Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
3xs, jesteś niekonsekwentny - punkt 1. i 2. stoją w sprzeczności.

Albo winę na FF/BF zrzuć na szkła niesystemowe (w testach celnosć AF w warunkach studyjnych szkieł niesystemowych wynosi często 70-80% a systemowych 90-98%), jak w punkcie 1.

Albo miej zastrzeżenia do problemów puszek z BF/FF (jak w punkcie 2) - ale tych problemów, jak rozumiem nie ma, bo to przecież wina szkieł niesystemowych (czyli same puszki mają 90-98% skuteczność AF z firmową optyką).

Nie ma problemów puszek z BF/FF, są problemy wynikające z niewłaściwego dopasowania obiektywu i body. Nie ma "wpadki z SDM". SDM działa rewelacyjnie, miałem okazję sprawdzać na paru obiektywach. Podejrzewam, że masz na myśli słabe wyniki w testach obiektywu SMC-DA* 16-50 f/2.8

Naprawdę, warto być trochę precyzyjnym, bo takie powtarzanie jak mantrę problemy puszek z BF/FF, wpadka z SDM itp. niczemu nie służy, a już naprawdę nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

To co powyżej napisałem też wymagało poświęcenia, też to doceń...
:-B

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Nie ma problemów puszek z BF/FF

Oł, rili?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No generalnie - nie ma, Panie, nie ma.

Co najwyżej czasem się zdarzy, ale Pentax tu nie wiedzie jakiegoś szczególnego prymu.

Tak naprawdę, to wydaje mi się, że w historii forum najwięcej problemów w cyfrankach P dotyczyło matrycy i software'u wokół niej - pojawiały się jakieś artefakty. Ale wtedy zazwyczaj od ręki wymieniano body na nowe.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Z innej beczki.

Lubie dyskusje użytkowników sprzętu z ludźmi, którzy owy sprzęt macali tylko przez chwilę. Nie dalej, jak tydzień temu jakiś baran na pdaclub.pl próbował przekonać mnie, że na moim UMPC Vista strasznie zamula (uruchamia kalkulator systemowy przez 30 sec. lub notepada przez 45). Różnił nas fakt, że on się bawił tym w MM, a ja na Viście w tym UMPC pracuję codziennie od prawie roku i wiem, że nawet PS CS3 startuje na tym szybciej, niż w te 20 sekund.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Samp napisał/a:
No generalnie - nie ma, Panie, nie ma.

Co najwyżej czasem się zdarzy,

O, juz lepiej ;-) Siedze czesto na słuchawie z serwisem nikona UK i wiem, że oni też nigdy nie wiedza co bedzie wymagalo kalibracji... ;-) A powodów na BF/FF to moze byc ze 3-4 ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Szumak napisał/a:
Mnie się wydaje, że temat wolnego AF jest mocno wydumany

Też nie wiem, ale tu chodzi chyba o dysonans między oczekiwaniami niektórych, a tym co jest. Bo jeżeli porównać do innych aparatów "entry-level" z rozbudowanym systemem AF (mam tu na myśli Canony 350/400, niestety nie mam wielkiego doświadczenia z aparatami Sony), to to co oferuje mi Pentax z równie "entry-level" szkłami AF, to jest moim zdaniem po prostu BOMBA! Tylko że jak zwykle wszystko ma swoje wady i zalety i tak te rozbudowane systemy AF okazują się słabsze niż proste trójpunktowe z Nikonów czy Olympusów. Bo te prościutkie mają mają po prostu większą powierzchnie czujników.

Sytuacja się zmienia radykalnie gdy podepniemy do Canona jakąś L-ke z pierścieniowym silnikiem ultradźwiękowym. Przy cięższych obiektywach i ciągłym AF widać tu ich przewagę.

Przy okazji można zauważyć różnice między forum C i P. Jak szukałem informacji o działaniu AF w Canonie (350 miała taką przypadłość że bezczelnie twierdziła że ustawiła ostrość chociaż nic w kadrze nie było ostre, a rzecz jasna na tym malutkim wizjerku nie sposób było to ocenić, więc dopiero na zdjęciu było widać - nawet brokatowym.pl w teście kita z 20D mylił się w jakiś 16%). Okazało się że nie byłem jedynym z tym problemem, ale odpowiedzi znalazłem w stylu: tak widocznie ma być - w końcu to Canon. Przypomniało mi się ta historia przy okazji jakiegoś wątku tutaj o matówce Pentaksów (swoją drogą moim zdaniem świetną, bo choć nieco ciemniejszą to w połączeniu z większym wizjerem o największym w swojej klasie powiększeniu dającą szanse na ocenę ustawionej ostrości, że podglądzie GO nie wspomnę - czego nie mogę powiedzieć o jasnych i malutkich wizjerach Canonów), że jest ona efektem wybrakowanych maszyn w Pentaksie. To się nazywa potęga marki :lol:

Co do jakości wykonania. No cóż zastosowane materiały każdy widzi - ciężko znaleźć tak tandetnie wykonane kompakty jak amatorskie lustrzanki Canona czy Sony. Kontrola jakości? Zapomnijcie na chwile o "legendarności" Pentaksa i o tym że się niektórym napis Samsung kojarzy z lodówkami, a Sony z telewizorami. Wtedy staną wam przed oczami bez różnicy klepane na potęgę klamoty w jakiś Chińskich, Filipińskich, Wietnamskich itp fabrykach o minimalnych nakładach czasu na kontrole jakości, bo producentom bardziej opłaca się wyprodukować więcej (dłuższe serie - mniejszy koszt jednostkowy) i ewentualnie wymienić klamota w ramach gwarancji niż przyłożyć do sprawdzenia każdego egzemplarza.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Hm. Powiedzcie mi tak z ciekawości. Czy AF w k10 działa szybciej niż w k100? Bo miałem okazje porównać tylko i wyłącznie jazde od skrajnych ogniskowych z założonym deklem i było identycznie. A ponoć k10 ma ostrzyć szybciej. Chyba, że już w konkretnych kadrach są różnice, a taki test z deklem i prędkością od skrajnych położeń o kant *ykhmm" można sobie rozbić? :evilsmile:

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
3xs, mam tylko jedno pytanie do Ciebie, na jakiej podstawie bo chyba nie z własnego doświadczenia opisujesz wady Pentaxa?, przecież dopiero przymierza się do kupna http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12191,

Przemekbelch napisał/a:
Chyba, że już w konkretnych kadrach są różnice, a taki test z deklem i prędkością od skrajnych położeń o kant *ykhmm" można sobie rozbić?

To raczej test silnika AF ;-)

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
Innych niedogodności poczatkujący / amator nie odczuje.
K200D wydaje mi się, że będzie i tak mocno wypasiony, jak na Twoją sytuację. [/quote] Zgodzę się, że wypasiony. Zastanawiałem się nad K100, ale różnica w cenie nie jest straszna, a sporo się zmieniło. Zależy mi na uszczelnieniach. Mam też nadzieję, że docelowo go (k200) wykorzystam. Głośny - nie sądzę, żeby to był poważny problem. Co do wskażnika - Ale ze to są to AA, które w każdym kiosku dostane - mogę się z tym pogodzić. Ale dobrze wiedzieć.
[quote="3xs"]

nie jest tylko jakieś 600zł to taka mała różnica w cenie :-?

Cytat
To raczej test silnika AF ;-)

Przeca ponoć i silnik w K10 jest lepszy :roll:

Przemekbelch napisał/a:

Przeca ponoć i silnik w K10 jest lepszy :roll:

Serio?

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
A ja jeszcze dodam, ze mi np brakuje w K100 Super (nie wiem jak sie ma sprawa z innymi wyzszymi modelami) czujnika położenia aparatu.
Robiąc zdjecia z obróconym aparatem (krótszym bokiem) muszę recznie w puszce obracac lub później w kompie wszystkie zdjęcia. Przyzwyczaiłem się już (szybciej robi sie to aparatem niż w kompie), ale swiadomosc, ze taki gadżet mają srebrne aparaty wielkości paczki fajek a w budżetowym aparacie wielkosci połowy"wagonu" fajek nie zmieścil się, jest wnerwiająca. Nie wiem jak pod tym względem stoją "wiodące" C/N.

Ale poza tym powinieneś być zadowolony. Ja jestem początkującym userem, ale im głębiej w las tym więcej przyjemności. Powinieneś raczej zatytułować temat "Co tracę nie wybierając Pentaksa". Uzbierało by się też trochę tego i przyjemniej by nam forumowiczom się zrobiło :). Jest kilka gadżetów, jak np potwierdzenie ostrości przy manualnych szkłach, czego nie dadzą ci "wiodący".

[ Dodano: 2008-05-18, 20:16 ]
Na innych forach piszą, ze Nikon jest szybszy (mówimy o półce amatorskiej), bo ma tylko 3 punkty AF, a Pentax przesadził i ma ich 11 co spowalnia pracę AF. Moim zdaniem 11 punktow do wyboru to zaleta. Fajnie się np ostrzy na twarzy robiąc fotkę osoby klęcząc (wybierasz sobie górny punkt AF w wizjerze).

Wito76 napisał/a:
Jest kilka gadżetów, jak np potwierdzenie ostrości przy manualnych szkłach, czego nie dadzą ci "wiodący".

Jest i w Canonie z odpowiednią (niestety droższą) przejściówką.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Wito76 napisał/a:
A ja jeszcze dodam, ze mi np brakuje w K100 Super (nie wiem jak sie ma sprawa z innymi wyzszymi modelami) czujnika położenia aparatu.

Jest w k10 i k20.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
To tym bardziej jestem wnerwiony, że nie zmieścił się w kasetce :-x

A w K200 jest? Bo zdaje się autor postu interesuje się tym sprzętem, choć jak zdążyłem już poznać forum zaraz zostanie przekierowany na K10D :).

WuWu84, Tak gdzieś czytałem, tylko nie mam już pojęcia gdzie :lol:

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Samp napisał/a:
3xs, jesteś niekonsekwentny - punkt 1. i 2. stoją w sprzeczności.

Albo winę na FF/BF zrzuć na szkła niesystemowe (w testach celnosć AF w warunkach studyjnych szkieł niesystemowych wynosi często 70-80% a systemowych 90-98%), jak w punkcie 1.

Albo miej zastrzeżenia do problemów puszek z BF/FF (jak w punkcie 2) - ale tych problemów, jak rozumiem nie ma, bo to przecież wina szkieł niesystemowych (czyli same puszki mają 90-98% skuteczność AF z firmową optyką).

Nie ma problemów puszek z BF/FF, są problemy wynikające z niewłaściwego dopasowania obiektywu i body. Nie ma "wpadki z SDM". SDM działa rewelacyjnie, miałem okazję sprawdzać na paru obiektywach. Podejrzewam, że masz na myśli słabe wyniki w testach obiektywu SMC-DA* 16-50 f/2.8

Naprawdę, warto być trochę precyzyjnym, bo takie powtarzanie jak mantrę problemy puszek z BF/FF, wpadka z SDM itp. niczemu nie służy, a już naprawdę nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

To co powyżej napisałem też wymagało poświęcenia, też to doceń...
:-B

Co do BF i FF to drogi sampie nie masz racji. Są dwie kwestie - jedna to obiektyw, a najczęściej to jego oprogramowanie a druga to body i kilka jego elementów.

Co do wpadki SDM to mam na myśli to, że wprowadzono obiektywy wadliwe na rynek. Czy nikt o tym nie słyszał?

SAMP doceniam twoje wypowiedzi bo wiem, że takie posty jak moje mogą wkurzac miłośników marki ale jak widzisz ja równiez robię to chyba wszystko w dobrym tonie ;) Jakoś tak lubię pod prąd ;)

W odróżnieniu od słabszych nerwowo:

Cytat
WITUSCH 3xs, nie wiem dlaczego zacytowales akurat mnie, chcialbym w takim razie dodac, ze mam gdzies Twoja krytyke, i jak dla mnie to mozesz sobie wypisywac te pasztety ile wejdzie, bo to Ty tracisz czas a nie ja.... ja podchodze do przedmiotow chlodno i racjonalnie i....

No właśnie widzę ten chłód i racjonalizm ;)

Aha, jeszcze co do kwesti AF. Porównajcie zestaw kitowy D80+18-70 i K10 + 16 - 45 bo taką parę ja widziałem w akcji. W drugiej parze K100D+18-55 i D50 +18-135. Postrzelajcie w półmroku i zobaczycie jakie sa różnice.
Dziwi mnie jedno. 350d CANONA ma słaby AF i kanonierzy sie do tego przyznają. Mógłbym napisac to na forum canona i byłoby wszystko ok. NIKON D200 szumi i można to spokojnie napisac na forum NIKONA. Ja nie piszę, że P ma zły AF tylko, że słabszy od najlepszych a już jest burza.

No ale dobra, dobra - od początku przeciez żartowałem :-D

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Cytat
Co tracę wybierając Pentaksa?

cnote?:> :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Cytat
Co tracę wybierając Pentaksa?

Zdrowy rozsądek?

Skocz do: