Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Picasa i K10D / K20D - RAW
Zapdejtowała mi się Picasa i zaczęła widzieć DNG z kadyszki.

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
To fajnie. Ale czy kto wie jak zmusić Picase do tego, aby dała się zapdejtować do 2.7 jeśli zainstalowana jest na polskim OS-ie ? Zmiana ustawień regionalnych w panelu sterowania ani zmiana domyślnego języka aplikacji nie wystarcza - raportuje, że wersja 2.6 jest up-to-date.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Moja Picasa nie chciała sama tego zrobić. Musiałem ściągnąć plik instalacyjny i wszystko działa.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja wlasnie zainstalowalem picase.....narazie oglada wszystkie pliki....ciekawe czy potrwa to do wieczora? I czy ja potem sie w tym sofcie "odnajde" :roll:

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Zdano, a możesz napisać z jakiej strony ściągałeś plik, jaką miał nazwę i jak aplikacja raportuje nr wersji po aktualizacji ?
Pytam dlatego, że ja ściągałem cztery różne pliki instalacyjne, trzy z nich z oficjalnych stron google a jeden z jakiejś chińskiej i tylko ten ostatni działa poprawnie (tzn. wyświetla DNG), choć podaje nr wersji 2.6.0 kompilacja 36.36.0

Już doszedłem (mniej więcej) co i jak, we właściwościach pliku raportowana jest wersja 2.7.36.36 , tylko po zainstalowaniu pokazuje dziwnie wciąż 2.6 - Ale działa i to jest najważniejsze.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
valdis62, ta mi się nawinęła jako pierwsza http://www.cnfan.org/comm...1&shownews=3741
Nr wersji podaje mi taki sam jak u Ciebie, ale PEF i DNG z K10D czyta.

tez musze sciagnac......bo mi plikow K10D nie czyta.....
czy te albumy picasy to w sici umiescza sie dowolni i dowolnie usunac mozna?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
czy te albumy picasy to w sici umiescza się dowolni i dowolnie usunac mozna?

Tak. Możesz ustawić nawet, czy mają być publiczne, czy prywatne.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Nadal nie poprawili paru obiektywnie istotnych szeczgolow: :evil:

- brak eksportu to bezstratnych formatow (!!!)
- prostowanie zdjecia nie polega na kadrowaniu (tak jak np. w Lightroomie) tylko na interpolowaniu - zauwazalnie pogarsza sie ostrosc zdjecia (!!!)
- brak mozliwosci zmniejszenia nateznia swiatel (zwiekszenie cieni powoduje tylko poglebienie cieni, prawie bez wplywu na swiatla)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
dan napisał/a:

- prostowanie zdjecia nie polega na kadrowaniu (tak jak np. w Lightroomie) tylko na interpolowaniu - zauwazalnie pogarsza się ostrosc zdjecia (!!!)

tez mialem takie podejrzenie, ale myslalem ze to tylko moje subiektywne wrazenie. na wszelki wypadek obracelem potem juz tylko w ps-ie.

ogoleni nadaje sie niestety najlepiej do przegladania plikow

pef'y rzecywiscie czyta ale wygladaja one jakos calkiem inaczej -ciemne i wyblakle. bardzo sie zdziwilem gdy pierwsze rawy ogladalem w picasie a pozniej zainstalowalem PPL'a, roznica jest porazajaca

yankee8  Dołączył: 11 Lip 2007
Apropo Picasa ale strony. Czy trzebamieć jakieś porty konkretne otwarte bo w pracy mam 98 i widzi wszystkie info z pliku na www tj. iso, przeslona i migawa itd. a w domu na XP nie działają mi te informacje + brak komentarzy Co jest nie tak. Net to radiowka!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
yankee8 napisał/a:
a w domu na XP nie działają mi te informacje + brak komentarzy
Mam XP i wszystko u mnie w porządku

yankee8  Dołączył: 11 Lip 2007
Więc u mnie pewnie to wina Netu!

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Wywołujesz rawy picasą na codzień? :roll:

espresso napisał/a:
Może to urok/wada puszki?
taaaa napewno