Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Płaci się za całkiem niezłe wykonanie, za to że nie trzeba się stresować przy docinaniu żeby nie uszkodzić matówki :roll: Co tu się okłamywać 105zł w tym hobby to nie są wielkie pieniądze.

Nie mówię bo dużo ludzi lubi DIY ale jeszcze więcej woli zapłacić i mieć spokój.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Pietras napisał/a:
Płaci się za całkiem niezłe wykonanie, za to że nie trzeba się stresować przy docinaniu żeby nie uszkodzić matówki :roll: Co tu się okłamywać 105zł w tym hobby to nie są wielkie pieniądze.

Nie mówię bo dużo ludzi lubi DIY ale jeszcze więcej woli zapłacić i mieć spokój.

Oj, nie wiem czy to wykonanie jest takie super i czy po zapłaceniu ludzie mają spokój czy dodatkowe problemy, choćby z ostrzeniem i dodatkowymi podkładkami. A jakość matówki z me-super nie jest wcale taka zła ;-) I uwierz, wcale nie tak łatwo uszkodzić matówkę przy szlifowaniu.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
michal5150 napisał/a:

przyciąłem do mojej kasetki najpierw z Zenita, a potem zastąpiłem ją matówką z me-super. I w obu przypadkach nie miałem żadnych problemów z ostrzeniem, nie trzeba było wkładać żadnych podkładek.

Możesz dać jakieś podpowiedzi jak należy postępować przy takiej robocie. Wprawdzie mam matówkę z dostawy Struny, ale na myśl o takim majsterkowaniu aż mi się buzieńka uradowała :evilsmile: A wiec poproszę o twoje doświadczenia ze szlifowania, a jutro pewnie ja powalczę

Wymiary matówki do K100D to 26x18 oczywiscie mm. Grubość to 1,4 mm ale to w sumie jest mało ważne - z zenka miała chyba 1mm i było ok. Najlepiej narysować sobie taki prostokącik na kartce papieru, za pomoca przekątnych zaznaczyć środek, ułozyć matówkę matową strona do góry na narysowanym prostokącie, tak aby klin i mikroraster był w środku. Następnie należy cieńką igłą, nożykiem do tapet itp. przerysować linie na matówkę, oczywiście za pomocą linijki. Mozna owinąć matówkę na czas szlifowania cieńką folią, ale tylko przez dwa krótsze boki. Po prostu wyciąc taki pasek i owinąc dookoła krótszych boków. Ja użyłem folii do zawijania żywności. Uwaga, nie chodzi o folie aluminiową tylko ... foliową :-D Teraz kładziemy pasek papieru ściernego na równej powierzchni - tafla szkła, równy blat biurka i szlifujemy do zaznaczonych lini. Trzymamy matówkę palcami, za krawędzie krótszych boków. Do wstępnego szlifowania użyłem papieru ściernego o gradacji 100. Potem papier pośredni 240, a na koniec 600. Potem szlifujemy drugi, dłuższy bok, i teraz używamy suwmiarki do mierzenia wymiaru. Jeśli jest za dużo, ale dojechaliśmy do lini z obu krawędzi, to obie krawędzie równomiernie doszlifowujemy. To samo robimy z krótszymi bokami, tyle że zawijamy matówkę w nowy kawałek folii, tym razem dookoła dłuższych boków. Na koniec fazujemy czyli ścinamy narożniki na dł. mniej więcej 1mm. Co jakiś czas pył ze szlifowania warto zdmuchnąc gruszką. Nawet nie trzeba myć matówki, wystarczy solidnie odmuchać i można zakładać do aparatu. Aha, jasniejsze matówki i z klinem miały zenity 122 i nowsze. Matówki z zenków są mniejsze, i mniej materiału jest do szlifowania, ale są trochę twardsze. Matówka z me-super mimo, że była większa, to szybciej szlifowanie poszło, chyba materiał nie był taki twardy. I naprawdę nie trzeba bać się o matówkę, nie jest aż taka delikatna. Uszkodzić można przez zarysowanie ostrą krawędzią, ale nie przez np. trzymanie palcami. Życzę miłego szlifowania :)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Pietras, przeciez wiadomo, ze nie markerem. O ile pamietam do dalem "buzke" przy tej wypowiedzi. Ale efekt taki jak markerem.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Hmm, fajna zabawa...
Zwłaszcza, że np. Katz Eye są tak delikatne, że można je bardzo łatwo uszkodzić przy wkładaniu w ramkę lub przesunięciu po czymkolwiek...

Bawie sie wlasnie nowa matowka. Macie moze jakis pomysl jak / na czym przetestowac ostrzenie? Bo aparat ustawia ostrosc gdzie indziej niz ja w klinie (z i bez podkladki pod matowke)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Raven, na tablicy testowej? Z bardzo jasnym szkłem najlepiej (jakieś 50/1,4 albo 1,7). I tak raczej z bliska niż z daleka. Żeby GO była malutka. Ze statywu oczywiście!

matb Nie posiadam takowej. Ja w takim razie zbadac czy jest FF czy BF? Czy moze ja dupnie ostrze? :D

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Raven, tablice testowe to w necie można znaleźć. Nie jestem pewien, ale może nawet na serwerze "forumowym" wiszą? A jak nie masz tablicy to przecież nie problem - można użyć linijki, nie? Albo kartki w kratkę. albo czegoś podobnego. Byleby zaznaczyć punkt ostrzenia i potem ocenić, czy się trafiło w ten punkt z ostrością, czy też przed/za.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Tablice testowe wraz z opisem testu ;-)

http://focustestchart.com/focus21.pdf

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Tydzień temu pojawił się bardzo ciekawy filmik na YouTube nt. wymiany matówek - polecam wszelkim zainteresowanym http://www.youtube.com/watch?v=YqZCjT-jr1s

Czy sa jakies sposoby aby zmniejszyc przyciaganeie syfow przez wymieniona matowke? Jakies plyny, srodki... najchetniej z tych dostepnych w domu :)

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Plyn KK :-D no i wszestko co dziala antystatycznie.
Ja uzylem odrobiny plynu do mycia sprzetu RTV/'pronto' chyba/ i od tamtej pory jest ok.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
michal5150 napisał/a:
Skoro matówki są cięte z analogów, to po co tyle płacić za nie? Można samemu przyciąć. Ja przyciąłem do mojej kasetki najpierw z Zenita

a żeby cię... Pod wpływem tego posta postanowiłem rozkręcić zenita ME... Co za męki... tona śrubek, przy okazji mam suwenira w postaci pryzmatu ;) no i mam matówkę, która... składa się z 2 szkiełek na dodatek przedzielonych podkładeczką- efekt - straaasznie to grube... czy to w ogóle bedzie pasować do pentaksa?

A co to za zenit ME? Nigdy o takim nie słyszałem. U mnie matówka to była jedna płytka, nic więcej. Spróbuj rozdzielić te szkiełka, matówka to jest jedno z nich. Jakoś tak kojarzę że w me-super też był chyba taki patent z przyklejoną matówką do szkiełka.
Czy będzie pasować? Jak dotniesz to pewnie będzie, byleby za gruba nie była bo do ramki się nie zmieści.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
michal5150 napisał/a:
A co to za zenit ME?

EM, sory :) literoofka ;)

klin jest jakby dwuczęściowy w wizjerze ( wewnętrzny i zewnętrzny krąg) i to właśnie składa się z 2 płytek. Na jednej z płytek jest większy okrąg, na drugiej mniejszy. Razem mają 3mm grubości.

No i teraz nie wiem czy warto zacząć którąkolwiek szlifować...

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
U mnie po zalozeniu chinczyka rozbieznosci i owszem isntnieja.Strojac na klin :bez podkladki BF, z podkladka FF.Trza dostroic podlkadke :-)

Skocz do: