zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dsk napisał/a:
chyba odkopałem stary wątek. :)

Jest to godne pochwały działanie, jeżeli chcesz kontynuować/pytać/dyskutować na poruszony w nim temat :-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
No, w zasadzie chcę. Bo szukałem informacji, która wersja PSP jakie RAWy z K10D potrafi odczytać i do końca swoich wątpliwości nie rozwiałem. Wydaje mi się, że PSP generalnie ma problemy z plikami DNG z Pentaksa. Jednak PEF jest poprawnie odczytywany od w wersji PSP X (czyli dodawanej do wyżej wspomnianej karty SDHC Lexara :D). Czy ktoś mógłby to potwierdzić? :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No więc jest tak, że PSP X ma w menu pliki .PEF. Ale otworzyć takiego mi się nie udało (z kasetki). Być może jest t kwestia tego, że trzeba sobie ściągnąć i doinstalować jakieś dodatki - ja tego nie zrobiłem. A być może to jakiś inny problem jest. Mało mnie to w sumie obchodzi, bo RAWy i tak wywołuję gdzie indziej. A ostatnio w ogóle nie wywołuję, bo nie robię ;-)
Acha - mam tego PSP X dodawanego z kartą Lexara. I program trzeba sobie ściągnąć z sieci, a nie jest (jak napisano na pudełku karty) nagrany na kartę. Program jest w pełni funkcjonalny (znaczy oprócz tych PEFów), tylko przy zamykaniu otwiera takie okienko, coby sobie kupić nowszą wersję.

[ Dodano: 2008-04-08, 22:44 ]
Acha - na forum pisali, że PSP i tak słabo wywołuje PEFy i lepiej to robić w jakimś zewnętrznym sofcie.

Hmm, chciałem w PSP ustawiać balans bieli, a po wywołaniu to już raczej kicha, prawda? :)

dsk, dlaczego?

No, nie znam się jeszcze na tym, ale sądziłem do tej pory, że jedną z większych przewag RAW nad JPG jest właśnie to, że można już po zrobieniu zdjęcia ustawić WB zupełnie na nowo i bez żadnych strat jakości. Po wywołaniu z RAWów też można sensownie ustawić WB? Czy tylko w pewnym niewielkim zakresie? Przyda mi się ta informacja. :) Aha, przy okazji chciałbym zapytać, czy korekcja robiona przy pomocy np. karty Digi Grey powinna być robiona przed wywołanie, czy może być po?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
dsk napisał/a:
No, nie znam się jeszcze na tym, ale sądziłem do tej pory, że jedną z większych przewag RAW nad JPG jest właśnie to, że można już po zrobieniu zdjęcia ustawić WB zupełnie na nowo i bez żadnych strat jakości.

Dobrze sądziłeś...

dsk napisał/a:
Po wywołaniu z RAWów też można sensownie ustawić WB? Czy tylko w pewnym niewielkim zakresie? Przyda mi się ta informacja. :)

Można, ale zawsze wiąże się to z pogorszeniem jakości fotki - fakt, nie zawsze jest zauważalne to pogorszenie, ale jest.

dsk napisał/a:
Aha, przy okazji chciałbym zapytać, czy korekcja robiona przy pomocy np. karty Digi Grey powinna być robiona przed wywołanie, czy może być po?

Co masz na myśli?

dsk, nie ma obowiązku wywoływania zdjęć do JPGów. Najlepiej wywołać do 16bit TIFFa i potem takiego miętolić. Ale nie każdy program obsługuje 16bit TIFF, więc często trzeba do 8bitów. A WB i tak lepiej ustawia się w wywoływarce.

marucha, miałem na myśli wskazanie pipetką, gdzie na zdjęciu jest kolor idealnie szary i zapamiętanie jaką zmianę to wprowadza, żeby później wykorzystać to w innych zdjęciach zrobionych w tych samych warunkach (już bez karty w kadrze).

PSP X obsługuje 16-bitowego TIFFa?

dsk napisał/a:
marucha, miałem na myśli wskazanie pipetką, gdzie na zdjęciu jest kolor idealnie szary i zapamiętanie jaką zmianę to wprowadza, żeby później wykorzystać to w innych zdjęciach zrobionych w tych samych warunkach (już bez karty w kadrze).

dsk - jeśli tak, to się zgodzę :-B W końcu do tego służy szara karta.

tak na marginesie - matb dobrze napisał, że można wywołać do 16 bitów na kanał - wtedy można zrobić praktycznie wszystko i będzie dobrze :mrgreen:

dsk napisał/a:

Nie wiem... :oops:

dsk napisał/a:

Trochę. Znaczy trochę tak, ale do niektórych działań musi sobie zamienić do 8bit.

marucha napisał/a:
dsk - jeśli tak, to się zgodzę :-B W końcu do tego służy szara karta.

Mam nadzieję, że nie naśmiewasz się tutaj ze mnie? :-D Wiem, że szara karta służy do ustawienia poprawnej ekspozycji, ale Digi Grey ponoć sprawdza się w zakresie korekty kolorów (balansu bieli), stąd te pytania.

dsk, szara karta służy do ustawiania właściwego balansu bieli. To że przy okazji może mieć 18% szarości i można na niej robić pomiar światła, to tylko dodatkowy plus, choć ja nigdy bm jej do tego celu nie wykorzystał...

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Czy ktoś może wie czy można upgrade'ować tego PSP X do wersji X2?
Jeżeli to pełna wersja to powinno się dać...

I ile taki upgrade by kosztował? Na stronie Corela upgrade jest za 49 funtów,
czyli jakieś 230 zł. W porównaniu z 270 zł za pełną wersję to niespecjalnie się
to opłaca. Może gdzieś można taniej?

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
Ja mam pytanko odnośnie samej karty... Kosztuje ona tyle bo jest szybka a program gratis czy kosztuje bo ma program? Na programie w ogóle mi nie zależy (nawet go ruszał nie bd) a chcę szybką kartę kupić :)

Myślę, że x133 Lexara jest zupełnie porównywalna z Extreme III Sandiska. W Stanach Lexar jest popularniejszy, u nas mniej znany.

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
Aha, to kupię Sandiska 2GB Extr III :)

To ma iść do Ist DL2, teraz mam Kingstona najtańszą jaka była 1 GB a z tego co słyszałem to różnica spora... ;)

Duża różnica, zwłaszcza przy zgrywaniu na kompa czytnikiem.

Skocz do: