Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Samp napisał/a:
(jak Olympusowski 12-60)
Jeśli w podobnej cenie, to kategorycznie protestuję- nie chcę takiego szkła. :evil:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
ttb napisał/a:
ad1
pewnie szczegól ale w tym zestawieniu Samp'a powinno byc
SMC-FA 31mm f/1.8 Limited (a nie DA)

Fafniak napisał/a:
31 jest FA nie DA

Tak jest, się poprawiłem.
I na tym kończę offtopienie...

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A ja dopiszę bo nie wiem czy zauważyliście ale to ma być DA* 30mm SDM

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Samp,
jak na wojażach spisał się Tamron 28-75/2.8? Jak często był w puszce? Mam chęć takowy na dniach nabyć.

Jak trafił z ostrością, to rewelacja!
Ale równie często trafiał, co był BF.

Taka smutna prawda - nie bardzo wiem, co z tym począć...

Znacznie więcej foto zrobiłem Sigmą 10-20, nawet wcześniej nie przypuszczałem, że jednak to właśnie będzie głównie używane szkło - praktyka weryfikuje zamiary.

Samp,
czy przy zakupe przebierałeś, testowałeś Tamrona?

[ Dodano: 2008-04-28, 01:21 ]
Czy to występowało na całej "długości"?

dżejpi, już pisałem o tym w wątku http://manufactura.home.p...pic.php?t=11026

Niestety, dotąd mogę rozgryźć żadnej reguły w problemach z AF.
Czasem ostrość jest super na każdej ogniskowej, bez względu na odległość od obiektu.
A czasem nie trafia z ostrością, też bez względu na ogniskową.

W jednym zaś wypadku miałem 100% udanych zdjęć - gdy wybrałem skrajnie prawy czujnik AF i robiłem zdjęcia ludziom na ulicy, śledząc ich na AF.C; kilkanaście super ostrych fot, w śledzeniu ostrości się sprawił.

Jak tylko wpadnę na to, o co z tym wszystkim chodzi, to nie omieszkam napisać, oczywiście.

Samp,
dzięki za te uwagi, mimo wszystko chyba zaruzykuję.

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Też będę za kilka dni kupował ten obiektyw. Zastanawiam się, jak on pracuje w trybie manualnym? No i będę brał przez internet, bo w sklepie we Wrocławiu cena mocno zaporowa.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
tidus art napisał/a:
troche razi mnie wizja problemow z FF lubBF przy tamronach

Kolega kupił właśnie Tamrona i oczywiście spróbował testu na FF/BF. Wprawdzie robił bez statywu, ale wyglada że jest OK. Ja właśnie zanabyłem Sigme 24-70/2.8 (wersja bez Macro).

Zmyślnie, możecie się wymieniać.

Muszę przyznać, że nie pomyślałem o tym. Daje nam ta sytuacja możliwość porównania tych szkiełek.

Szprychu  Dołączył: 03 Mar 2008
I oczywiście potem podzielenia się opinią z nami :).
Sam się przymierzam do kupienia szkiełka i biorę pod uwagę obydwa...
Każda opinia jest ważna.

Pozdrawiam.

To jest oczywiste. Ale to będzie możliwe dopiero w okolicach kolejnego długiego weekendu ( Boże Ciało 22-05).
Szprychu napisał/a:
biorę pod uwagę obydwa...
Każda opinia jest ważna.

Optycznie obydwa są porównywalne, różnią się jednak zancząco ceną, ceną akcesoriów ( filtry) i na chwilę obecną Sigma dostępna jest chyba tylko w USA, ew. Wielkiej Brytanii. Sigma jest trochę szersza i ten wygląd... z tulipanem to jak prawdziwa armata...

[ Dodano: 2008-05-11, 07:54 ]
Samp napisał/a:
Zmyślnie, możecie się wymieniać.

W niezbyt odległej przyszłości planujemy z kumplem zakupy uzupełniające nasze zestawy, tj. on mysli o 10-20, a ja o jakimś telezoomie ze stały światełkiem ( najlepiej 2,8).

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Szprychu, pomysl jeszcze o Sigmie 24-60/2.8

jest tu temacik o niej :-)

Hermes, z uzupelnieniem ja mialem odwrotnie czyli najpierw 10-20.. no a potem szukalem czegos od 24. Tyle ze sigma o ktorej mowicie wlasnie za wielka, totez kupilem blizniaka sigmy 10-20 a mianowicie sigme 24-60/2.8 .. tania jak barszcz i bardzo dobra, nie zaluje decyzji pod zadnym wzgledem. Mozna fotki poogladac w temacie obok

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
espresso napisał/a:
bardzo dobre, tzn najlepsze

odważne założenia. jadłem wczoraj bardzo dobry majonez. lecę przetestować wszystkie majonezy świata.
*puf*

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
to, że 'bardzo dobry' znaczy 'najlepszy', już wiemy. a co znaczy
espresso napisał/a:
dobry
?
*puf*

dagio napisał/a:
sigma o ktorej mowicie wlasnie za wielka, totez kupilem blizniaka sigmy 10-20 a mianowicie sigme 24-60/2.8 .. tania jak barszcz i bardzo dobra

Spoglądałem na 24-60, ale fakt, że miałem możność testowania 24-70 (chociaż z N) przeważyła szalę wyboru. Różnie można postrzegać gabaryty i masę. Dla mnie ciężar działa stabilizująco. I prezencja szkiełka też ma swoje znaczenie.
dagio napisał/a:
ja mialem odwrotnie czyli najpierw 10-20

Jak oceniasz pracę z tą Sigmą? Warta swojej ceny?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obie te Sigmy 24-60 i 24-70 ważą tyle samo tylko różnią się gabarytami.

Dokładnie, ta 24-70 jest dłuższa o 3cm i szersza o ok 1 cm. I tulipan trochę jakby większy.

Skocz do: