MLoxey  Dołączył: 13 Mar 2008
CROP przy wyborze obiektywu
Witam.

Zastanawiam się jak dopasować wybór obiektywu do fotografii np. ślubnej lub innych uroczytości, biorąc pod uwagę cropa. Kupując jasnę 50-tkę w praktyce mam 75mm co nie dokońca może okazać się funkcjonalne ze względu na dystans jaki terzeba będzie zachować od fotografowanego obiektu. Zastanawiam się czy zamiast tego nie nabyć czegoś z zakresu 20-30mm. Po cropie będzie z tego coś zbliżonego do 50-tki. Ale, jak wiadomo, ciężko dostać w zakresie 20-30 mm coś jaśniejszego niż f/2. Teraz moje pytanie: czy taka przysłona będzie wystarczająca do robienia zdjęć np. na przyjęciu?

Obawiam się, że przez crop w aparatach niepełnoklatkowych traci się pewne możliwości. Jakie macie zdanie na ten temat? Czy ciemniejsze szkła o krótszej ogniskowej dadzą ten sam efekt co klasyczna 50-tką z jasnością f/1.4?

Proszę o odpowiedzi dłuższe niż jedno zdanie. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
No to kup sobie Sigmę 30/1.4 i już masz standard na crop'ie. Przepraszam, że tylko jedno zdanie :-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
MLoxey napisał/a:
Teraz moje pytanie: czy taka przysłona będzie wystarczająca do robienia zdjęć np. na przyjęciu?

czy to znaczy, że masz zamiar robić zdjęcia bez lampy?

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Bo ja wiem, czy przy ślubie nie lepsze troszkę dłuższe szkło, żeby nie włazić z obiektywem między księdza a młodą parę? Na ślubie chyba głównym celem fotografa jest pozostanie możliwie najmniej zauważalnym, obstawiałbym dłuższe szkło albo zoom np. 50-200.
Robiłem siostrze zdjęcia na ślubie (masakra!, ale nawet nienajgorzej wyszły) miałem stałe 50mm i coś ok. 70-200 (nie pamiętam, bo aparat i szkła były pożyczone). 50 miałem założone na początku, potem zdjąłem i więcej nie założyłem.
Bez dobrej lampy nie podchodź, lampa w stopce też ciężko - chyba najlepiej byłoby postawić sobie jakąś z boku na statywie z fotocelą albo radiem, bo lampa w stopce, to co 2 kroki przód/tył masz inną ekspozycję

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
witusch napisał/a:
Temat byl naturalnie juz tysiac razy walkowany

Byłoby milej, gdybyś podał jakiegoś linka do istniejących wiadomości.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
Bo ja wiem, czy przy ślubie nie lepsze troszkę dłuższe szkło, żeby nie włazić z obiektywem między księdza a młodą parę? Na ślubie chyba głównym celem fotografa jest pozostanie możliwie najmniej zauważalnym, obstawiałbym dłuższe szkło albo zoom np. 50-200.

No i chyba tu właśnie najlepiej sprawdzą się stare, pełnoklatkowe zoomy z zakresu 28~90, np. takie jasne Tamronisko 28-70 f/2.8, czy Sigma 24-70 f/2.8, albo Tokina 28-70 f/2.8...

W 50-200 będzie brakować szerokiego kąta.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Niedawno robiłem zdjęcia jako "główny fotograf", choć jestem amatorem, na chrzcinach znajomych i całą imprezę robiłem właśnie FA 50/1.4, z tym że w kościele z lampą. Ogniskowa była ok, bo mogłem łazić gdzie chciałem
(ksiądz był znajomy, a chrzest kameralny). Jedyny problem był, gdy towarzystwo chciało zrobić sobie grupowe ujęcie pod kościołem - musiałem daleko odejść... Ale fotki były ok. Dziś pewnie wziąłbym Sigmę 18-50/2.8, wtedy jej jeszcze nie miałem...

Zostawiłem jak jest, bo może być przydatne dla nowych użytkowników :-)

To czy włazić miedzy księdza a młodych to kwestia dyskusyjna. Czasami z dalsz ciężko uchwycić istatny szczegół. Wtedy najwygodniejsza byłaby 30-stka na pełnej klatce.

Czytają post o zoomie sigmy chciałbym zapytać jak jest z głębią ostrości przy zoomach ze światłęm rzędu f/2.8? Nie brakuje trochę wydzielenia z tła?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Może to Ci pomoże?
kalkulator głębi ostrości

może to głupio zabrzmi, ale zrobiłeś mi dobrze.

będę jeszcze szczęśliwszy z linkiem do oznaczeń obiketywów pentaxa

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
MLoxey, jest tam gdzie powinno - w FAQ
http://manufactura.home.p...topic.php?t=222

Poczytaj w dziale » Nasze sprawy » FAQ i REGULAMIN
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewforum.php?f=20

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Kalkulator kalkulatorem, ale najlepiej porobić fotki i porównać, co komu pasuje. Moim zdaniem 2.8 daje dostatecznie dobre rozmycie tła, a jednocześnie GO jest na tyle duża, żeby ostre było i nos i ucho ;-) . Ale co kto lubi... Inna sprawa, że 2,8 z zooma ma się nijak do 2,8 z 50mm/1.4.. ostrość..

konklaw  Dołączył: 21 Maj 2008
dla pełnej jasności, w jakich obiektywach nie trzeba przeliczać crop'a? Tylko tych z oznaczeniem DA czy jeszcze są jakieś?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Co masz na myśli, pisząc "nie trzeba przeliczać"?
Można ująć to na dwa sposoby:
- albo w żadnym nie trzeba przeliczać - bo ogniskowa jest cechą fizyczną obiektywu, niezależną od tego, do czego go podpinasz.
- albo, z dokładnie tej samej przyczyny, należy przeliczać we wszystkich, które podpinasz do korpusu z matrycą mniejszą od klatki na filmie małoobrazkowym, jeśli chcesz się dowiedzieć, przy jakiej ogniskowej podpiętej do korpusu z pełną klatką, będzie taki sam kąt widzenia.

Kropa się przelicza w zależności od wielkości sensora a nie od obiektywu. Dla obiektywów DA niewskazane jest stosowanie na pełną klatkę, ale to przy Pentaxie Ci nie grozi. Reasumując dla wszystkich musisz przeliczać x1.5 bo Pentax nie ma w swojej ofercie pełnej klatki.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
MLoxey napisał/a:
niewskazane jest stosowanie na pełną klatkę, ale to przy Pentaxie Ci nie grozi

Jakby mało było korpusów Pentaksa na film. ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
MLoxey napisał/a:
Dla obiektywów DA niewskazane jest stosowanie na pełną klatkę

Nie wszystkich.
MLoxey napisał/a:
ale to przy Pentaxie Ci nie grozi

A to dlaczego?

A jakiego Pentaxa możesz dostać z pełną klatką?

W domyśle przyjąłem, że chodzi o cyfrowe aparaty APS-C.

Skocz do: