pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
K200D, odwzorowanie pikseli
Czytając instrukcję zobaczyłem, że jest taka funkcja.
Czy to odpowiednik olympusowego mapowania pikseli ?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
pancurski, zdaje się, ze tak

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
To w sumie miła niespodzianka. Co prawda testów jeszcze brak, ale w zapowiedziach i krótkich opisach które można znaleźć, brak informacji o tej opcji.

mbuksa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Sprawdzalem, i rzeczywiscie jest ta funkcja w Dwusetce, w menu Ustawienia aparatu. :-)

pawelpesti  Dołączył: 17 Maj 2008
Witam, widze że temat o k200 dowiedziałem się że w tym modelu niema live view ale jest w k20d czy opłaca się kupowac specjalnie k20d. Czy ten live view jest tak naprawde przydatny. Czy te aparaty mają jeszcze jakieś ważne różnice( 10 mln pikseli mnie zadawala)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
pawelpesti napisał/a:
Witam, widze że temat o k200 dowiedziałem się że w tym modelu niema live view ale jest w k20d czy opłaca się kupowac specjalnie k20d.

nie. moim zdaniem w ogole nie nalezy sie sugerowac liveview w lustrzankach, ktore nie maja uchylnych/obracanych wyswietlaczy.

mik.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
mik, jest w tym trochę racji, ale wbrew pozorom kąt widzenia LCDa w K20D jest całkiem całkiem spory. Nawet nie przypuszczałem jak spory - ale LiveView jest użyteczne np. przy robieniu zdjęcia z rąk znad tłumu, czy z wysoko wyciągniętego statywu. Można też spokojnie obserwować, co się dzieje, gdy aparat leży na ziemi (tu już oka do wizjera nie przyłożysz).

Na pewno jest to bajer, dzięki któremu trochę się oszczędza migawkę (bo można zawczasu zobaczyć, co wyjdzie w takich nietypowych sytuacjach).

pawelpesti  Dołączył: 17 Maj 2008
A co do tego czy lepiej k200 czy k20 ?? Chodzi mi o body które mi długo posłuży...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ale LiveView ma decydować, czy K20D czy K200D?
Jest jeszcze sporo, bardziej istotnych, różnic pomiędzy tymi korpusami...

Generalnie uważam, że jak ktoś nie wie, czy potrzebuje K20D - to nie potrzebuje.
Wystarczy mu K200D i będzie bardzo zadowolony.

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
Samp napisał/a:
LiveView jest użyteczne np. przy robieniu zdjęcia z rąk znad tłumu (...)

jezeli w takich sytuacjach cos widac na lcd i da sie kadrowac to faktycznie uzyteczny ficzer. chyba zmieniam zdanie. a jak dodadza zawiasy to juz na pewno :-)

pawelpesti napisał/a:
A co do tego czy lepiej k200 czy k20 ?? Chodzi mi o body które mi długo posłuży...

moim zdaniem poruszasz najmniej istotne kwestie... oba aparaty sa dobrze wykonane i rownie dlugo ci posluza dopoki ich sam nie rozwalisz. wedlug mnie roznica pomiedzy k20 a k200 dla amatora (czyli np. dla mnie) jest taka, ze k200 jest bardziej kompaktowy, za to k20 jest bardziej ergonomiczny i szybszy w obsludze.

mik.

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
czy ktos sie orientuje czy jest program umozliwiajacy strowniem k200d z kompa ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
jurekr masz k200d na płycie jest chyba Pentax Remote Assistant , nic tylko próbować
(jeszcze pewnie windows potrzebny) .

Skocz do: