moon  Dołączył: 01 Maj 2008
Pentax DA 16-45 f/4 ED AL w mediamix.pl - opinia
Witam wszystkich,

Jestem tutaj totalnie nowy, choć nim zdecydowałem się na zalogowanie i pierwszych posta przepatrzyłem i poczytałem niemało tematów na forum. Tak się składa, że w końcu postanowiłem kupić kadyszkę, do tego zamiast kita szkło 16-45 f/4 ED AL. Niestety, po zamówieniu w e-cyfrowe okazało się, że nie ma już szans na ten zestaw, nawet na zakupienie tego jako oddzielne komponenty. Tak więc zacząłem się rozglądać, gdzie kupić 16-45 w miarę przystępnej cenie, żeby za komplet wyszło mi podobnie jak cena z e-cyfrowe. No i natrafiłem na ofertę w mediamix.pl (http://www.mediamix.pl/Akcesoria_c146.html). Cena mnie totalnie zaskoczyła, bo jest prawie 500 złotych niższa niż w najtańszym sklepie jak chociażby fotorimex, gdzie to stoi za 1400. Zakładam, że to nie jest jakaś mutacja 16-45 (pomijając brak w nazwie SMC to nie widzę żadnej różnicy), gorsza od tej za 1400? (chyba że się mylę?). Stąd moje pytanie, czemu tak tanio, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sklepem? Brać w ciemno?;)

PS. Gwoli wyjaśnienia i własnej krótkiej charakterystyki dodam, że zdjęcia przede wszystkim robię na koncertach (fosa przede wszystkim, więc przeważnie zdjęcia z niewielkiej odległości), lubię robić zdjęcia podczas wakacyjnych wypadów czy podczas zwiedzania jakichś miast, ostatnio pomyślałem, że przy zmianie aparatu fajnie by było potrenować jakieś portrety. Tak więc po zakupie K10D pewnie przyszłościowo skończy się na kilku różnych szkłach, ale to w przyszłości. Dotychczas miałem tylko 4mego Fujifix s5500, ale trochę brakowało mi już różnych możliwości, więc się przesiadam.

Będę wdzięczny za radę w sprawie tego obiektywu.

Pozdrawiam

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
moon, no cóż - cena faktycznie niewielka.

Myślę, że masz dwie możliwości:

1. Napisać maila do sklepu, że pomylili się z ceną, bo powinna być wyższa - poczekać, aż skorygują - i wtedy kupić (o ile pamiętam, ktoś już kiedyś na tym forum zrobił podobny numer, z niezłym skutkiem).

2. Zamówić obiektyw, posiłkując się opiniami o tym sklepie na ceneo.pl - http://www.ceneo.pl/928-0a

chyba zły link mi się wkleił:) http://www.mediamix.pl/Ob...+AL_p19294.html

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nic Ci nie szkodzi zamówić, najwyżej powiedzą, że pomyłka i w ramach przeprosin sprzedadzą tanio, bo za 1350. :-D A jeśli nie, to może uda Ci się tanio kupić. Byle był faktycznie nowy...

dsk napisał/a:
Nic Ci nie szkodzi zamówić, najwyżej powiedzą, że pomyłka i w ramach przeprosin sprzedadzą tanio, bo za 1350. :-D A jeśli nie, to może uda Ci się tanio kupić. Byle był faktycznie nowy...

no tak;) co do nowy, wedle wszelakich informacji, ktore sa na stronie, to sprzet jak najbardziej jest nowy. By sie upewnic co do ceny itp., napisalem do nich. Moze pracuja 2 maja i odpisza;) jesli nie, trzeba czekac az minie dlugi weekend.

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
W zasadzie nie trzeba pytać. Jeśli sklep umieszcza cenę, to jest to oferta handlowa w sensie prawa cywilnego i masz prawo kupić za tę cenę. Chyba, że powiedzą że już się skończyły i więcej nie mają. Ale chyba nawet wtedy możesz zamówić za tę cenę.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Fajnie by było, gdyby tak było w rzeczywistości... :-P Często jest tak, że odpowiadają i piszą o braku na stanie, braku w hurtowni, a i tak nie zdejmują ze sklepu... Czasami się zdarzało, że zgadzali się sprzedać, ale za wyższą cenę. Co najwyżej przeprosili za pomyłkę. :-)

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Jest niestety jeszcze gorzej. Na stronie sklepu widnieje teraz taki wpis:
Błąd!
Produkt taki nie istnieje!

Teraz wszystko rozumiem: nigdy nie istniał żaden DA 16-45 f/4 ED AL. Trudno z czymś takim dyskutować.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Widocznie ktos napisal @ i sie polapali i zdjeli...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
... pewnie mają w stopce dopisek, że informacje nie są ofertą handlową :evilsmile: :evil:

Skocz do: