amsterb  Dołączył: 20 Kwi 2008
Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3
jestem tutaj nowy - wszystkich pozdrawiam!
od niedawna mam Pentaxa 100D. wcześniej używałem Sony H-1. zachciało mi sie lustrzanki.
niestety, mój Pentax ma tylko kitowy obiektyw 18-55mm. i - po zabawach z Sony'm - brakuje mi zoomu.
kasy też nieco brakuje.
wypatrzyłem w necie taki obiektyw do Pentaxa jak w tytule. pasowałby mi idealnie (krotność zoomu, cena...).
ale nie wiem, czy to jest szkło dobre.
dlatego proszę o opinie doświadczonych użytkowników. nie chciałbym się rozczarować - z drugiej strony: jestem amatorem, więc moje ambicje nie są w kategorii high-end. ale też nie chciałbym wyrzucić pieniędzy na coś, co nie będzie dobre.

ps. szukałem na forum jakichś wypowiedzi o tym obiektywie - ale nic wyszukiwarka nie znalazła. w necie też trudno coś znaleźć. dlatego zawracam głowę.
proszę, nie radźcie dooszczędzić na droższe szkło - bo juz kompletnie się sczyściłem finansowo na długie miesiące...

pozdrawiam!

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
amsterb, przeszukaj i poczytaj forum, np. tu:
http://manufactura.home.p...ighlight=18-200
była też masa postów o pantexie (i bliźniaczym tamronie) 18-250

dziekuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
zapomniałem sprecyzować: poszukuje obiektywu uniwersalnego - raz miałem przyjemność robić zdjęcia lustrzanką, w której trzeba było wymieniać obiektywy, gdy chciało się dłuższego zoomu - nie dla mnie: mało praktyczne, często było już po wszystkim, zanim zdołałem wyjąc drugi obiektyw z futerału...

myślę jeszcze o Sigmie 18-200 mm. co o tym sądzicie (tu już znalazłem trochę ocen i fotek przykładowych, ale chciałbym poznać opinie praktyków).
Tamron 18-250 jest dla mnie za drogi...

pozdrawiam!

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Sigma jest OK, zdjęcia są przyzwoite, sam bym wziął na niektóre okazje, no ale ja kupuję szkła tylko na FF :mrgreen:

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
Witam i pozdrawiam nowego kolegę, ja też parę miesięcy temu sprzedałem wysłużone h1 i kupiłem k100ds. Kupiłem lustro bo chciałem mieć większy wpływ na GO i lepszą jakość optyki, a co za tym idzie jakość zdjęć i jeszcze parę czynników które nie mają za wiele z tym tematem wspólnego.
Jeżeli jesteś kim więcej niż tylko laikiem to nie czyataj dalej:
Ktoś mi kiedyś powiedział że najlepsze optyczne są tak zwane stałki czyli obiektywy o stałej wartości ogniskowej i jeżeli Cię nie stać na komplet stałek lub są dla Ciebie niewygodne to warto uzbroić się w szereg obiektywów zmiennoogniskowych których mniejsza wartość ogniskowej można zwielokrotnić maksymalne 3krotnie (przy tej samej wartości przysłony) taki zabieg powoduje uzyskanie dobrej jakości optycznej. Całą reszta obiektywów praktyczne zawsze wiąże się z jakimś dylematem czy kompromisem bo albo wartość przysłony się zmienia albo część ogniskowej drastyczne odbiega od normy.
Jeżeli powyższy tekst Ci nie pomógł to popatrz na to jeszcze tak: w domu jest ciasno i tu zakres tele jest Ci nie potrzebny bo zawsze idzie podejść, a jak gdzieś wychodzisz to możesz się przygotować zakładając tele na dworze zawsze idzie zrobić krok do tyłu.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
E tam mówicie że słaby itp... Ale mam znajomego który strzela nią(sigmą) na ślubach (współczuje klientom)...
Ale i tak wolałbym uzbroić się w 2obiektywy, chociaż w kitowego oraz tamrona 70-300, wyszło by taniej, większy zakres no i być może lepsza jakość...

zaq81 napisał/a:
na dworze zawsze idzie zrobić krok do tyłu.

w tym problem, że nie zawsze można, czasem za plecami jest mur i nie da się objąć całego budynku, innym razem przy cofaniu się włażą w kadr druty, gałęzie i inne cuda, oczywiście zmieniam wtedy szkło, jednak w tym czasie zachodzi słońce, znika z okna piękność, którą chciałem uwiecznić, odlatuje gołąb który siedział na głowie rzeźby w elewacji itd. itp.

taka uniwersalna Sigma pozwoli na uchwycenie wielu momentów, które umkną przy zmianie szkła, jakość będzie średnia ale nie zawsze ona jest najważniejsza, wiem bo nie mam takiego spacerzooma i czasem żałuję, pociechy szukam w jakości zdjęć robionych stałkami ale czasem jednak żal...

podobno Tamron 18-250 też nie jest zły a tańszy od Pentaxa, jakieś kombinacje z USA i cena robi się znośniejsza, może nim się zainteresuj ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
witusch, idź się lepiej napij piwa

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
Życie to jeden wielki kompromis :-)
Ciesze się że nie mam tego dylematu :-P
Napiszę jeszcze tak wole mieć 100 wypieszczonych fotek niż milion średniaków.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Robert napisał/a:
oczywiście zmieniam wtedy szkło, jednak w tym czasie zachodzi słońce
Koniecznie potrenuj wymianę obiektywu! :-P

Przecież cała zabawa to możliwość wymiany obiektywu. Dostaniesz w swoje łapki Limiteda to zrozumiesz co to jest dobre szkło. ;-)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
O gustach się nie dyskutuje, ale kup sobie lub pożycz jasną stałkę, nawet manualną, porób trochę zdięć i zobacz wtedy, czy nadal chcesz mega-zooma....

Gwiazdor napisał/a:

Przecież cała zabawa to możliwość wymiany obiektywu

ja w tej zabawie wole robić zdjęcia i potem je oglądać, ale fakt, czasem w domu rozkładam cały majdan i bawię się szkłami, też przyjemne

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
witusch, zgadzam się w całej rozciągłości :-B

nie ma co popadać w skrajności, warto mieć i zoomy i stałki, niekoniecznie z napisem Limited, można kupić nieco tańsze i niezłe szkła, przechodzi się różne etapy, kiedyś startowało się z Zenitem i stałkami, później lepsze lustrzanki z różnymi szkłami, dalej były cyfrówki z wspaniałymi zoomami, bo kogo było stać na 300D za 8 tys. złotych ? teraz są fajne i tanie lustrzanki, każdy ma swoją drogę i upodobania, wymagania, potrzeby, można mieć i Limiteda i spacerzooma, to nie hańba ;)

pozwolę sobie wrócić do tematu, bo w międzyczasie kontynuowałem researching w necie.
może komuś się przydadzą strony, które dla mnie mają dużą wartość informacyjną - porównanie Tamrona 18-200 i takiejże Sigmy. oto te strony (są sample):

http://www.dpchallenge.co...HREAD_ID=269627

http://www.babelfish.alta...5.html&lp=ja_en

dziękuję wszystkim za cenne spostrzeżenia. bardzo pozdrawiam!

[ Dodano: 2008-05-01, 17:22 ]
skończyło się na tym, że kupiłem Sigmę 18-200mm - i jestem zadowolony.
rzeczywiście obiektyw ten jest ciemny i mydlany na długim końcu - ale tak do 120-130mm całkiem użyteczny. zdjęcia dają mi satysfakcję. nie są to pewnie fotograficzne full-wypasy, ale moim zdaniem jakość jest jak najbardziej ok.
nawiasem mówiąc początkowo chciałem kupić Sigmę 18-125mm, bo, po rozważeniu, uznałem, że i tak rzadko korzysta się z maksymalnego przybliżenia.
ale trudno taką Sigmę dostać (w wielu sklepach internetowych jest wystawiona, jednak po telefonicznym zapytaniu okazuje się, że nie ma na stanie, trzeba sprowadzać, trochę to trwa); a poza tym w testach 18-200mm wypada lepiej (lepiej też od Tamrona 18-200mm) - więc ostatecznie tak zadecydowałem.

absolutnie nie żałuję.
dziękuję raz jeszcze wszystkim za cenne porady!
pozdrawiam.

Hajlander  Dołączył: 03 Maj 2008
Widzę że temat się zakończył ale ja chciałbym go podnieść jeszcze raz.
Przy okazji to witam bardzo serdecznie bo jestem nowy. To znaczy nie tak całkiem nowy bo od dawna czytam forum.
Szukałem cyfrowej puszki dla siebie. Kiedyś robiłem analogiem - Canonem AT1. Nic specjalnego może ale... Potem zacząłem dziabać cyframi-kompaktami no i pora na lustro.
Ponieważ dużo robię w podróży po świecie i w górach wybrałem K200 ze względu wiadomo na co. Jeszcze go nie kupiłem ale świadomie wybrałem. Gorzej ze szkłem. Nie mogę targać w góry kilku obiektywów gdy zastanawiam się czy brać dwie czy tylko jedną parę gaci. Widomo każdy gram się liczy.
Szukam więc (choć bez wiary) "spacerówki" która będzie miała przynajmniej akceptowalne parametry by doczepić do K200. Kto mi może coś doradzić???
Idealnie by było 18 - 200 ale może też być krótsza. Cena do 2000 pln.

Pozdrawiam

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Witaj górolu drogi. ;)
Ja też zwykłem szwędać sie po górach polskich i targam dwa kity. Powód jest prozaiczny. Nie uzyskasz jakości zdjęć stosując spacerzoom. W sumie jak coś jest do wszystkiego, to jest takie sobie co najmniej. Ale oczywiście mylić się mogę. :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Hajlander, niektórzy twierdzą że nie jest zły nowy Tamron 18-250 3.5-5.6, który też posiada swój Pentaksowy odpowiednik.

Ja jednak wybrałbym dual-kita, albo inne 2 obiektywy i jakąś kieszeń przy sobie.
Może to nawet wyjść i lepiej i taniej.

BobSz  Dołączył: 11 Lut 2007
Też polecam dual kita. Tym bardziej że obydwa te obiektywy są malutkie. Często wybierając się na krótki spacer po górach i nie tylko, zamiast plecaka, torby itp. biorę aparat na szyję, -pod kurtkę, do kieszeni kurtki drugiego kita z nakręconym polarem i mam wszystko co potrzeba i zawsze pod ręką.
To chyba najlepszy kompromis jakość/wygoda.

Pozdrowienia

Hajlander  Dołączył: 03 Maj 2008
Dzięki za podpowiedzi.
Powoli przekonuję się do dual kita. Sprawdzalem wagi - faktycznie nie jest źle. Chyba takiego zakupu wlaśnie dokonam.
Pozdrawiam wszystkich Pentaxowiczów!

Skocz do: