"Living is easy with eyes closed"
Tekst podpisu
mily napisał/a:albo zakladasz w stopke kostke z gniazdami synchro
Cambo
"Let your soul shine. / It's better than sunshine, / It's better than moonshine, / Damn sure better than rain."
Cudnie, fajnie i w pytę
Maciek napisał/a:Kostka jest prawie uniwersalna - nie pasuje mechanicznie do nowszych Minolt (Dynax) i pewnie Sony A100 i może do czegoś jeszcze. Chodzi o coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...blyskowej_.html - bo są jeszcze inne na przykład odwrotność tej czyli kabelek do wpięcia w gniazdo synchro z kostką z gorącą stopką na końcu. W tej co szukasz masz na dole styk do gorącej stopki a z boku gniazdo synchro - u góry jest tzw. "zimna stopka" czyli tylko możliwość mocowania bez wyzwalania.
badur napisał/a:No a co z tym P-TTLem? Da radę?
milo napisał/a:mily napisał/a:albo zakladasz w stopke kostke z gniazdami synchro
no, to jest najtansze i najprostsze rozwiazanie, ja w taki sposob korzystam z zarowek blyskowych z parasolkami
K-7 | 16-50* | FA 50 1.4 | K 50 1:1.2 | DA 10-17 | AF-540 FGZ | LEICA D-LUX 7
Canin napisał/a:badur napisał/a:No a co z tym P-TTLem? Da radę?
Nie da rady, nie działa :)
Manual, pomierzyć, ustawić i robić zdjęcia :)
Jak kiedyś :)
Cambo
sołtys napisał/a:Nie tylko - robiłem w studio zdjęcia wyzwalające je radiowo - na stopke aparatu zakłada się taką kosteczke, która wysyła sygnały radiowe do urządzonka podczepionego do lampy (lub lamp). Na kosteczce tej jest również przycisk testowy, który tylko wyzwala lampy bez konieczności zrobienia zdjęcia. Działa to musze przyznać bardzo fajnie i sprawnie
sołtys napisał/a:robiłem w studio zdjęcia wyzwalające je radiowo
djack napisał/a:No właśnie, a jak to jest z napięciem w lampach studyjnych? Czy ono jest fabrycznie w sam raz, czy jest jakies urządzonko, które utrzymuje je na poziomie bezpiecznym dla aparatu?
sołtys napisał/a:Najlepszy sposób pomiaru światła w studio z lampami to zewnętrzny światłomierz - nie wiem czy wymyślono do pomiaru coś lepszego :)
Tekst podpisu
nic
slivus napisał/a:Fotocele można wyzwalać tylko z manualnym szkiełkiem, bez styków. Bo ze stykami nawet na manualu wali przedbłysk.
"Let your soul shine. / It's better than sunshine, / It's better than moonshine, / Damn sure better than rain."
Cudnie, fajnie i w pytę
Maciek napisał/a:fotocele "inteligentne" - można było zaprogramować ile błysków ma zignorować.