LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Jak podepnę Sigme 50/1.4, 70-200/2.8, 50-150/2.8 czy też Pentaxa 17-70/4 do kasetki, to ostrość będę sobie mógł ustawiać jedynie ręcznie. Można powiedzieć, że u Sigmy i Pentaxa śrubokręt w szkłach umarł.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
LDevil napisał/a:
Niecały rok po zakończeniu produkcji okazuje się, że producent ma w dupie userów tej puszki.
?? Co powinien zrobić producent żebyś nie czuł się porzucony?

LDevil napisał/a:
50-150/2.8
LDevil napisał/a:
Można powiedzieć, że u Sigmy i Pentaxa śrubokręt w szkłach umarł.
Przecież 50-135 Pentaksa ma śrubokręt. 17-70 jeszcze nie ma więc skąd info, że jest bez śrubokręta. Podobnie z 50-tką Sigmy, jest już pewne inf. o braku śrubki?

PiotruśP napisał/a:
LDevil napisał/a:
Niecały rok po zakończeniu produkcji okazuje się, że producent ma w dupie userów tej puszki.
?? Co powinien zrobić producent żebyś nie czuł się porzucony?
Teraz to już właściwie nic nie zrobi. A na przyszłość mogliby nie wypuszczać korpusów do których zaprzestaną projektować nowe szkła niespełna rok po zakończeniu ich (korpusów) produkcji.
PiotruśP napisał/a:
LDevil napisał/a:
50-150/2.8
LDevil napisał/a:
Można powiedzieć, że u Sigmy i Pentaxa śrubokręt w szkłach umarł.
Przecież 50-135 Pentaksa ma śrubokręt. 17-70 jeszcze nie ma więc skąd info, że jest bez śrubokręta. Podobnie z 50-tką Sigmy, jest już pewne inf. o braku śrubki?

17-70/4
Sigma 50/1.4
A sigme 50-150 zamieściłem, żeby pokazać iż jest to ogólny trend producenta, a nie wypadek przy pracy.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
A na przyszłość mogliby nie wypuszczać korpusów do których zaprzestaną projektować nowe szkła niespełna rok po zakończeniu ich (korpusów) produkcji.

może zacznij zbierać znaczki na przyszłość to nie będziesz miał takich problemów.

zresztą za rok czy dwa jak wyjdzie np.17-70/4 i będzie bez śrubkręta , to cena szkła przewyższy o połowę cenę body k100d prawdopodobnie.

guerilla napisał/a:
zresztą za rok czy dwa jak wyjdzie np.17-70/4 i będzie bez śrubkręta , to cena szkła przewyższy o połowę cenę body k100d prawdopodobnie.
Do lata 2008 zostało raczej mniej niż rok. No i co do tego ma wartość kasetki? Teraz, żeby w ogóle myśleć o zakupie tego szkła, będę też musiał myśleć nad zmianą body. A to już nie jest takie zachęcające.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
LDevil napisał/a:
Teraz to już właściwie nic nie zrobi. A na przyszłość mogliby nie wypuszczać korpusów do których zaprzestaną projektować nowe szkła niespełna rok po zakończeniu ich (korpusów) produkcji.

Ale czy oni przestali produkować szkła które będą działać z K100D??
A Limitedy??
A z hybrydowym napędem??

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
LDevil, sorki, pisałeś o 50-150 Sigmy, a ja o 50-135 Pentaxa ... a co do Sigmy, kupiłbys szkło dwa/trzy razy droższe od porównywalnego SMC-FA 50 1,4, bo ja nie :). 17-70 jeszcze nie jest produkowane, a przynajmniej nie ma tego szkła w sprzedaży. Masz sprzęt, rób zdjęcia. Martwić będziesz się później.

Akurat z tych szkieł jestem zainteresowany tylko S70-200/2.8 (ale liczę na to, że Tamron stanie na wysokości zadania i jego tele-zoom będzie dobrej jakości). IMHO S50/1.4 w tej cenie to jakieś nieporozumienie (każdy z liczących się systemów ma w ofercie dobrą 50tkę), chyba że będzie miała jakieś niesamowite parametry optyczne. Ale nawet wtedy pewnie będzie na końcu listy zakupów.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Nawet jesli to szkiełko by kosztowało połowę tej ceny (czyli 900zł) musiało by być lepsze od SMC-FA 1.4, żeby się sprzedało. Może jakby też było uszczelnione, po za tym:
- w porównaniu do pentaxowego odpowiednika to olbrzym
- nadchodzi nowe 55mm pentaxa
- sigma to nie pentax

Z drugiej strony może nie mydli jak pentax, (sam kupiłem SMC-F 1.7 bo nie mydli na pełnej dziurze).

Nie wróżę tej sigmie sukcesu, chyba że to jest jakiś cud optycznej inżynierii.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Za witusch'em i Eldred'em - myślę, że ta Sigma 50 1.4 jest nie dla użytkowników naszego systemu.

Mamy świetne SMC-FA 1.4, relatywne tanie względem konkurencji.
I będzie na pewno świetne SMC-DA* 55 1.4 SDM (tu nie mam obaw - co jak co, ale pięćdziesiątki to Pentax potrafi robić!). Oby tylko było pełnoklatkowe.

Jeśli jego cena będzie nawet taka sama jak owej Sigmy, to i tak raczej nikt się nie będzie zastanawiać, co brać.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A SMC-DA* 55 1.4 SDM i możliwe że będzie uszczelniane :)
A i to będzie PENTAX a nie sigma :evilsmile:

witusch, Widocznie to zależy od sytuacji, zastanego światła. Testowałem oba szkła, 1.4 i 1.7.
Ten pierwszy miał lekkiego "glowa" gdy w tej samej sytuacji 1.7 nie (to było w knajpie na LPPD).

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
witusch, pokaż ten sam kadr na F1.4 i F4, to będzie można porównać, czy się różnią. :-)

Eldred napisał/a:
Z drugiej strony może nie mydli jak pentax, (sam kupiłem SMC-F 1.7 bo nie mydli na pełnej dziurze).
Czy Twoim zdaniem SMC-F 1.7@1.7 lepiej zachowuje się niż SMC-F 1.4@1.7?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
LDevil, pełna dziura to pełna dziura. 1.4 ustawiony na 1.7 (czy coś koło tego) nie będzie miał okrąglutkiego rozmycia.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No to jak zawsze polecam moje sample:
http://picasaweb.google.c...amplePentax50mm

Macie tam m.in. SMC-FA 50 1.4 @ 1.4 oraz SMC-A 50 1.7 @ 1.7.
Po kliknięciu na fotę po prawej wybrać "Pobierz zdjęcie".
RAWy zrobione K10D, bez ingerencji zapisane do .jpg ACR'em.

OK ;-)

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
rntr napisał/a:
średnica filtra (77mm) dla mnie raczej zniechęcająca :/

Jeśli to jest prawda co podali na dpreview, bo na stronie Sigmy nadal nie ma informacji o średnicy filtrów, to uważam, że Sigma przeholowała. W pierwszym poście stawiałem na 67mm, co moim zdaniem już jest wielką średnicą.... Może Sigma chce wygrać konkurs na największą "50" pod FF :evil: Wprawdzie nie udało im się przeskoczyć Flektogona do Pentacosixa, bo miał 86mm, ale to już blisko. Chyba że jakością optyczną mają też zamiar pobić wszystkie stałki jakie do tej pory wyprodukowano, w co można wątpić. Nawet sporawa 50/1,4 Canona ma filtry na 58mm. Musieliby zmiażdżyć jakością konkurencję i jeszcze oferować fenomenalny bokeh.

Tak wiem, ta Sigma jest projektowana przy nowych założeniach, m.in. co do równoległości rzutowania obrazu na matrycę (film) ale czy to oznacza, że fotografowie będą teraz skazani na "wiadra" zamiast obiektywów? Na mojej liście zakupów raczej się nie pojawi to szkło, mimo całego mojego szacunku dla dokonań Sigma Corporation.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
witush, widzę że posiadasz FA35/2.0. Jak się ma ten obiektyw do Sigmy 30/1.4?

Skocz do: