sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
  Ostrzenie w K10 z obiektywem manualnym
Witojcie!

Założyłem do swej K10 starego Heliosa. O takich o to numerach: Helios 44-2 (rozumiem, że 2 to przesłona, 44 - no właśnie co?) i dalej 2/58 ( tu to już całkiem nie wiem). Zastanawia mnie ogniskowa obiektywu. Jest 50 albo 55, ale nie wiem.

Problem polega na tym, że po włączeniu aparatu, zapytał mnie o ogniskową i nie wiedziałem co mam podać. Podałem 55. Niestety zdjęcia, które zrobiłem nie były ostre. Posługiwałem się automatyką z aparatu, tj. robiłem zdjęcie w momencie, gdy zapaliła się dioda MF. Warunki były trudne. Mało światła, przesłona max otwarta. Nie wykluczam, że sam dałem ciała, ale czy jest możliwe, że jeśli podałem inną ogniskową to nie ostrzył dobrze?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Jeśli chodzi o obiektyw to ma on ogniskową 58, a największą dziurę na 2.

Więc wartość podana w antyszejku była OK, 55, czyli najbliższa 58.

Jeśli chodzi o ostrość i pomiar światła to warto poczytać jeszcze raz instrukcję oraz skorzystać z wyszukiwarki.

Może tu: http://manufactura.home.p...d+obiektywy+m42

A najlepiej tu: http://manufactura.home.p...k10d+ustawienia

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
sioux napisał/a:
Problem polega na tym, że po włączeniu aparatu, zapytał mnie o ogniskową i nie wiedziałem co mam podać. Podałem 55

Miałeś włączone SR, w chwili włączania aparatu. Pyta się o ogniskową coby jak najlepiej dopasować "antywstrząsa". Nie ma wpływu na ostrość w normalnych warunkach, jeśli było ciemno to musiałeś ruszać aparatem podczas strzału, SR to taki bajer co czasem pomaga, ale nie jest to panaceum na wszystkie "ciężkie" warunki. Mi się jeszcze ani razu ani nie przydał, ani nie pomógł.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
sioux, a jakie miałes czasy w tych nieudanych zdjeciach ?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
sioux napisał/a:
Mało światła, przesłona max otwarta.

Czy to nie słynne mydełko Heliosa?

sioux, najlepiej zpodaj jakieś zdjęcia. Najlepiej z exifem.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
OT
mygosia teraz Twoja zmiana ?

Zmiana banana :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli miałeś całkowicie otwartą przesłonę to może być różnie. Te szkła mają taki rozrzut jakościowy, że z jednego obiektywu może być ostro a z drugiego mydło.
Z jakiej odległości robiłeś zdjęcie, przy w pełni otwartej przesłonie i przy małych odległościach głębia ostrości jest tak znikoma, że minimalne poruszenie powoduje że ostrość nam znika.

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Zrobiłem tym szkłem 1000 zdjęć z moją dyszką. Podaję zawsze 55. I problemu nie widzę. Trzeba celować i precyzyjnie ustawiać ostrość. I kadrować na środek, bo tam jest najlepiej. Potem przycina się zdjęcia w programie. To nie jest zły obiektyw. Kilka portretów bardzo ładnych udało mi się nim zrobić. Ale jest dosyć wymagający. Trzeba nad nim trochę posiedzieć.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
cinekk1 napisał/a:
Potem przycina się zdjęcia w programie.

nie rozumiem takich rozwiązań szczerze mówiąc..

Ale jak inaczej? Trzeba sobie jakoś radzić. Ostro w środku i trzeba przekadrować. Wiem, że to jakiś kompromis i partyzantka, ale obiektyw kosztował 40 złotych. Właściwie nie ma co wybrzydzać. Gdyby to było coś za 4 tysiące, to w życiu bym nie zaakceptował czegoś takiego. Jak się nie ma co się lubi... Choć właściwie masz rację. Trochę bieda...

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Ja tam używam heliosa to ostrzę gdzie chcę bez potwierdzenia, ale czasami nie trafiam :P
Ale dopiero zaczynam uczyć się ostrzyć manualnymi obiektywami i wychodzi mi już to coraz lepiej :)

cinekk1, myślę, że jednak dałbyś radę wyostrzyć centralnie na obiekt a potem zręcznie przekadrować i wyzwolić migawkę.. i obejdzie się bez cięcia ;-)

emdek  Dołączył: 28 Sty 2007
Hakro mu pewnie chodzi o to, ze jak przekadruje na brzeg to nie bedzie mial takiej ostrosci jak w centrum.... kwestia jego optyki

Tak. O to chodzi. Ostrość jest świetna w centrum kadru. Na brzegach słabiej. Dlatego przycinam poźniej.

no chyba że tak :-) zwracam honor.
mimo wszystko dziwne, że nawet na APS-C brzegi wypadają słabo.. cóż ;-)

sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
mygosia napisał/a:
sioux napisał/a:
Mało światła, przesłona max otwarta.

sioux, najlepiej zpodaj jakieś zdjęcia. Najlepiej z exifem.

chętnie zapodam, ale musicie mi powiedzieć jak...:)

co do samego szkła to nie mam zastrzeżeń. zrobiłem nim kiedyś sporo zdjęć na zenicie i nie było problemów.

czasy były długie. powyżej 1/30. nie pamiętam teraz dokładnie. jak zapodam zdjęcia to będzie widać. odległość od obiektu szacuję na jakieś 6 metrów.

sioux napisał/a:
musicie mi powiedzieć jak...

Proszę bardzo:
http://manufactura.home.p...opic.php?t=7149
:-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W moim egzemplarzu Heliosa 58/2 spadku ostrości w narożnikach na APSC nie widać dopiero na przesłonie 8.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
mygosia napisał/a:

Fakt, że ponoć różnie to bywa z jakością poszczególnych egzemplarzy, ale ogólnie, to mój jest naprawdę świetny i powiem, że w dwa dni zrobiłem nim więcej zdjęć, z których jestem zadowolony niż w miesiąc z KIT'em. Wieczorem pokażę dowody. Fakt, że manualny obiektyw to trochę trudniejsza zabawa, ale ja akurat wychowałem się na manualnym aparacie, więc nie mam z tym problemów. Autora tematu proszę o pokazanie zdjęć.

Skocz do: