johny  Dołączył: 22 Kwi 2008
jaki obiektyw na pokazy lotnicze?
Czesc mam pentaxa k10d na razie z kitowym szklem 18-55mm. Calkiem niedlugo szykuja mi sie pokazy lotnicze i chcialbym sobie sprawic cos nowego. Jakie parametry powinien miec odpowiedni obiektyw? Prosze o jakies sugestie. dzieki

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
1. Długi,
2. Jasny.

Takie SMC-DA* 200 f/2.8 lub SMC-DA* 300 f/4 nie będą złe.

Sirhan  Dołączył: 06 Mar 2008
wielu spoterów używa Sigmy 100-300/4

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Johny, to co podali Samp i Sirhan jak najbardziej przydałoby się na taką imprezę :mrgreen:
Schodząc jednak na ziemię - na takie pokazy zapodaj coś w stylu Tamrona lub Sigmy 70-300/4.0-5.6 z ręcznym ostrzeniem (z tymi szkłami AF może być nieco za wolny).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Samp napisał/a:
2. Jasny.

nigdy nie bylem, ale to chyba kwestia drugorzedna

a, ze jak najdluzszy to sie zgadzam

sigma lub tamron 70-300 pewnie bedzie najtanszą opcją

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
A ja na pokazach byłem i pentaksowy 80-320/4,5-5,6 był OK :) Wprawdzie miał wtedy problemy z ostrzeniem na nieskończoność, ale coś tam się udało ustrzelić.

http://picasaweb.google.c...VPiknikLotniczy

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No cóż.. po przeczytaniu czym fotografuje ten jegomość jakoś nie wydaje mi się, by ograniczenia systemu miały się jakoś do bagnetu K :roll:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Wszyscy radzą długie, jasne, ostre itd. I jeszcze najlepiej z telekonwerterem. Ale ja bym odpuścił. Z takim obiektywem to będziesz fotografował na tym pokazie tylko niebo. Jak wszyscy inni. I zrobisz pińćset zdjęć jak wszyscy inni. Za to naprawdę ciekawe rzeczy pewnie się będą działy na ziemi. A tam to chyba by się przydało coś w stylu FA 35. Albo lepiej - SMC FA 31/1,8 Lim.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jeżeli to tani zakup na jedną dwie imprezy , to szukałbym manualnych 70-200/300 , za zaoszczędzone pieniądze wziął np . FA 35 na resztę dni w roku - co nie znaczy że na pokazach
lotniczych leżała by w torbie :-)
Kit na 28mm -radomskie orliki w drodze na http://www.krosno24.pl/ba...impreza/program

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Jak nie masz zbyt dużo kasy to bierz Sigmę 70-300/4-5.6 APO. Do 200mm jest ostro, później to już mydełko, ale jak ją się przymknie do f8 to już zaczyna coś wychodzić.
Tu masz kilka fotek z tego szkła:

Pantera  Dołączył: 17 Gru 2007
Rewelacyjne (moim zdaniem) zdjęcia z pokazów lotniczych zrobił swojego czasu Tomasz Pacan, http://www.fotopolis.pl/index.php?g=315
Używał, ogniskowych od 70 do 560mm

wielkie dzieki za sporo ciekawych rad. Na innych forach zostalem zmieszany z blotem za brak wiedzy, za to ze taki post juz byl i takie tam. A tutaj, szacunek. No coz chlopaki z pentaxami to jednak pelna kulturka:) jeszcze raz dzieki

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
johny napisał/a:
wielkie dzieki za sporo ciekawych rad. Na innych forach zostalem zmieszany z blotem za brak wiedzy, za to ze taki post juz byl i takie tam. A tutaj, szacunek. No coz chlopaki z pentaxami to jednak pelna kulturka:) jeszcze raz dzieki

Spokojnie - następnym razem zmieszamy z błotem :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

A tak swoją drogą - gdzie te pokazy będą?

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Sirhan napisał/a:
wielu spoterów używa Sigmy 100-300/4

Ja na tegoroczną Góraszkę zabieram Sigma 70 - 300 DG f 4 - 5,6 Macro oraz Kita 18 -55. Zobaczymy co z tego wyniknie..... :-B

[ Dodano: 2008-05-04, 08:23 ]
marucha napisał/a:

johny napisał/a:

Spokojnie - następnym razem zmieszamy z błotem :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

A tak swoją drogą - gdzie te pokazy będą?

Nie mieszamy tylko doradzamy.....Co Pentax to Pentax :mrgreen:

Najbliższe pokazy to chyba w Góraszce koło Warszawy 7-8 czerwca.

Ja obecnie siedze w Londynie, wiec Goraszka odpada. Ja planuje sie wybrac na Air Tattoo w Fairford 12-13 lipca. Polecam kazdemu. Rok temu niestety nie udalo mi sie pojechac a bylo kilka atrakcji np F-117 nighthawk. W tym roku ma byc raptor. Niestety nikt nie bedzie reprezentowal naszego kraju nawet chile i wegry beda mialy swoich pilotow. Szkoda, oj troche sie za bardzo rozpisalem to nie forum o lotnictwie. Jednak goraca zachecam!!!
http://www.airtattoo.com/

Romi napisał/a:
Najbliższe pokazy to chyba w Góraszce koło Warszawy 7-8 czerwca.

Potem następne w Krakowie 28-29 czerwca.
http://www.pikniklotniczy.krakow.pl/

johny napisał/a:
Ja planuje sie wybrac na Air Tattoo w Fairford 12-13 lipiec.

Lipca! Póki co nazwa miesiące jeszcze się odmienia.

Juz jest lipca. Moja wina oczywiscie :oops:

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Kalendarz imprez lotniczych w Polsce http://lotnictwo.net.pl/v...der=asc&start=0

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
aflinta napisał/a:
Lipca!

aflinta, jak już, to trzeba chyba oddać sprawiedliwość Koledze i dodać, że w tym wątku więcej jest kwiatków, np. nie wtajemniczony i brak wielu przecinków, a nawet kropek.
johny napisał/a:
chlopaki z pentaxami to jednak pelna kulturka

Ekhm, zwrócę uwagę Kolegi na [....] dziewczyny z pentaxami. :-)
Ten wielokropek bierze się stąd, że dłuuuugo by pisać :mrgreen:

Kiwak, OK, ale odmiana to coś bardziej podstawowego niż interpunkcja czy pisanie nie (razem lub osobno). A jak widzę niepoprawnie zapisaną datę na oficjalnych plakatach czy zaproszeniach reklamujących imprezy, to aż mnie skręca... :-B

A wracające do tematu, jak pogoda jest ładna to dowolny zoom z przedziału 50 - 400 mm, jak nie jest ładna... to lepiej zostać w domu 8-) W końcu liczy się dobra zabawa.

Skocz do: