gdańskie, Full Light Pils, Kujawiak, Pałacowe Jasne, Pałacowe Mocne, Warka Strong.

Co do Pancolara to posiadam i sobie go chwalę (ostatnio co prawda tylko do mieszka go podpinałem. To taki przykład (tak wiem muszę w plener wyjść a nie w domu robić)

jacekkar1 napisał/a:

czy mógłbyś zdradzić na jakich przysłonach focone?

Hm, chyba mydełko, raczej starałem się na pełnej dziurze, fajna bajka wychodzi a to lubię. Dodam, że ostatnio szkiełko mnie zadziwiło, ustawiłem ostrość i zapomniałem zapodać tego AE-L...poszło i to pięknie, nie wiem czy trafiłem czy cuś...amatorka w pełnym wykonaniu :-P

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Skoro to Pancolar na M42 to po co Ci AE-L? Przecież przy obiektywach na M42 działasz na przysłonie roboczej, więc aparat na bieżąco dobiera Ci czas.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Zrobiłem tym obiektywem kilka zdjęć. Bardzo duża zaleta jest, w odróżnieniu od innych pięćdziesiątek, min. odległość ostrzenia ok 30cm. Wystarczy jeden pierścień pośredni i można robić niezłe makro. A plastyka tego szkła, bokeh na 1.8 mmmmm :)
Dodam jeden przykład, chyba na pełnej dziurze:

[ Dodano: 2008-04-25, 22:45 ]
Ups, ślepota jestem.
Wątek jest o Pancolarze, a ja pisałem o Pentaconie :oops:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
gebi napisał/a:
Skoro to Pancolar na M42 to po co Ci AE-L?

Przycisk jest tak podpisany a w wyżej wymienionym przypadku służy do pomiaru światła i doboru czasu. Aparat nie działa w tedy w Av.

Stachu napisał/a:
gebi napisał/a:
Skoro to Pancolar na M42 to po co Ci AE-L?

Przycisk jest tak podpisany a w wyżej wymienionym przypadku służy do pomiaru światła i doboru czasu. Aparat nie działa w tedy w Av.

Właśnie, bez zapodania tego przycisku Pancolar robi ciemnię. Teraz już wiem chociaż po co go wciskam 8-)

Skocz do: