Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Turniej tenisowy - jakie szkło zabrać ze sobą?
Witam.
Za kilka dni wybieram się na turniej tenisowy na kortach Warszawianki. Zastanawiam się czy z K10D + PENTAX DA * 50-135/2.8 ED w łapie, jestem w stanie coś uchwycić, czy też raczej skupić się na oglądaniu zmagań sportowych a zdjęcia zostawić profesjonalistom z mega jasnymi lunetami ze stajni C i N. Zrobiłem wstępne rozpoznanie i odległość dzieląca mnie od obszaru zainteresowania będzie wynosiła granicach 35-40m (w niektórych momentach na pewno więcej ale nie muszę pstrykać non-stop). Będę zajmował sektor wystawiony bezpośrednio na słońce i to od frontu, ale osłona+UV powinny sobie z tym poradzić. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym aspekcie będę wdzięczny za ew. porady i uwagi. Dysponuję jeszcze Sigmą 70-300, F=4-5,6 (bez APO), której atutem jest jedynie zasięg bo jej jakość optyczna, szybkość i celność w stosunku do gwiazdki pozostawia wiele do życzenia. Tamrona 28-75, f=2,8 i Kita chyba nie ma co wyjmować z torby, chyba że dla 2-3 ujęć całego kortu.

Pozdrawiam serdecznie

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ice, ja się nie znam ii nigdy na takim turnieju nie byłem, ale zdaje mnie się, że mecze troche trwają tak więc zabrałbym cały zestaw, sprawdził co się najlepiej sprawdza ii napisał kolegom z forum, że na mecz tenisowy najlepiej zabrać obiektyw: ... :-D

Może niech ktoś usunie ten post bo taki z niego pożytek jak z zeszłorocznego śniegu.....

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Ice,

jeżeli to będzie turniej na otwartej przestrzeni w dzień to IMO obiektyw ze światłem 2,8 spokojnie ci wystarczy.
Ze spokojem będziesz mógł robić zdjęcia przy migawce 1/500 i szybszej. Pytanie tylko jak autofocus będzie chodził...

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Ice napisał/a:
Może niech ktoś usunie ten post bo taki z niego pożytek jak z zeszłorocznego śniegu.....

Będzie pożytek jak zrobisz to co zasugerował Sołtys ;-) a więc czekamy ;-)

...ja szczególnie czekam na opinie z użytkowania i foty 50-135

ps. sugeruję kadrowanie na te ładniejsze tenisistki ;-]

Jeśli chodzi o kadrowanie na ładniejsze tenisistki to będę musiał robić to szybko bo obok będzie siedziała narzeczona :) A ona jest spostrzegawcza i autofocus DA 50-135 na pewno nie jest od niej szybszy :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ice napisał/a:
Jeśli chodzi o kadrowanie na ładniejsze tenisistki to będę musiał robić to szybko bo obok będzie siedziała narzeczona :)
Powiedz narzeczonej, że to, że jesteś na diecie, wcale nie oznacza, że nie możesz popatrzeć na menu.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Powiedz narzeczonej, że to, że jesteś na diecie, wcale nie oznacza, że nie możesz popatrzeć na menu.

taaa... a potem się będzie Ice dopytywał, gdzie dobrego protetyka znaleść...

MORKO napisał/a:
potem się będzie Ice dopytywał, gdzie dobrego protetyka znaleść...
Byle w odpowiednim wątku.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ice, a nie będziesz mógł się przemieszczać? Nie wiem, jak to jest, bo mnie ping-pong ziemny nigdy nie interesował.

W każdym razie jeśli zamierzasz przez x godzin pstrykać z jednego miejsca, to moim zdaniem lepiej pooglądać mecze jeśli Cię to interesuje.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Ice napisał/a:

ale akurat imho soltys ma racje, piszesz o 35-40m dystansu, obawiam sie ze Twoje 135 na dluzszym koncu jest troche za cienkie. Jesli to otwarta, plenerowa impreza to bralbym te sigme jak najbardziej. Mialem dosc dlugo wersje apo i przy dobrych warunkach (sloneczny dzien) to jest naprawde fajne szklo. Nigdy nie bawilem sie nim w af (tak na marginesie szybkosci i celnosci).
ps. oczywiscie duzo zalezy na co sie nastawiasz - kat widzenia vs ogniskowa (niektorzy wola cale sylwetki a inni grymasy na twarzach:>)
Ice napisał/a:
ale osłona+UV powinny sobie z tym poradzić

oslona owszem, UV-ke bym sobie darowal
pozdrawiam
kp

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ice napisał/a:

Usunąć post, w którym napisałeś powyższe słowa?
Faktyczne, specjalnie uprzejmy to on nie jest :evil:

Poniżej zamieszczam kilka zdjęciochów z przedmiotowego turnieju.

Słowem komentarza:
Bohaterowie: Sigma 70-300 4-5.6, Pentax DA 50-135 f/2.8

Sigma: mydło już od ogniskowej 200mm, ISO 400 jako gwóźdź do trumny. Nawet statyczne zdjęcia (zawodniczka wiążąca buty) niewyraźne przy dłuższej ogniskowej.

Pentax: Troszkę brakuje na długim końcu, ale ogólny efekt raczej poztywny. Gdzieniegdzie aberracje ale do zniesienia.

Ogólnie: Wg mnie lepiej byłoby dać ISO 100-200, czas 1000-1500 i przysłonę rzędu 3-3.5 niż atakować ISO 400 celem uzyskania migawki 1/3000-4000. Następnym razem tego błędu nie popełnię. Nie chcę myśleć co by było gdybym użył ISO 800 ...
Ciekaw jestem jakie są opinie Innych na temat tych ustawień?

Z drugiej strony wpadło mi w ręce zdjęcie z canona EOS-1D Mark II z parametrami migawka 1/2000, f=8, ISO 800 i było naprawdę wyraźne i ostre. Niestety szumy w K10D są utrapieniem i to już od ISO=400.

Zdjęcia prosto z aparatu - nietknięte absolutnie niczym.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

[zdjęcia usunięte ze względu na rozmiar]

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chcesz rozwalić forum? 10Mpix w całej okazałości? :shock: Pozmniejszaj szybciutko te zdjęcia do 700 pikseli szerokości...

Ice, jak chcesz pokazać zdjęcia na forum, to zmniejsz je do 700pix po dłuższym boku. Jak chcesz pokazać oryginały - podaj tylko linki, uprzedzając o wielkości zdjęć.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Ice, jak chcesz pokazać zdjęcia na forum, to zmniejsz je do 700pix po dłuższym boku. Jak chcesz pokazać oryginały - podaj tylko linki, uprzedzając o wielkości zdjęć.

Zgodnie w wolą ludu:

SIGMA:

PENTAX

pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ice, jeszcze nie do końca jest OK. Chodziło o 700 pikseli na dłuższym boku, nie krótszym. :-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Na obu zdjęciach z Sigmy widzę po prostu BackFocus.

3. fota fajna całkiem, zupełnie w porządku, i coś mówi.
4. i 5. - niedopracowane kadry! - owszem, mogą być szersze - zawodniczka wcale nie musi wypełniać 100% powierzchni zdjęcia, ale kompozycyjnie to bieda. Ostrość w porządku.

(chyba, że te amputowane stópki mają właśnie przemówić do odbiorcy)

dsk napisał/a:
Ice, jeszcze nie do końca jest OK. Chodziło o 700 pikseli na dłuższym boku, nie krótszym. :-)

omg...

wszyscy w Twoich okolicach tak mają? Czy też może jesteś wybitnie upierdliwym przypadkiem? ;)

4/5 zdjęć zostały skrócone po dłuższym boku...

zresztą nieważne - widząc po zainteresowaniu tematyką, wszyscy pentaxiarze siedzą na działkach z tamronem 90 i pstrykają szczypawki, karaluchy i inne robactwo :)

Może wejdę na forum N lub C i podam że zdjęcia zrobiłem aparatem tej marki - przynajmniej będę bogatszy w opinie bo na 100% się pojawią, a ktoś napisze pewnie że od razu widać że robione D80 :)

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-05, 23:50 ]
Samp napisał/a:
Na obu zdjęciach z Sigmy widzę po prostu BackFocus.

Przede wszystkim dziękuję za rzeczową opinię.
Jeśli chodzi o zdjęcia z sigmy to gdzie Twoim zdaniem jest ten backfocus? wg mnie to jest raczej "no focus" na wszystkich planach - nie mogę się dopatrzeć gdzie ta ostrość została złapana...

Zdjęcie 3 - faktycznie chyba najlepsze z tej 5-tki - nie podoba mi się tylko że Dementiewa wyszła na nim jak siostra Pudziana bo w rzeczywistości to szczupła, wysoka dziewczyna.

Foty 4 i 5 - zgadzam się w 100% - fatalnie skadrowane, zupełnie nieciekawe i nieprzyciągające uwagi odbiorcy - chodziło mi głównie o ocenę jak dobór parametrów ISO=400, f=4.0 i migawka rzędu 1/3000 jest Waszym zdaniem uzasadniony i czy nie lepiej byłoby pozostać na migawce w okolicach 1/1000-1500, zejść z ISO do 200, może nawet 100 i spróbować z f=4.5-5.6

pozdrawiam

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Ice napisał/a:

4/5 zdjęć zostały skrócone po dłuższym boku...

3/5 :P :-B

Skocz do: