Który zoom byś wolał(a) jako podstawę swojego zestawu szkiełek?
Pentax DA 16-45mm F4
36% Complete
53 (36%)
Tamron AF 17-50mm F2.8
63% Complete
93 (63%)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pentax 16-45mm vs. Tamron 17-50mm
Zbliżam się do ostatecznej decyzji zakupu czegoś zamiast kita. Popstrykałem trochę manualną pięćdziesiątką i obraz z kita przestał mi się podobać... :-P Wiem, że o jednym i drugim szkiełku było już dużo wątków, ale żaden z nich nie traktuje o porównaniu tych dwóch obiektywów, a wydaje mi się, że takie porównanie by się przydało - według mnie to najciekawsze propozycje z szerokim krótkim końcem i cenie do 1400-1500 zł. Także prosiłbym o niezamykanie tego wątku. :-) Zwłaszcza, że Tamron jest od niedawna do Pentaksa i nie ma jeszcze o nim tak dużo opinii i sampli z niego.

Dokładnie obiektywy te mają nazwy:
1) SMC PENTAX-DA 1:4(22) 16-45mm ED -AL-
2) Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF]
Druga ma więcej różnych oznaczeń... :-P

Pierwsza pozycja jest też o tyle ciekawa, że istnieje na rynku od jakiegoś czasu, przez co można to szkiełko sprowadzić za mniejszą kwotę, powiedzmy 1100 zł. Tamron ma lepsze światło i to ponoć użyteczne - dosyć ostre od pełnej dziury. Przy czym może zdarzyć się tak, że Tamron będzie wymagał kalibracji, prawda? Jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia z nim BF/FF przy kadyszce ustawionej pod inne szkło Pentaksa z AF?

Czy jest ktoś, kto miał okazję używać obu tych szkiełek i wyrazi swoją opinię? :-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Moim zdaniem nieporównywalne.
Stanowczo Tamron.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Jest jeszcze sigma 18-50 1;2.8 której nie ma w ankiecie a cenowo porównywalna no i jakościowo też nie odbiega ;-)

Więc mój głos to sigma, mam i jestem zadowolony :-)

Hmm, zależałoby mi na szerokim końcu, bo na Sigmę 10-20mm jeszcze nie będzie mnie stać. :-) A 18-50 nie daje już ani jednego małego milimetra więcej niż kit. ;-)

[ Dodano: 2008-05-09, 20:02 ]
siwyyy77, zacząłem się przez Ciebie trochę bardziej interesować tą Sigmą, ale do ankiety jej na razie nie dodaję. :-) W innych wątkach pisali, że ten 1mm Pentaksa to dużo, także nie wiem, czy 18mm na szerokim końcu mi wystarczy, nawet jeśli to będzie tylko wzgląd psychologiczny... :-)

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
A ja mam pentaxa. I też się cieszę.
Nie wiem jak sigma i tamron, ale pentax ma jedną wyjątkowo użyteczną rzecz - możliwość ręcznego przeostrzenia przy włączonym AF.
Kolejną zaletą jest krótki koniec na 16 mm, może różnica 1 mm nie jest wielka, ale mi się wydaje istotna biorąc pod uwagę, że jeszcze nie dorobiłem się nic szerszego.

Podsumowując: pentax rulez!

(a jak potrzebuję więcej światła korzystam z trzydziestkijedynki, więc już mi światła nie brak :mrgreen: )

Ale ta Sigma (w wersji Macro) jest zauważalnie droższa niż dwa pozostałe zoomy... :-?

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Ale w wersji nie macro można nawet tanio kupić nową na ebay'u: http://cgi.ebay.pl/Sigma-...oQQcmdZViewItem

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
A moze poczekac na 17-70/4 SDM ? Nie to, zebym zamet wprowadzal... :lol: :mrgreen:

Pzdr
Spinner

baro7  Dołączył: 05 Gru 2007
Dla mnie optycznie lepszy jest Pentax, bo mi sie Pentax bardziej podoba z wyglądu :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy 17-70/4 SDM będzie miał też napęd przez śrubokręt?

plwk, na Pentax Forums poszła plotka, że właśnie będzie pozbawiony śrubokręta.

http://www.pentaxforums.c...0-sdm-only.html

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To na dzisiaj mnie nie interesuje :-(

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
A ja wybrałem Pentaxa. Właśnie dwie godziny temu dostałem jednego
w moje lepkie łapki 8-)
Fajny jest. Zauważalnie szerszy od kita. Wreszcie nie będę miał zgryzu, że ostrości
nie ma na fotkach plenerowych.
A tej działki światła nie sądzę żeby mi brakowało.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
IMHO zależy co wolisz robić.
Pentax jest lepszy ale Tamron jaśniejszy - więc jeśli widoczki to zdecydowanie Pentax (ten 1 milimetr jest ważny) a jeśli portrety to jednak Tamron (to f2,8 ma swoje znaczenie)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zaraz, zaraz - bo wszyscy tu o milimetrze piszą, ale jak to się przekłada na kąt widzenia?

Pentax - 83° wg pentax.co.uk
Tamron - 77.3° (w formacie Nikon DX, mnożnik 1.5)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
matb napisał/a:
Zaraz, zaraz - bo wszyscy tu o milimetrze piszą, ale jak to się przekłada na kąt widzenia?
raczej niewielka różnica:

dla matrycy APS-C
f 16mm:
Odległość fotografowania: 10m
kąt Po przekątnej: 83.18°
pole widzenia: 14.75x9.88m
natomiast f17mm
Odległość fotografowania: 10m
kąt Po przekątnej: 79.75°
pole widzenia: 13.88x9.29m

Znowu przyjdzie Samp i wyniki ankiety się dratycznie zmienią... :-P Tak jak tutaj... :-B

No, ja już delikatnie pisałem, żeby na Pentaksa nie głosować :lol:

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Samp napisał/a:
Tamron - 77.3°
?? wg tego kalkulatora wychodzi 79.75° te same założenia
Samp napisał/a:
w formacie Nikon DX, mnożnik 1.5

Skocz do: