dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zagadki fotograficzne
Wiem, że jest wątek Foto-zagadka, ale tam chodzi o odgadnięcie, co przedstawia dane zdjęcie. Ja mam na myśli trochę inne zagadki. :-)

Zacznijmy od czegoś prostego: czy istnieje chociaż jedno szkiełko Pentaksa, które nie posiada pierścienia ostrości? I dlaczego? :-P

Kto pierwszy?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Rybie oko 18 mm, jasność 11 (o ile pamiętam). Reguluje się przesłoną (lub jak niektórzy wolą PRZYSŁONĄ - niech im będzie). Nazywa się dla niepoznaki Takumar, ale to też Pentax. Drugi to Macro Bellows 100mm. Jak nazwa wskazuje współpracuje z mieszkiem, bo to obiektyw makro. Oczywiście ostrzy do nieskończoności a ostrość łapie się kręcąc śrubą miecha. Jakie nagrody? :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
szybkie pytanie
Cytat
13:46
Cytat
13:51
szybka odpowiedz :mrgreen: - a ja się dowiedziałem czegoś nowego :mrgreen:

Staramy się! A słowa uznania Kolegi Żaby są największą nagrodą...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Mi chodziło o smc PENTAX FISH-EYE 1:2.8 8.4 mm, ale poprzednia odpowiedź pewnie też jest dobra. :-) W podanym przeze mnie obiektywie ogniskowa to 8.4mm, stąd głębia ostrości jest na tyle duża, że w ogóle nie trzeba jej (ostrości) ustawiać. :-P

Żaba napisał/a:
a ja się dowiedziałem czegoś nowego :mrgreen:

I o to w tym chodzi! :-D

a_czacha, to może wymyślisz teraz jakąś zagadkę?

Czy we wszystkich obiektywach Pentaxa wykorzystywano szklane soczewki? (eeee... proste...)
No dobra, chodzi o obiektywy wymienne, kompakty odpadają. Nie chodzi też o plastik.
To już łatwiej się chyba nie da...

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
To taka ciekawostka. Słyszałem że bodajże jakiś teleskop ( teleskop hubble ? ) czy satelita ma wykonane soczewki ( lub jakiś element optyczny ) z diamentu ( nie naturalnego, wytworzonego w laboratorium ) . ;-)

Blisko, ale sprowadźmy to do mniejszej skali obiektywowej... Trop w każdym razie dobry...

[ Dodano: 2008-04-30, 14:18 ]
No dobra, niech będzie że trochę przesadziłem z trudnością... Jest taki obiektyw wyprodukowany przez Asahi Pentax dawno temu, nazywa się Ultra Achromatic Takumar 85 mm, służy do fotografii w ultrafiolecie i podczerwieni, soczewki ma wyszlifowane z kryształów minerałów, bez szkła w pełnym tego słowa znaczeniu. Ciekawa skądinąd konstrukcja...

Skocz do: