piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
LDevil, a w czym to sprawniejsze działanie miałoby się objawiać

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Nie jestem w temacie, ale czy ktoś porównywał działanie SDM'a i śrubokręta w DA* 300mm oraz DA*200mm??

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Było opisywane 1000x - SDM jest cichy, ale nie jest szybszy. Żre więcej baterii. Komfort używania - wysoki.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
LDevil, Jakie szkła z jakimi puszkami sprawdzałeś, że wygłaszasz aż tak daleko idące teorie ;-)

Sprawdzałem 16-50 i 50-135 z kadyszką, oraz tego drugiego z K20D i działanie jak najbardziej OK... innna sprawa , że krótka gwiazdka była słaba optycznie a długiej zdawało się dziwnie zachować ;-) z kadyszką.

Ja bym stwierdził, że dopiero z K20D (nie wiem jak K100D super i K200D) SDM działa poprawnie, może w nowym firmware do kadyszki o ile wyjdzie będzie poprawa ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Testów nie robiłem, powtarzam tylko to, co przeczytałem bodajże na dpreview. Osoba, która rozpisywała się na temat napędu SDM twierdziła, że hybrydowe obiektywy (SDM+śrubokręt) nie pozwalają na pokazanie pełnych możliwości silnika ultradźwiękowego.
Obiektyw z pierścieniowym silnikiem ultradzwiękowym powinien pozwalać na szybsze i bardziej precyzyjne ustawianie ostrości w porównaniu do hybrydy czy też śrubokręta.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
hybrydowe obiektywy (SDM+śrubokręt) nie pozwalają na pokazanie pełnych możliwości silnika ultradźwiękowego.
Ktoś nawet coś u nas pisał, że to SDM, to podobne jest do micro USM w Canonie.

Skocz do: