cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
KIT do KIT'u?
Pewnie temat taki już był, ale jakoś nie mogę znaleźć - może dlatego, że szukajka po wpisaniu 'kit' wyrzuca stertę śmieci (w ogóle wyszukiwarka PHPBB nie nadaje się do monotematycznych forów, gdzie zazwyczaj połowa dyskusji toczy się wokół jednego tudzież kilku tematów).

Chodzi mi o to, że kupiłem K10D jakiś miesiąc temu, na spacerach i w domu dotychczas wypstrykałem jakiś 1000 fot (trochę szło z bracketing'iem na 3x więc realnie zdjęć było mniej). Jakoś cały czas mi coś nie pasowało w tym aparacie - a to mydło, a to nieostrość, jakoś tak nijak. Jako, że jestem osobą, która z definicji woli zwalać winę na własny brak umiejętności a nie na sprzęt zacisnąłem zęby i szedłem dalej, ciągle mi czegoś brakowało.
Aż do czasu jak kupiłem ostatnio przejściówkę na M42 - zapiąłem mojego starego Heliosa i co się okazało? Pomijając fakt, że można praktycznie w pełnej ciemności robić foty z wbudowaną lampą i przy pomocy kartki papieru (albo koperty od płyty CD) kierować światło na sufit (co z KIT'em było praktycznie niemożliwe, bo wychodziło za ciemno a bez kartki światło lampy skierowane na wprost paskudnie wygląda i spłaszcza)

Ale najważniejsze jest, że w końcu wiem gdzie jest ostrość. Wczoraj złapałem kota na podwórku - dwa strzały z Heliosa - jest wypas, przypinam KIT'a i ok 20 zdjęć żadne nie udane jak bym chciał. Poniżej dwa crop'y - jeden to jedno z dwóch zdjęć z Heliosa, drugi to najlepsze z 20 zdjęć z KIT'a. Foty w prawie identycznych warunkach - odległość ok. 2m, kąt prawie ten sam, czasy oba na tyle krótkie, że nie ma mowy o poruszeniu. Helios trochę małą ma GO, bo f1:2, KIT na f1:5,6, więc powinno być bardziej ostro, a tu niespodzianka. Czy to tylko mój KIT tak mydli? Czy może po prostu ten obiektyw nadaje się tylko do tego, żeby dotrwać z nim do czasu aż się uzbiera na coś lepszego? Fotki wyglądają tak sobie, bo są bez żadnej obróbki, nawet nie wyostrzałem.
Helios:

KIT:

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
kit jest znany z bardzo dobrej jak na swoją cene jakości. Wydaje mi się, ze masz jakis wadliwy obiektyw. Zwróc go do reklamacji.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
cerfes napisał/a:
Helios trochę małą ma GO, bo f1:2, KIT na f1:5,6, więc powinno być bardziej ostro
a jaką miałeś ogniskową dla kita, bo jak w granicach 50mm to f/5,6 jest "pełnym otworem" i cudów spodziewać się nie należy. Przymknij trochę i zrób jeszcze raz kociaka

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Za Gringo, nie mam takich problemów z kitem

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
piotr_luk napisał/a:
cerfes napisał/a:
Helios trochę małą ma GO, bo f1:2, KIT na f1:5,6, więc powinno być bardziej ostro
a jaką miałeś ogniskową dla kita, bo jak w granicach 50mm to f/5,6 jest "pełnym otworem" i cudów spodziewać się nie należy. Przymknij trochę i zrób jeszcze raz kociaka

dokladnie. zrob jak piotr radzi - powinno byc lepiej.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

może i tak, ale jak przymknę przysłonę, to już w ogóle o rozmyciu trawy w tle mogę zapomnieć. może umówię się na browar z kimś z łodzi i wymienimy się KIT'ami na kilka minut.

PS. wiem, że kompakty wyostrzają itp, ale to fota mojego kota z Fuji s5600 - aparat za śmieszną kasę, a na krótkie dystanse... sami oceńcie, trochę wyostrzona jeszcze w gimpie, nie mam oryginalnego crop'a

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Mój kit na pełnej dziurze trochę mydli, ale po przymknięciu o działkę już jest zupełnie przyzwoicie.. A ten kociak wyszedł z jakimś errorem. Próbowałeś ostrzyć kitem ręcznie? Może AF nie trafia...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
piotr_luk napisał/a:
cerfes napisał/a:

po heliosie na f/2 też sie nie można spodziewać cudów. Może nie wyszło idealnie na f/2, ale widać mniej wiecej ostrość. Na kicie zupełnie jej nie ma.

Może być jeszcze opcja że kit ma problemy z bf/ff ale watpie w to skoro cerfes potrafi obsługiwac manualnego heliosa.

baro7  Dołączył: 05 Gru 2007

Wow, takie coś to ja na mojej "profesjonalnej i markowej" Tokurze mam przy pełnej dziurce, ale na kicie z mydełkiem nie miałem do czynienia. Spróbuj reklamować moim zdaniem.

ps. A może na kicie nie wychodzą kicie ?? :lol:

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
PS. wiem, że kompakty wyostrzają

No to się zdecyduj i porównuj albo wyostrzane albo nie wyostrzane.

Kto mówi że kit przymknięty o działkę jest równie ostry jak stałka?
To przecież nieprawda. Kita aby był ostry trzeba przymknąć do f8 (to i tak nieźle bo pewien wiodący kit nie jest ostry w ogóle).
Ale jak chcesz porównań to zrób coś Heliosem pod słońce przez gałęzie i porównaj wynik z kitem :mrgreen:
Kit nie jest zły za te pieniądze.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Canin napisał/a:
Kit nie jest zły za te pieniądze.
Owszem, ale to też nie wyklucza, że cerfes może może mieć jakiś "poniedziałkowy" wypust.
Cytat
może umówię się na browar z kimś z łodzi i wymienimy się KIT'ami na kilka minut.
To dobry pomysł

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Cerfes
Ustaw jakąś martwą naturę, ja używam zapalniczki, szczoteczki do zębów (starej), jakiegoś wacika na patyczku, kluczy od samochodu, pumeksowego kamyka plus co tam mi wejdzie w kadr. Staram się to ustawiać zawsze w miarę podobnie, fotka ze statywu z wcześniejszym podniesieniem lustra.
Fotki testowe:
1. maks szeroko f - otwarte ile się da, 5,6 i 8 ew 11
2. 50mm f jak wyżej
3. maks. tele f jak wyżej
To daje mi pogląd na temat co szkło mie oferuje. Daje to możliwość porównania z A50/2 przy f2 i f8.

Wrzuć gdzieś taką martwą naturę tylko w całości, a nie cropy bo nie wiadomo ile przyciąłeś.
U mnie kit przymnknięty był żyletowaty - jak dla mnie.
Coby nie być gołosłownym.

35mm f5.6

55mm f5.6

Tak, przy f1:11 jest już lepiej... ale f1:11, to się trochę mija z celem - za duża głębia ostrości i czasy nawet w dzień do kitu.

Gringo napisał/a:
Może być jeszcze opcja że kit ma problemy z bf/ff ale watpie w to skoro cerfes potrafi obsługiwac manualnego heliosa.

Na moje oko widać, że zdjęcie jest ostre - to nie jest równe rozmycie jak przy nieostrym zdjęciu tylko mgła wokół obiektów o dużym kontraście
Canin napisał/a:
No to się zdecyduj i porównuj albo wyostrzane albo nie wyostrzane.

To tylko dla porównania, że można - zdjęciu z kit'a nawet wyostrzanie nie pomoże

Acha te fotki jeszcze z czasów kiedy JA GUPEK używałem JPGów, więc fotki prosto z K100DS na difoltowych ustawach.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
Tak, przy f1:11 jest już lepiej...

No to chyba rzeczywiście masz coś z nim nie teges - już od 6.7 powinno być lepiej a przy f8 już w miarę dobrze.

cerfes napisał/a:
ale f1:11, to się trochę mija z celem

A pewnie - od tego są jasne stałki i jasne zoomy - ale już nie za taką cenę - niestety

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Nie, no bez voodoo i fetyszyzmu panowie!
To, że kit nie jest obiektywem doskonałym, nie oznacza, że robi zdjęcia gorsze niż kompakt marki "twoja ulubiona sieć dyskontów".
Jak ewidentnie nie ma ostrości, to obiektyw/body jest do reklamacji ew. fotograf się nie sprawdza i zawsze celuje z ostrością gdzieś obok (bardzo mało prawdopodobne przy 1000 fotek).

Wybaczcie, że serwer wolny
Helios f1:2

Helios f1:5,6

Helios f1:11

Kit f1:5,6

Kit f1:6,7

Kit f1:11

Kit f1:16

Jak widać - KIT dopiero przy f1:11 dorównuje Heliosowi, zdjęcia na tych samych ustawieniach. To powinno tak być? W sensie - jeśli każdy kit tak ma, to nie będę marudził, ale trochę wkurzające, że nowoczesny obiektyw elektronika i w ogóle full wypas robi gorsze zdjęcia od starego radzieckiego szkła z huty, której pracownicy - mogę się założyć - mieli na stałe we krwi więcej promili niż my bylibyśmy w stanie wypić bez zaliczenia 'gleby' i 'pawia'
witusch napisał/a:
Jesli Ci to pomoze, to jest zdjecie z kita na F5,6 / 50mm

No widzę, że ostrości to na nim raczej marne szukać.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
niestety, ale fotki ktore zaprezentowales nie sa najlepszymi samplami - za bardzo je przeswietliles...

stary helios, oprocz tego ze nedznie pracuje pod swiatlo to jest obiektywem calkiem przyzwoitym optycznie i naprawde ostrym.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
nie, to paranoja jakaś. Tak być nie powinno. KIt jest ciemny, ale ostry - nawet bardzo. Coś jest nie tak - pozycz od kogos inny egzemplarz, sprawdzisz, czy problem jest w obiektywie, czy może puszka źle ustawia ostrość. Reklamuj.

Ty wal tam gdzie kupiłeś to ustrojstwo i reklamuj. Ostrość to nic, ale te duchy to już przesada.
Przy 6.3 KIT powinien być porównywalny plus/minus z Heliosem przy 2, to co daje twój to jakaś totalna pomyłka.

Skocz do: