soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
Adapter M42 - blaszka zabezpieczająca
Witam!
Zakupiłem identyczny adapter widoczny na tej aukcji,
TU
nie posiadam tylko blaszki zabezpieczającej. Przy wykręcaniu bądź ustawianiu przesłony szkło wykręca się razem z blaszką. Czy posiada ktoś taką blaszką i nie jest mu potrzebna? Czy ktoś próbował wykonać samemu taką blaszkę?

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Nie widze "tej aukcji" , czyzby link zniknal ?

już poprawione.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
do M42 - byl gdzies taki opis przerobki w sieci.
Jesli znajde to podam.

P.S. Ja tez mam bez blokady, ale mi to nie przeszkadza ... (przynajmniej na razie) ;)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Z tego co mi wiadomo, to ta blaszka może mieć szkodliwy wpływ na aparat. Dużo użytkowników specjalnie ją odkręca i używa przejściówki bez niej (w tym ja). IMHO tak jest nawet łatwiej. Przejściówka wychodzi razem z obiektywem i nie trzeba się szamotać z kluczykiem... A w razie potrzeby można wywiercić dołek blokujący w obiektywie.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Stachu ma rację. Z tą blaszką tylko kłopot.. nie sądzę, zeby jej brak powodował "wykręcenie" obiektywu, chyba że to jakiś zardzewiały rupieć z ciężko chodzącymi pierścieniami... Za to jej obecność może spowodować, że będzie ciężko wyjąć przejściówkę. Ja musiałem cały bagnet aparatu rozbierać, tak się diabelstwo wczepiło...

przekonaliście mnie, też będę przejścia bez blaszki ;) dzięki za info.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
soylentgreen,
czy myślisz, że Pentaks mocował "blaszki" w przejściówkach by zwiększyć ich wagę i jednocześnie podnieść sobie koszt produkcji a tym samym utrudnić życie miłośnikom Pentaksa?
W cyfrowych blaszka może być niepotrzebna ale przyda się, gdy będziesz chciał założyć gwintowany obiektyw do starego, analogowego korpusu (niekastrowanego).

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
też nie polecam blaszki, więskszośc syfów na matrycy wpadała w trakcie jej wydłubywania.
Ostatnio przy wykręcaniu mieszka odkęciła mi się ta malutka śrubka od blaszki i wpadła do body. Na szczęście wytrząsnałem ją bez szkody dla aparatu
więcej juz blaszki nie użyję

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
W zasadzie trudno się z Kolegami nie zgodzić, ale ja mam akurat oryginalny pierścień Pentaxa z blaszką, dotychczas nic mi ona nie uszkodziła, robię głównie z M42, ale też nowymi obiektywami. Wyjmuje się to lekko i -uwaga - bez kluczyka. Może mam małe place, ale bezproblemowo to robię jednym ruchem. Dodatkowo brak problemów z odkręcaniem przypadkowym. Wydaje mi sie (obserwowałem przejściówki u innych) że kwestia wynika z bardzo dużej staranności wykonania oryginalnej przejściówki. Jest precyzyjna, pokryta galwanicznie, zaczerniona matowo od środka i nie ma korodujących elementów. Prawdopodobnie część zastrzeżeń wynika właśnie z takich odchyłek w wykonaniu - w niczym nie umniejszając oczywiście użyteczności wyrobów firm niezależnych.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
może odgrzewam temat ale mam przejściówkę Marumi K/M42 z blaszką - ktoś miał z nią jakieś doświadczenia negatywne / pozytywne - warto odkręcać blaszkę czy zostawiać (generalnie i tak pewnie pójdzie jako przejściówka body->pierścienie pośrednie K -> adapter K/M42 -> obiektyw M42 (do makro) ale jeśli by mnie naszła ochota na podpięcie M42 do body bezpośrednio - zostawić czy usuwać... koledzy FraZa, rbucz, mieli tylko same problemy z tym jak czytam...

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
kup drugi , jeden z blaszką drugi bez i po problemie :lol:

drawa napisał/a:
kup drugi , jeden z blaszką drugi bez i po problemie

znaczy bezpośrednio do body bez blaszki ? a przez pierścienie może być z blaszką, dobrze rozumiem ?

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
tu chyba chodzi o ewentualne zablokowanie obiektywu na adapterze wtedy przy adapterze z blaszką nie wyciągniesz, bo do blaszki jest specjalny kluczyk potrzebny, który wymusza zdjęcie obiektywu w pierwszej kolejności, następnie adaptera. W przypadku pozbycia się blaszki z przejściówki trzeba uważać, by przy ostrzeniu pierścieniem (zwłaszcza ciężko chodzącym) nie wykręcić obiektywu z body, który mógłby wtedy spotkać się z ziemią :)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
jeśli do pierścieni pośrednich to najlepiej kupić przejściówkę z kołnierzem :)

tomek8723 napisał/a:
W przypadku pozbycia się blaszki z przejściówki trzeba uważać, by przy ostrzeniu pierścieniem (zwłaszcza ciężko chodzącym) nie wykręcić obiektywu z body, który mógłby wtedy spotkać się z ziemią :)

jakieś inne szkodliwe następstwa mogą być, jeśli pozbyłbym się blaszki czy tylko to ?
ech a człowiek głupi :oops: trzeba było kupować za połowę ceny z uszkodzoną (wygiętą nieco) blaszką a nie teraz myśleć o odkręcaniu z nówki :)

chyba nic więcej ze szkodliwych następstw zdjęcia blaszki, problem rozwiązuje się sam jeśli kupisz adapter z kołnierzem, jak joker333, napisał, wtedy nie masz ostrości na nieskończoność, ale jeśli do makro potrzebujesz to nie ma znaczenia, a ten adapter ma dziurkę na bolec od body więc nie zejdzie sama przynajmniej teoretycznie

ja u siebie ściągnąłem była przykręcona taką małą śrubką, która o ile dobrze pamiętam też czasem lubi odpaść i szukaj jej w body później :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomek8723 napisał/a:
była przykręcona taką małą śrubką, która o ile dobrze pamiętam też czasem lubi odpaść

Trzeba wkręcić na płyn blokujący albo na klej.

Renn  Dołączył: 31 Mar 2011
Albo lakier do paznokci (sprawdzone na okularach).

no jest to rozwiązanie zapewne dobre :)

Skocz do: