Musical box  Dołączył: 02 Wrz 2007
  Bokeh ludzkiego wzroku a aparatu
Ogólnie rzecz biorąc doskonale wiemy o tym, iż aparaty czy to cyfrowe czy analogowe starają się jak najbardziej uzyskać możliwości jakimi dysponuje ludzkie oko. Poczynając od zakresu tonalnego, poprzez szybkość ostrzenia, kończąc na jak najnaturalniejszym bokehu.
Odnośnie tego ostatniego aspektu doskonale wiemy że lepszy bokeh z szkła o większej liczbie listków przysłony (jak najwierniejsze zbliżenie się do kształtu koła), to by się dobrze składało bo źrenica ludzkiego oka ma kształt koła. No dobrze zakładając że mamy obiektyw z prawie idealnym kształtem przysłony to efekt który uzyskujemy jest adekwatny do obrazu widzianego tylko jednym okiem. Bokeh ludzkiego wzroku (obuocznego) jest kompletnie inny od tego co widzimy jednym okiem, jak i od tego co rejestruje nasz aparat. Podstawową różnicą jest nakładanie się podwojonego obrazu poza głębią ostrości. Człowiek nie zdaje sobie zbytnio z tego sprawy gdyż rzadko kiedy staramy się patrzeć na coś co znajduje się poza głębią ostrości. Jeśli moje przemyślenia są mylne proszę o poprawienie ich.
Moje pytanie jest z kolei takie: w jaki sposób uzyskać na zdjęciu bokeh ludzkiego wzroku? - jeśli jest to w ogóle wykonalne...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Musical box napisał/a:
w jaki sposób uzyskać na zdjęciu bokeh ludzkiego wzroku? - jeśli jest to w ogóle wykonalne...

Na ludzki rozum - umieścić kamerę w komorze oka, w miejscu skupiania promieni. Musiałaby być na tyle płaska, żeby nie wystawać ponad tkanki. Na tyle mała, a zarazem z taką wielką rozdzielczością, żeby przeniosła cały ten obraz, tóry my widzimy.
No i po wszczepieniu trzebaby pewnie poczekać parę tygodni/miesięcy [?], zeby się blizny pogoiły , które by mogłyby wpływać na obraz.

C do bokehu... Ja niestety mam stały ff na ok. pół metra - metr od oka - przypadłość krótkowidza.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Na tyle mała, a zarazem z taką wielką rozdzielczością, żeby przeniosła cały ten obraz, tóry my widzimy.

Rozdzielczosc oka jest dosyc niska. To mózg próbkuje sobie kilka obrazów na sekunde, ruszając gałką.... Dodając do tego właściwość, iż ostro widzimy jedynie sam środeczek pola,... to gorzej niż lomo wychodzi z punktu widzenia optyki ;-) ...

mygosia, a jakiegoś takiego przeszczepu w Phostoshopie by się nie dało :D

alkos, ja tu chciałem jakiś dać ładny wstęp (mniej ważny) do mojego tematu a tu już ;p :-B

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A ja za to wiem, co należy zrobić żeby mieć ładniejszy bokeh w oku :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
o gorzej niż lomo wychodzi z punktu widzenia optyki
Zawsze można sobie bryle Zeissa kupić.

Wiosna idzie, trzeba na AF-C przełączyć.

Cytat
Wiosna idzie, trzeba na AF-C przełączyć.

Mi by sie kilka pól przydało, bo jak na razie z tymi dwoma na wysokości 1m i 1,5m i czułymi na obiekty obłe to troche ciężko nawigować po mieście :P

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No i w mieście trzeba uważać na słupy, których jeszcze przed chwilą nie było :evilsmile:

alkos napisał/a:
roche ciężko nawigować po mieście :P
A w tej Irlandii, to ja słyszałem, że w ogóle nawet AF niepotrzebny.
Choć, ostatnimi laty to się mogło zmienić, ze względu na dużą emigrację.

Jarek Dabrowski napisał/a:
A w tej Irlandii, to ja słyszałem, że w ogóle nawet AF niepotrzebny.
Choć, ostatnimi laty to się mogło zmienić, ze względu na dużą emigrację.

nie jest tak zle jak to przy guinessie gadaja ;-)

alkos napisał/a:
nie jest tak zle jak to przy guinessie gadaja
Czyli to jednak prawda o tych szkłach, co świetny obraz dają, tylko trzeba je często napełniać.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Czyli to jednak prawda o tych szkłach, co świetny obraz dają, tylko trzeba je często napełniać.

Ot, to :-) :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Tylko pamiętajcie nie pić denaturatu, bo straszne aberacje wychodzą :!: SPrawodzone na ZPPD :evilsmile:

Postarałem się wykonać bokeh ludzkiego oka składając dwa zdjęcia robione pod takim kątem jakim widzi każde oko z osobna:

postaram się zrobić jeszcze jedno tyle że z większą głębią ostrości by lepiej zobaczyć zamierzony efekt.

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
po połówce mam taki bokeh w oczach... Gratuluje pomysłu.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sam nie sprawdzalem ale podobno najlepszy bokeh jest po wiekszej ilosci aviomarinu... :-P

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
sam nie sprawdzalem ale podobno najlepszy bokeh jest po wiekszej ilosci aviomarinu... :-P

Nie wiem jak po aviomarinie ale po wybudzeniu z narkozy jest totalny bokeh na dodatek wirujący. AF w ogóle nie działa. Czeka mnie toto w następny poniedziałek :-|

Enzo napisał/a:
Czeka mnie toto w następny poniedziałek

Kciuki.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Enzo napisał/a:
Nie wiem jak po aviomarinie ale po wybudzeniu z narkozy jest totalny bokeh na dodatek wirujący. AF w ogóle nie działa.

Nic takiego nie pamiętam, wybudziłem się normalnie tylko mocno spragniony.
Powodzenia!!

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Też nie przypominam sobie żadnego bokehu po wybudzeniu z narkozy.

Za to posmak w ustach... bueee

Skocz do: