tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
TIPA 2008 - nagrody rozdane
Cytat
Technical Image Press Association, stowarzyszenie europejskich czasopism z branży technik fotograficznych i obrazowania, przyznało nagrody dla najlepszego sprzętu fotograficznego za 2008 r. Najwięcej nagród - cztery - zdobyły produkty firmy Canon, za to w najbardziej prestiżowych kategoriach, takich jak najlepsza profesjonalna lustrzanka cyfrowa i obiektyw, zwyciężył Nikon.
W porównaniu z ubiegłym rokiem eksperci TIPA ocenie poddali jedną dodatkową kategorię aparatów DSLR - dla zaawansowanych amatorów. Zwyciężył w niej Canon EOS 450D. Za najlepszą wielofunkcyjną drukarkę fotograficzną sędziowie uznali model Canon PIXMA, miano najlepszego monitora zyskał Samsung SyncMaster XL30 LED BLU. W kategorii kamer wideo wygrał Panasonic HDC-SD9, a wśród cyfrowych kompaktów - Lumix FX-500 również Panasonika.

W kategorii najlepszych przenośnych urządzeń obrazujących ponownie wygrał smartfon Nokii, a w kategorii Najlepsze oprogramowanie - po raz kolejny Apple Aperture, tyle że w nowszej, drugiej odsłonie. W zestawieniu zabrakło firmy Pentax, choć jeszcze w zeszłym roku jej produktowi przyznano laur najlepszej cyfrowej lustrzanki półprofesjonalnej.

Poniżej zamieszczamy pełną listę nagrodzonych przez Technical Image Press Association:

Najlepsza cyfrowa lustrzanka dla zaawansowanego amatora - Canon EOS 450D

Najlepsza cyfrowa lustrzanka półprofesjonalna - Nikon D300

Najlepszy cyfrowa lustrzanka profesjonalna - Nikon D3

Najlepszy średnioformatowy system cyfrowy - Sinar Hy6

Najlepszy mały cyfrowy aparat kompaktowy - Samsung NV24HD

Najlepszy kompaktowy aparat cyfrowy - Panasonic Lumix FX-500

Najlepszy aparat cyfrowy z superzoomem - Fujifilm S100fs

Najlepszy obiektyw konsumencki - Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS

Najlepszy obiektyw półprofesjonalny - Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm f/2.8-4 SWD

Najlepszy obiektyw profesjonalny: Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Najbardziej prestiżowy aparat: Sigma DP1

Najbardziej innowacyjny projekt: Manfrotto ModoSteady 585

Najlepszy skaner płaski - Canon CanoScan 8800F

Najlepsza drukarka małoformatowa - HP Photosmart A826

Najlepsza drukarka półprofesjonalna - Epson Stylus Photo R1900

Najlepsza wielofunkcyjna drukarka fotograficzna - Canon PIXMA MP970

Najlepsza drukarka wielkoformatowa - Epson Stylus Pro 11880

Najlepszy papier typu "fine art" - Ilford Galerie Gold Fibre Silk

Najlepszy nośnik pamięci - San Disc Extreme Ducati

Najbardziej innowacyjne rozwiązanie - Casio Exilim Pro EX-F1

Najlepsze oprogramowanie fotograficzne - Apple Aperture 2

Najlepszy system zarządzania kolorem - X-Rite ColorMunki Photo

Najlepsze akcesorium - Metz Mecablitz 48 AF-1 Digital

Najlepsze akcesorium do fotografii cyfrowej - Wacom Cintiq 12WX

Najlepsza ramka cyfrowa - Sony DPF-V900/DPF-V700

Najlepszy półprofesjonalny projektor cyfrowy - Panasonic PT-AX200E

Najlepszy profesjonalny projektor cyfrowy - JVC DLA-HD100

Najlepszy film - Kodak Professional New T-MAX 400

Najlepsza kamera wideo - Panasonic HDC-SD9

Najlepsze przenośne urządzenie obrazujące - Nokia N82

Najlepszy cyfrowy minilab - KODAK Adaptive Picture Exchange (Apex)

Najlepszy foto-kiosk - Sony Compact Picture Station

Najlepszy monitor - Samsung SyncMaster XL30 LED BLU

Najlepsza usługa fotograficzna - CEWE Photobooks

Najlepszy bank pamięci/archiwizator - LaCie 2big Triple

Stowarzyszenie TIPA zostało założone w 1991 roku jako niezależna organizacja non-profit zrzeszająca europejskie czasopisma z zakresu technik fotograficznych i obrazowania. TIPA zrzeszaj 31 czasopism z 12 krajów.

Źródło: IDG
Autor: Ludwik Krakowiak
24 kwietnia 2008

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
A mnie jak zwykle denerwują określenia "półprofesjonalna".
Co to ma niby być? Czy jak zawodowiec (zarabiający na zdjęciach) używa d300 to już jest pół-zawodowcem i nie może mienić się zawodowcem? Dlaczego zakłada się że zawodowiec musi mieć najdroższą zabawkę? (patrz: zawodowi kierowcy - który z taksówkarzy ma najnowszą brykę na rynku?).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wygląda na to, że w/g TIPA zawodowcy używają tylko pełnej klatki, nawet jakby aparat był mniej zaawansowany ale kosztował by więcej i miał pełną klatkę, byłby bardziej profi..

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
TIPA 2008 - nagrody rozdane
raczej sprzedane :-P Kużden kupił co potrzebował wszak dobry marketing to podstawa :mrgreen:

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Wygląda na to, że w/g TIPA zawodowcy używają tylko pełnej klatki, nawet jakby aparat był mniej zaawansowany ale kosztował by więcej i miał pełną klatkę, byłby bardziej profi..

Pełna klatka to pryszcz. Na własne oczy widziałem takiego, co używał wielkiego formatu. Ale to nie była cyfra i mam nadzieję, że tak już pozostanie. Chociaż, w czasach maksymalnego upraszczania (czytaj psucia) wszystkiego, być może i to trafi niebawem do komórek.

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
Eldred napisał/a:
Wygląda na to, że w/g TIPA zawodowcy używają tylko pełnej klatki,..

Żeby nie było... to na start mówię, że nie jestem jakimś specjalnym zagorzałem fanem pełnej klatki....

Ale....

Wymogi stawiane przez duże firmy dla profesjonalnych fotografów to również duży format zdjęcia gotowy do dużego druku...... Więc co niby mają wybierać zawodowcy jak nie jak największy format obrazu.

Tam gdzie APS-C nie może, tam FF bądz Średni Format pośle... :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zapomnieli o kategorii "najlepsze forum"...

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Zapomnieli o kategorii "najlepsze forum"...

To było oczywiste : -]

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Nic dla Pentaxa... Szkoda - myślałem że K200D wśród amatorskich zawalczy :-|

sunshine napisał/a:
myślałem że K200D wśród amatorskich zawalczy :-|
niestety ale miejsce zarezerwowane dla Canona :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
teta napisał/a:
Na własne oczy widziałem takiego, co używał wielkiego formatu.

Ja też, wczoraj na starówce lubelkiej chodził pan z ogromną Mamiyą, nawet mu zrobiłem zdjęcie. :shock:

teta napisał/a:
być może i to trafi niebawem do komórek.

To chyba zaprzecza idei miniaturyzacji w komórkach, ale w sumie ostatnio te ajfony ajpody i inne aj-cośtamy, są znowu coraz większe, więc kto wie, FF w komórce, ciekawe czy pewien "ktoś" z tego forum by kupił :evilsmile:

Dancer napisał/a:

No niby tak ale jak ktoś kupi za 370tysięcy zł canona 1200mm, to z APS-C ma 1800, a jak przejdzie na FF szkiełko może już się okazać za krótkie, na eee.... lwy? :->

No w każdym razie dobre jasne profi tele o mniejszych ogniskowych na APS-C to spora oszczędność w stosunku do większych ogniskowych które trzeba będzie dokupić (w niektórych przypadkach) bo pełna klatka zmniejszy ich zasięg.

A kategorii "najlepsze forum" nie ma bo to tak jakby była kategoria "najlepszy obecny katolicki papież". ;-)

Żaba napisał/a:
niestety ale miejsce zarezerwowane dla Canona

Sugerujesz że ktoś "posmarował" :roll: :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dancer napisał/a:
Wymogi stawiane przez duże firmy dla profesjonalnych fotografów to również duży format zdjęcia gotowy do dużego druku...... Więc co niby mają wybierać zawodowcy jak nie jak największy format obrazu.

- akurat FF jest tu najmniej idealne.....jesli juz to sredni cyfrowy
FF to raczej dla kotletowcow

sunshine że niby Ja? Że niby sugeruję? Przecież ja nawet nie wiem co to słowo znaczy :mrgreen: :mrgreen:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
no to 1Ds to lamaaaa.... tylko plecki PhaseOne... To dopiero napinka "profesjonalna".... jakieś $25k-$30k za plecki, do tego drugie tyle na korpus i szkła i już możemy walić tandetę do reklam ;)

Grendel napisał/a:
no to 1Ds to lamaaaa....

Przecież nikt nie twierdzi inaczej :evilsmile: :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
TIPA 2008
Cytat
Technical Image Press Association, stowarzyszenie europejskich czasopism z branży technik fotograficznych i obrazowania, przyznało nagrody dla najlepszego sprzętu fotograficznego za 2008 r. Najwięcej nagród - cztery - zdobyły produkty firmy Canon, za to w najbardziej prestiżowych kategoriach, takich jak najlepsza profesjonalna lustrzanka cyfrowa i obiektyw, zwyciężył Nikon.

O, tutaj

Cytat
W zestawieniu zabrakło firmy Pentax, choć jeszcze w zeszłym roku jej produktowi przyznano laur najlepszej cyfrowej lustrzanki półprofesjonalnej.

Moim zdaniem to oczywiste. Przecież Pentax nie pokazał żadnej nowej puszki w zeszłym roku.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dsk, ktoś scalił, a nie zamknął wątek, który założyłem.

Dziw mnie bierze, że przegapiłem.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
lipalipski napisał/a:
ktoś scalił

Ano scaliłem zamiast zamykać.

Skocz do: