ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Klient wyraznie sobie zazyczyl PP, bo taniej. Coz, moja glupota i tyle.

Ale sam kupilem pare dyskow, wysylka PP i nic sie nie stalo. Widocznie do czasu, akurat jak ja chcialem na tym zarobic troche nie bylo mi to dane.

(BTW, nie chce ktos 500gb uszkodzonej? Wlacza sie, ale potem tylko klika i klika. Byla otwierana w serwisie w Dublinie - wlasciwie fabryce dyskow, wiec w czystym srodowisku, ale nic nie poradzili. Cos z parkowaniem glowic nie bangla). Cena na PM. Odbior w Krakowie lub wysylka PP :evilsmile: :shock: :evilsmile:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
jak mi do serwerów przywożą dyski, to pan kurier przyjeżdża i ma taką srebrną aluminiową walizkę a w środku gąbka z wycięciem na dysk :)

Tak, a w porcie chopaki sobie kontenerami stukają aż miło...

(serio piszesz? ile kosztuja te dyski!?!?)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
alkos napisał/a:
Tak, a w porcie chopaki sobie kontenerami stukają aż miło...

Ale są porządnie zapakowane w mięciutką gąbkę. Poza tym kontenerem z racji masy i bezwładności nie da się rzucać jak malutką paczuszką.
Raz mi dysk padł w jednym serwerze - tylko się kontrolka zapaliła, pan przyjechał, wyjął dysk, włożył drugi, nie muszę mówić, że serwera nie trzeba było wyłączać. raid1 to cudowna rzecz :)

cerfes napisał/a:
tylko się kontrolka zapaliła, pan przyjechał, wyjął dysk, włożył drugi, nie muszę mówić, że serwera nie trzeba było wyłączać.

Dobra, dobra, ile za to płacisz?

(wiem ile kosztują serwery "zetki" IBMa z podobnym serwisem...)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
RAID 5 z hot fixem jeszcze cudowniejsza (ale potrzebne 4 dyski) 8-)

ggdh napisał/a:
Byla otwierana w serwisie w Dublinie - wlasciwie fabryce dyskow, wiec w czystym srodowisku, ale nic nie poradzili. Cos z parkowaniem glowic nie bangla

Czy to dyski IBMa? Jesli tak to tylko serwis... fabryka gdzie indziej ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zorzyk napisał/a:
RAID 5 z hot fixem jeszcze cudowniejsza (ale potrzebne 4 dyski)

RAID 60 niby bezpieczniejszy i szybszy, ale bez 8 dysków nie podchodź ;)

alkos,
Seagate. Swego czasu w Benchmarku naprzeciwko National Aquatic Center w Blanchardstown przez krotki czas je montowali. A ze znajomi tam pracowali i wiedzieli co i jak to wzieli moj na sprawdzenie. Nic z tego nie wyszlo.

ggdh napisał/a:
Swego czasu w Benchmarku naprzeciwko National Aquatic Center w Blanchardstown przez krotki czas je montowali.

O ciekawe, nie wiedziałem. W Damastown był serwis dysków IBMa ze dwa lata temu, kiedy zdarzylo mi sie tam pracowac... ;-)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
zorzyk napisał/a:
RAID 5 z hot fixem jeszcze cudowniejsza (ale potrzebne 4 dyski) 8-)

Raczej hot-swap i/lub hot-spare ;-) Ale ze względu na wydajność RAID 10 jest ciekawszy :-) Tylko szkoda tych 50% przestrzeni...

[ Dodano: 2008-04-29, 22:06 ]
Grendel napisał/a:
Ale zdania na temat samsungów nie zmienię - choćby na podstawie wersji laptopowych... Preferuję Fujitsu i Seagaty, za dużo nam samsungów padło w firmie...

Podpisuję się obiema rękami. Też pochowałem laptopowego samsunga. Fujitsu niestety nie udało mi się dostać, więc teraz jadę na seagate :-)

alkos napisał/a:
Dobra, dobra, ile za to płacisz?

cały serwer 2x4 rdzenie Intel Xeon 3GHz, 4GB ramu, 2x140GB = 10K PLN
moim zdaniem nie jest to tak dużo. za dodatkowe 2K PLN 2x250GB dysie
Fakt, że cena jest dużo inna dla stałego odbiorcy niż dla nowego klienta, ale można się targować :)

cerfes, co to za dyski, że za 2x250GB płaci się 2kpln? :shock:

serwerowe SAS (serial ata scsi)

cerfes, Raczej Serial Attached SCSI - nie ma takiej pojemności w dyskach SAS jak 250GB. Są 36GB, 72GB, 147GB oraz 300GB. Podobno jeszcze 400GB ma się pojawić (a może już wyszło). 250GB to dysk SATA i nie bardzo rozumiem czemu taka zaporowa cena. Dla uściślenia dodam, że dyski SAS 2,5" dobiły na razie do 147GB (większe są jako 3,5"). Większe pojemności 2,5" to tylko SATA. Chyba, że się coś ostatnio zmieniło a ja nie jestem na bieżąco?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Często bywa/bywało tak, że producent macierzy sprzedaje specjalnie wyselekcjonowane dyski, czasami ze zmodyfikowanym firmwarem, za które bierze nawet 100% więcej zielonych. Selekcja dokonywana jest m.in. dla lepszej synchronizacji pracy dysków, co ma spore znaczenie dla niektórych konfiguracji RAID (np. RAID-6, o ile się nie mylę).

Powód wysokiej ceny może być też inny. Sprawdźcie np. ceny pamięci do laptopów w sklepach szeroko-komputerowych i w salonach sprzedających tylko laptopy (np. Karen) ;)

aflinta napisał/a:
nie ma takiej pojemności w dyskach SAS jak 250GB

a racja, źle powiedziałem - 147 jest i cena była mniejsza, choć i tak drożej niż na 'wolnym' rynku, bo po 1. ramki trudno dostać, po 2. jak jeden padnie to zamiast panikować wykonuje się jeden telefon i do 24 godzin dysio wymieniony.
na swoje usprawiedliwienie powiem, że nie pamiętałem dokładnie rozmiaru, bo to serwer tylko do testów używam.
Offtop: jak są tu znawcy tematu, to może mi ktoś pomoże, bo mam taki problemik ze skryptem w perlu: odpalony ręcznie działa jak należy, ale przez cron w wiadomości ląduje wszystko poza wyjściem głównych poleceń rkhunter, z /bin/bash czy też bez - to samo: odpalam 'z palca' - wszystko jest, zadanie z crontab - są linie 'echo' ale nie ma wyjścia z poleceń :/
#!/usr/bin/perl

#use strict;
use Net::SMTP_auth;

my $path="/var/log/rkhunter.kml";
my $subject='Rootkit Hunter '.localtime().': ';
system(". /root/.bash_profile");
system("rm -f $path");
system("echo  >> $path");
system("echo Rootkit Hunter Log start >> $path");
system("date >> $path");
system("echo ======================================================================================================== >> $path");
system("echo Checking for updates >> $path");
system("/bin/bash rkhunter --update --nocolors >> $path");
system("/bin/bash rkhunter --versioncheck --nocolors >> $path");
system("echo ======================================================================================================== >> $path");
system("echo Starting tests >> $path");
system("/bin/bash rkhunter -c --report-warnings-only --sk --nocolors >> $path");
system("echo Tests End >> $path");

sub mejla_slij() {

my $from = 'backup@****pl';
    my $to1 = 'kamil@*****.pl';
    my $to2 = 'michal@***pl';
    my $smtp_server = 'mail.***.pl';

# Connect to the server
    $smtp = Net::SMTP_auth->new($smtp_server);
    die "Couldn't connect to server" unless $smtp;
    $smtp->auth('LOGIN', 'backup@****.pl', '****');
    $smtp->mail($from);
    $smtp->to($to1,$to2);

# Start the mail
    $smtp->data();
    $smtp->datasend("Subject: $subject\n");

# Send the message
#$smtp->datasend("bleh!\n\n");
    open(MAIL_STATUS,$path);

while (<MAIL_STATUS>) {
    $smtp->datasend($_);
    }

close(MAIL_STATUS);

# Send the termination string
    $smtp->dataend();
    $smtp->quit();
    }

rjan napisał/a:
Często bywa/bywało tak, że producent macierzy sprzedaje specjalnie wyselekcjonowane dyski, czasami ze zmodyfikowanym firmwarem, za które bierze nawet 100% więcej zielonych

Zgadza się, coś takiego stosuje Tandberg do kaset RDX. Ale i tak przytoczone 2kpln za dwa dyski SATA 250GB (nawet 2,5") to byłoby delikatne przegięcie :-)
Ale skoro to były SAS to już wszystko jasne - HP (jak i kilku innych) uwielbia sprzedawać klientom serwer, którego rozbudowa kosztuje krocie :-)

cerfes napisał/a:
po 2. jak jeden padnie to zamiast panikować wykonuje się jeden telefon i do 24 godzin dysio wymieniony.

W serwerach to standardowa procedura.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
mam pytanie dotyczące zakupu dysku.

Przede wszystkim chodzi o dysk zewnętrzny, zamierzam wrzucić na niego wszystkie zdjęcia trzymając na dysku w laptopie tylko te aktualnie wykorzystywane. Rozważam pojemności 500GB i 750GB. Myślałem też o 2 mniejszych (wówczas drugi byłby backup'em pierwszego) ale z tego raczej rezygnuję.

Co do marek dysków, to raczej tylko seagate i teraz pytanie. Jaka obudowa? Swoją prostotą i elegancją urzekają mnie dyski LaCie. Są też takie seagaty z żółtym paskiem.. nie wiem, może coś innego poradzicie? Górna granica to około 500zł, wolałbym oczywiście wydać mniej, ale jeśli jakiś 750GB, dobry by się trafił... żałuję, by była aukcja na allegro nad którą się zastanawiałem i się spóźniłem kilka minut, poszły 2 sztuki LaCie 750GB za 420zł! (bardzo tanio).. toteż jak ktoś ma jakieś doświadczenia, proszę o rady.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Miałem LaCie taką małą czarną na 2,5". Była całkiem fajna, działała dobrze i wyglądała w porządku. Ale jakaś klasa biznes to to nie jest - ot, niedroga, porządna obudowa bez kilku śrubek w środku (ale wystarczająco, żeby się wszystko trzymało). Ja bym taką kupił jeszcze raz, ale bez zdziwienia, że tanio. :-)

Mam sporo dobrych doświadczeń z firma Welland. Żadnych wodotrysków (no może migający jeden bok, do wyłaczenia jak kogoś denerwuje), solidna robota. Obudowy aluminiowe, nie grzały się za bardzo.
Osobiście używałem modelu z eSATA i hulało aż miło.
Brat używa jakiegoś bardziej multimedialnego modelu, może podłączyć bezpośrednio do TV i oglądać filmy, zdjęcia, mp3 itp (ale filmy tylko avi, hd odpada, do tego trzeba sobie zrobić partycję FAT32, bo tylko z niej można puścić na TV. Dla jednych problem, dla innych nie).

Aha, dyski 750gb.

(obudowa moja kosztowała 130zł w sklepie nieinternetowym, byłem zmuszony kupić na szybko inną obudowę - wcześniejszą sprezentowałem - i kupiłem jakieś g*wienko za 100zł. Działała równe 6 dni i dobrze, że nie uszkodziła dysku. To chyba był jakiś model firmy ASPIRE :evil: )

Skocz do: