K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Samp napisał/a:Nie ma problemów puszek z BF/FF
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Samp napisał/a:No generalnie - nie ma, Panie, nie ma.
Co najwyżej czasem się zdarzy,
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Szumak napisał/a:Mnie się wydaje, że temat wolnego AF jest mocno wydumany
Pentax K10d +takie tam różne DA, FA, M i o takich tam różnych światełkach i ogniskowych
pozdrawiam Stach /predoo/
Przemekbelch napisał/a:Chyba, że już w konkretnych kadrach są różnice, a taki test z deklem i prędkością od skrajnych położeń o kant *ykhmm" można sobie rozbić?
CytatTo raczej test silnika AF![]()
Pentax K10d +takie tam różne DA, FA, M i o takich tam różnych światełkach i ogniskowych
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
Wito76 napisał/a:Jest kilka gadżetów, jak np potwierdzenie ostrości przy manualnych szkłach, czego nie dadzą ci "wiodący".
Wito76 napisał/a:A ja jeszcze dodam, ze mi np brakuje w K100 Super (nie wiem jak sie ma sprawa z innymi wyzszymi modelami) czujnika położenia aparatu.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
Samp napisał/a:3xs, jesteś niekonsekwentny - punkt 1. i 2. stoją w sprzeczności.
Albo winę na FF/BF zrzuć na szkła niesystemowe (w testach celnosć AF w warunkach studyjnych szkieł niesystemowych wynosi często 70-80% a systemowych 90-98%), jak w punkcie 1.
Albo miej zastrzeżenia do problemów puszek z BF/FF (jak w punkcie 2) - ale tych problemów, jak rozumiem nie ma, bo to przecież wina szkieł niesystemowych (czyli same puszki mają 90-98% skuteczność AF z firmową optyką).
Nie ma problemów puszek z BF/FF, są problemy wynikające z niewłaściwego dopasowania obiektywu i body. Nie ma "wpadki z SDM". SDM działa rewelacyjnie, miałem okazję sprawdzać na paru obiektywach. Podejrzewam, że masz na myśli słabe wyniki w testach obiektywu SMC-DA* 16-50 f/2.8
Naprawdę, warto być trochę precyzyjnym, bo takie powtarzanie jak mantrę problemy puszek z BF/FF, wpadka z SDM itp. niczemu nie służy, a już naprawdę nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
To co powyżej napisałem też wymagało poświęcenia, też to doceń...
![]()
CytatWITUSCH 3xs, nie wiem dlaczego zacytowales akurat mnie, chcialbym w takim razie dodac, ze mam gdzies Twoja krytyke, i jak dla mnie to mozesz sobie wypisywac te pasztety ile wejdzie, bo to Ty tracisz czas a nie ja.... ja podchodze do przedmiotow chlodno i racjonalnie i....
CytatCo tracę wybierając Pentaksa?
CytatCo tracę wybierając Pentaksa?