Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Lightroom vs profil kolorów dla Pantaxa.
Witam,
Ściągnąłem testową wersję Lightroom 1.3 i po ustawieniu profilu kolorów dla Pentaxa (Pentax 1.0) zmienia sie diametralnie temp. barwowa zdjęcia, tzn zdjęcie jest tragicznie mocno ocieplone, prawie czerwone. Owszem można to poprawić suwaczkiem lub profilem temp. barwowej (np. shadow), ale nie działa dobrze wskazywanie miejsca (neutralna szarość), na które chce się ustawić temp. barwową. Efektem tego jest bardzo mocne ocieplenie zdjęcia, takie jak po wybraniu profilu barwnego dla Pentaxa.
Czy da się jakoś tak ustawić Lightroom, aby po wybraniu Pentaxowego profilu zdjęcie miało rzeczywiste kolory i działał próbnik do ustawienia temperatury?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W wyborze profilu kolorów obok "Pentax 1.0" mam zwykle profil "ACR 3.7" .Właściwie to właśnie w nim robię, bo to co piszesz, to prawda.

Zorzyk, zwroć uwagę, że w przypadku profilu ACR 3.7 jakby brakowało skali w regulacji temp. barwowej. Np. zdjęcie jest robione przy 2900 i okazuje się, że jest za ciepłe. "Ochładzam" je ale brakuje mi skali, tzn. nie mogę zdjęcia tak ochłodzić jak chcę. Jakby brakowało skali w dół. Według mnie, profil Pentax 1.0 trochę lepiej oddaje kolory (dla mnie osobiście) pod warunkiem, że się trafi z temperaturą barwową.
Może to kwestia tego, że RAW jest PEF-em, a nie DNG?

Z DS-a mam tylko ACR 3.1 lub ACR 2.4 i raczej nie widzę różnicy między nimi. Pentax 1.0 pojawia się przy zdjeciach z K10D chyba tylko.

W każdym razie, bieżący RC 058 potwierdza to, co napisałeś: przy profilu Pentax 1.0 nie da się próbnikiem utawić poprawnego WB, ale suwakami można sie dalej bawic. Po przestawieniu profilu kolorów na ACR 3.7 pipeta dział prawidłowo.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
: przy profilu Pentax 1.0 nie da się próbnikiem utawić poprawnego WB, ale suwakami można sie dalej bawic. Po przestawieniu profilu kolorów na ACR 3.7 pipeta dział prawidłowo.

w ACR 4.3.1 pipetka działa jak najlepiej z profilem pentaxa,ale przestawianie na niego nie ma sensu, bo są prawie identyczne kolory, czasami pentax cały zielony się robi :) (k10d)

A ta wersja ACR 4.3.1 pokazuje Ci się w Lightroomie? ACR taki można mieć w CS3 i Elements 5/6, tylko że takiego profilu jeszcze w Lightroom 1.3 nie spotkałem.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
nie, w CS 3 używam, jeśli dobrze cię zrozumiałem..

sprawdziłem - zmiana profilu na pentax 1.0 nie zmienia koloru ani o odcień piksela, jest identycznie.

To wygląda na to, że w CS3 jest poprawnie, a w Lightroomie jakiś błąd siedzi, jeśli brać profil Pentax 1.0 pod uwagę.

OK, zatem pozostaje profil ACR, przynajmniej w obecnej wersji LR. Muszę jeszcze raz dobrze przyjrzeć się kolorom z obu profilów. Może przedtem warto poszerzyć zakres percepcji :-B ?
Przyznaję, że fajny ten Lightroom. Kurcze, ale 300$. Zobaczymy.

Przy obecnym kursie cena jest niezła, chyba że jeszcze VAT dojdzie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
na forum Adoba mozna znalesc info o tym bledzie - w RAWach z k10 i k20 jest jakies przestawienie bitow czy cos i kolory czasem siadaja totalnie. Konwersja do DNG nie pomaga. Moze juz to rozwiazali.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ekhm...u mnie chyba to dziala... :roll: albo ja nie rozumiem o czym piszecie...

Chodzi o róznice w obróbce zdjecia z Pentaksa przy użyciu LR oraz profilu Pentax 1.0 / ACR 3.7. Prz Pentax 1.0 równowaga jest mocno przesunięta w kierunku czerwieni, a użycie pipety do ustawienia WB nie daje dobrych efektów. Przykład: obecne RC 058, koszula pasażera albo siwa felga jako WB cały czas daje czerwony zafarb wszystkiego, trzeba ręcznie zdejmowaź czerwony suwakiem saturacji np. w sekcji HSL.

Przy zastosowaniu profilu ACR 3.7 wszystko jest w porządku.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
a użycie pipety do ustawienia WB nie daje dobrych efektów
- musze posprawdzac na roznych zdjeciach ale wedlug mnie daje bardzo dobre rezultaty - posprawdzam

[ Dodano: 2008-03-12, 19:32 ]
no nie moge tego potwierdzic...LR wwersji 1.2
natoamist zmiana profilu PO opercji pipeta - daje efekty.... ekhmmm "radosne" :-P

adamszmu  Dołączył: 17 Lut 2008
Hej
mozecie mi powiedziec w ktorym miejscu ustawia sie ten profil?
dzieki

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
adamszmu napisał/a:
mozecie mi powiedziec w ktorym miejscu ustawia sie ten profil?
Moduł Develop, dół, zakładka "Calibration", lista rozwijalna.

Dzięki
Niestety nie mam tam żadnych profili, jak można je zdobyć?
pozdrawiam

adamszmu, wczytaj jakiegos PEFa lub DNG to zobaczysz ;-)

Ok juz mam
Dzięki Wielkie

Skocz do: