guerilla napisał/a:z k100d było lepiej niż k10d bo 6mpx to mniej niż 10mpx. z k20d będzie już dramatycznie pewnie :)
Wg mnie to zdjęcie jest poruszone. Zajrzałem w Exif: 200mm, t=1/180 - niby SR powinien dać sobie radę, ale nie musiał.juha napisał/a:Poniżej crop jednego z takich nieostrych zdjęć, które są moją zmorą,
Jarek Dabrowski napisał/a:Wg mnie to zdjęcie jest poruszone. Zajrzałem w Exif: 200mm, t=1/180 - niby SR powinien dać sobie radę, ale nie musiał.juha napisał/a:Poniżej crop jednego z takich nieostrych zdjęć, które są moją zmorą,
juha napisał/a:A czy z Tamronem 18-250 będe miał to samo?
juha napisał/a:Jeszcze jedna sprawa. Podejrzewam, że zmiana rozdzielczości ina 6MP w aparacie nic nie da?
pawelek-79 napisał/a:juha napisał/a:A czy z Tamronem 18-250 będe miał to samo?
Ten tamron jest powszechnie uznawany za najlepszy w swojej klasie (ultrazoomów za małe pieniądze)
korkotrampek napisał/a:Witam,
mam tego tamrona podpiętego do k10 - też zależało mi na 1 uniwersalnym zumie. Póki co jednak dopiero zapoznaje się ze spzretem, więc trudno mi cokolwiek stwierdzić. Niemniej jednak, przy dużych ogniskowych i małych szczegółach (kwiatki np) pewne problemy z ostrością są. I tez mnie to martwi - nie wiem czy wina moja, czy sprzetu. Przykładowa fota (z tych bardziej ostrych):
http://www.fotoik.pl/inde...pokaz&id=437139
K5d, P30t, 18-55WR, DA35, FA77, 540FGZ
Pentax K10d +takie tam różne DA, FA, M i o takich tam różnych światełkach i ogniskowych
K5d, P30t, 18-55WR, DA35, FA77, 540FGZ
Pentax K10d +takie tam różne DA, FA, M i o takich tam różnych światełkach i ogniskowych
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.
Marcinicus napisał/a:Żeby nie być posądzonym o cykanie tylko i wyłącznie tablic testowych prezentuję crop portretu - ostrość nastawiałem na oko z prawej strony zdjęcia...
Am I Nikon?
Fortunatelly, I Am Pentaxian...