sebastek  Dołączył: 30 Sty 2008
Batchowe obracanie zdjęć
Cześć.
Trochę rozczarowany jestem softem który towarzyszy mojej nowej Kadyszce :\
Szukam trochę tutaj i szukam, ale znaleźć nie mogę jak najprościej bez straty jakości i exifa obrócić zdjęcia jpg-owe w lewo-prawo.
W Photo Browser jest obracanie zdjęć, ale nie batchowe - za każdym razem trzeba potwierdzić zapisanie pliku. Kurcze - w moim poprzednim canonowskim sofcie nawet nie musioałem wybierać czy w lewo czy w prawo, tylko "rotate according to rotation information" i było z głowy...
Pomocy! :)

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
zaznacz w folerze ze zdjęciami te zdjęcia, które chcesz obrócić (przytrzymujac Ctrl), kliknij prawym, Obróć zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. I obrócone.

mloskot  Dołączył: 10 Mar 2008
Nie piszesz jaki system, ale jeśli używasz jakiegoś Unix'a to polecam Imagemagick wraz ze skryptem bbips.

Kapar napisał/a:
zaznacz w folerze ze zdjęciami te zdjęcia, które chcesz obrócić (przytrzymujac Ctrl), kliknij prawym, Obróć zgodnie/przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. I obrócone.

No toć :) Tylko że on przy każdym pliku prosi o potwierdzenie :( . I to dwa razy, bo pyta jeszcze czy nadpisać plik. A jak zdjęć dużo to klikaj tu kilkaset razy...

mloskot napisał/a:
Nie piszesz jaki system, ale jeśli używasz jakiegoś Unix'a to polecam Imagemagick wraz ze skryptem bbips.

Niestety, Winda XP.

Może da się to jakoś obejść, bo w oprogramowaniu Fujika którego też mam, też nie ma kłopotu... Hmm..

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebastek napisał/a:
Niestety, Winda XP
Wywołaj sobie Rawy. Potem jpg-i hurtowo obróć bezstratnie w FastStone i po kłopocie.

mloskot  Dołączył: 10 Mar 2008
sebastek napisał/a:
Niestety, Winda XP.

Imagemagick działa pod Windows, więc możesz użyć z linii poleceń:
Cytat
convert -rotate 90 input.jpg output.jpg

Po wrzuceniu tego polecenia w skrypt .bat można przelecieć po całym folderze plików. Przykład na szybko, nie testowałem ale powinno zadziałać:

Cytat
for %%a in ( *.jpg ) do convert -rotate 90 %%a %%~na_rotated.jpg

Pozdrawiam

argawen napisał/a:
sebastek napisał/a:
Niestety, Winda XP
Wywołaj sobie Rawy. Potem jpg-i hurtowo obróć bezstratnie w FastStone i po kłopocie.

Dzięęęki! Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :)))

Dzięki wszystkim za pomoc! :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebastek napisał/a:
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi :)))
A dziękuje :mrgreen:

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
A nie wystarczy w menu rzeczonej Kadyszki w C (Custom Settings) ustawić "Saving rotation info" na pozycję 1 (On)? Wtedy PENTAX Photo Browser (i wszystkie programy, z których korzystałem: Photoshop, Lightroom, LightZone, soft Pentaxa) otwiera fotki we właściwej orientacji.
Chyba, że to zaleta Mac OS, w co wątpię.

zbyllu napisał/a:
A nie wystarczy w menu rzeczonej Kadyszki w C (Custom Settings) ustawić "Saving rotation info" na pozycję 1 (On)? Wtedy PENTAX Photo Browser (i wszystkie programy, z których korzystałem: Photoshop, Lightroom, LightZone, soft Pentaxa) otwiera fotki we właściwej orientacji.
Chyba, że to zaleta Mac OS, w co wątpię.

Ale mi nie chodzi o to żeby dedykowane programy otwierały w dobrej orientacji, czytając to z jego exifa, tylko żeby zdjęcie samo w sobie było w dobrej orientacji. :) Zwykłe przeglądarki jak Irfan albo ACDSee, albo podglądy, albo DVD podłączone do telewizora nie obracają automatycznie zdjęcia i wtedy jest problem.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
sebastek napisał/a:

No toć :) Tylko że on przy każdym pliku prosi o potwierdzenie :( . I to dwa razy, bo pyta jeszcze czy nadpisać plik. A jak zdjęć dużo to klikaj tu kilkaset razy...

Pyta Cię przy każdym pliku? Mnie wcale nie pyta, tylko od razu przekręca... :-?

No w szoku byłem że chciał ze mną tyle rozmawiać ;)

jacek_placek  Dołączył: 06 Mar 2008
Jest sporo możliwości. Tylko niekoniecznie zupełnie batchowo.
Weź np IrFanView, otworz zdjęcie w katalogu, gdzie masz zdjęcia do obróbki.
Naciskasz T (thumbnails), wyświetlają się małe obrazki, zaznaczasz z shift'em lub ctrl'em które chcesz obrócić, potem prawy klawisz myszy na zaznaczonym obrazku. Wyswietla się menu kontekstowe, wybierasz Jpeg lossless operations, potem Jpeg lossless transformations, zaznaczasz co potrzebujesz i Start.
Są inne freewarowe programy do lossless'a, część kiedyś nawet miałem, jednak po reinstalacji systemu nie mogłem ich znaleźć.
Poszukaj na sieci, coś znajdziesz.

Skocz do: