Dark SMG  Dołączył: 22 Lut 2008
K200D vs K10D vs K100DS czyli co na początek
Witam, chciał bym kupić swoją pierwszą lustrzankę.
Kumpel ma Pentaxa K100D i tak jakoś spodobała mi się owa maszynka.
Budżet 4-5tys.
Na początku myślałem o Pentaku K100DS jako ze ma funkcę czyszczenia matrycy ale z biegiem czasu i myśli które podążyły do sklepów za oceanem doszedłem do wniosku ze za cenę K100DS w Polsce mogę kupić K10D/K200D w stanach.
Do tego dochodzi kwestia obiektywu, myślałem na początku o Kitowym 18-55 ale że w stanach taniej...
Moje myśli nów zaczęły krążyć i osiadły na 50-135 F/2.8 ED konkretnie na uszczelnionym obiektywie.
a zatem w Polsce za K200D + 15-135 zapłacił bym ok. 5 tys. w stanach 3200
zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie ( k200 / k10 ) i jak w ogóle to widzicie.
Chciał bym fotografować miasta, plenerki a także małe kwiatuszki czyli w sumie wszystko co wygląda ciekawie.

Poradźcie mi zatem jaki zestaw wybrać czy K10D z kitowym 18-55 + 50-135 czy K200D z kitowym i 50-135 czy K100DS z kitem i jakimś dobrym obiektywem 50-200/70-300
Dodam że o statyw się nie muszę martwić, zawsze od kumpla mogę podkradać :P

Dużym problemem dla mnie jest aberracja przy 10 MPX jakimi obdarzone są K10 i 200 dla tego chciał bym abyście rozwiali moje wątpliwości i polecili w miarę dobry i tani sprzęcik.

za cenę 4-5tys. potrzebuje: Body, obiektyw 18-55 ( lub o zbliżonej ogniskowej) 50-200 ( podobnie jak poprzedni) kartę pamięci ( 4 GB) zestawik baterii/dodatkowy akumulator, filtr połówkowy oraz torbę.

z góry dziękuje :)

EDIT: oczywiście wszystko kupować będę w stanach, a na pewno body + obiektyw(y)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Kup K20D
Od piątku będzie w MM za jakieś 3600, za 1500 kupisz w stanach szkło, a puszkę masz na polskich papierach. Żyć nie umierać!

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
CLE,

To nie lepiej taniej w innych sklepach ;-) ceny się już zaczynają od ok 3300zł

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Dark SMG napisał/a:
aberracja przy 10 MPX jakimi obdarzone są K10 i 200

aberracja to z całą pewnością cecha optyki, nie korpusu

ArturMaly napisał/a:
Poczytaj ten temat: http://manufactura.home.p...pic.php?t=11923

- zdecydowanie; nawiasem mówiąc, tamten wątek toczy się równolegle i zakładając ten ryzykowałeś, że zostanie zamknięty (co zresztą nadal Ci grozi ;-) ), jedynie tabelka porównawcza w tamtym jest stworzona przez kogoś, kto na oczy nie widział tych aparatów i zawiera bzdury, więc się nią nie sugeruj.

Dark SMG napisał/a:
w stanach taniej

tylko przy założeniu, że sprowadzisz sprzęt do kraju omijając cła itp, czyli samodzielnie lub w ręku znajomego.

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
siwyyy77 napisał/a:
To nie lepiej taniej w innych sklepach ceny się już zaczynają od ok 3300zł

Ty piszesz chyba o samej puszce, a ja o zestawie z genialnym kitem serii II :mrgreen:

Skocz do: