djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Foto-bzdurier
Byłem dzisiaj w Empiku. Jak zwykle zaszedłem na stoisko foto. Patrzę, leży "Foto-bzdurier", na okładce K10D. Myślę, zaglądnę do środka, co tam, moze nie odbije się to zbyt mocno na mojej psychice. I cóż my tam mamy? Artykuł (choć to może zbyt duże słowo) o Kadyszce opatrzony tradycyjnie dla tego czasopisma napisem "pierwszy opis". A w nim tekst: cyt. "Pentax K10D jest - co nie dziwi - bardzo podobny do nowych lustrzanek Samsunga, a zwłaszcza do modelu GX-10". Po prostu #@&*%$#% :evil: :evil: :evil: Ignorancja niejakiego Tomka Wojciuka (tj. autora, jak wynika z podpisu pod tekstem) bije wszelkie rekordy. Szkoda, że wprost nie napisał, że Pentax skopiował Samsunga.
P.S. Specjalnie sprawdziłem, czy napiszą coś o obecności formatu DNG. Akurat!

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
djack napisał/a:
"Pentax K10D jest - co nie dziwi - bardzo podobny do nowych lustrzanek Samsunga, a zwłaszcza do modelu GX-10"

phi, zenada :)

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Dziś pytałem w chorzowskim MM kiedy spodziewają się K10. Jakże miły młody człowiek, po sprawdzeniu w kompie, poinfromował mnie z wyraźną satysfakcją ze się nie spodziewają, a w ogóle to nie ma takiego modelu z bazie. Ot dygresja...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Być może rzeczywiście zabrzmiało to dość infantylnie, ale sądzę, że autor "zdecydował się" na taki lapsus z uwagi na fakt, że G10x był już opisywany na łamach FK.
Innąsprawą pozostaje fakt kolejności opisu owych modeli.

pxm  Dołączył: 17 Paź 2006
Ja rozumiem umiłowanie marki, ale nie przesadzacie troche? :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nie.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
pxm napisał/a:
Ja rozumiem umiłowanie marki
no własnie, wynika, że pan Tomek Wojciuk chyba upodobał sobie SAM'a i tak zaostało. Bzdurna gazeta, śmieszni pracownicy...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Nawet PC World Komputer aprezentował K10D.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Cytat
Jarek Dabrowski
Nie.

Zdecydowanie nie.

Ale odkąd przestałem zaglądać na strony takich czasopism, jestem zdrowszy psychicznie i mam więcej czasu.
Myślę, że zupełnie nie ma się czym przejmować. Po prostu biedni ludzie tam pracują.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
Myślę, że zupełnie nie ma się czym przejmować. Po prostu biedni ludzie tam pracują.

Ograniczeni :(

Z grona moich znajomych, z których większość bawi się w grafikę/foto (mocno amatorsko, ale jednak), kilku zaledwie słyszało o Pentaksie, a nie wiem, czy nie stało się to za sprawą klubowego kubka.

A Samsung - jako firmę - większość kojarzy, a skoro wydaje się być większa, to pewno Pentax z nich kopiował - takie niestety panuje myślenie :(

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
fotonyf napisał/a:
Po prostu biedni ludzie tam pracują
biedni i ubodzy duchem - musiałem, musiałem ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Znów zaczyna się naga tanionka, tfu, naga japonka, nie,... tania nagonka?

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ignorancja sprzedawców jest po części wynikiem struktury rynku, czyż nie? Ale dzięki temu możemy popatrzeć na siebie jak na szlachetną niszę (mam wrażenie, że 2/3 ŚWIADOMYCH uzytkowników Pentax'a jest na tym forum).

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Znów zaczyna się naga tanionka, tfu, naga japonka, nie,... tania nagonka?

Tania z ogonkiem. Czyli taka hermafrodyta.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Zdano napisał/a:
Nawet PC World Komputer aprezentował K10D.
hmmm dzisiaj moje rozważania przed snem dotyczyć będą kwestii.... czy to PCWK zmienia profil swojego zainteresowania sprzętem z komputerów na porządne aparaty fotograficzne i jako pierwszą markę wybrał tą najlepszą, czy może to Pentax zamierza wejść w rynek komputerowy...

oby to pierwsze ;-) 8-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
pxm napisał/a:
Ja rozumiem umiłowanie marki, ale nie przesadzacie troche?

Wiesz pxm, to trochę tak jak by napisali, że bagnet Minolty dziwnie przypomina bagnet Sony Alpha.

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
cotti napisał/a:
Z grona moich znajomych, z których większość bawi się w grafikę/foto (mocno amatorsko, ale jednak), kilku zaledwie słyszało o Pentaksie, a nie wiem, czy nie stało się to za sprawą klubowego kubka.

Pewnie "popularność" PENTAX-a w Polsce do duża zasługa "wspaniałego" dystrybutora na nasz rynek....
Wiecie ten ogrom reklam na ulicach normalnie mnie stłamsił..... :evil: :evilsmile:
Niestety jaki dystrybutor i jego zaangażowanie w rynek taka świadomość marki - no chyba że ktoś się interesuje i ma jakieś pojęcie o sprzęcie fotograficzny.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
djack napisał/a:
Byłem dzisiaj w Empiku. Jak zwykle zaszedłem na stoisko foto. Patrzę, leży "Foto-bzdurier"

Ja gdzieś mam FK z testem porównawczym k10d z bratem bliźniakiem i chyba jakimś olkiem. Tam dopiero bzdurki wypisywali: np. że w k10d nie da się ustawić temperatury barwowej... albo żeby zmienić czułość trzeba przekopywać się przez menu (a wystarczyło trochę poczytać, że wcale nie jest to konieczne). Plus parę innych... Ciąć się z tego powodu nie będę, zastanawia mnie tylko to, za co im płacą.
Poof :-B

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
kafciok napisał/a:
zastanawia mnie tylko to, za co im płacą.

Jaka płaca taka praca !

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ignorancja. Oto, na czym ten świat stoi.

Cytat
Ja rozumiem umiłowanie marki, ale nie przesadzacie troche?

Cytat
Nie.

fotonyf napisał/a:
Zdecydowanie nie.

Dokładnie.

Skocz do: