dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
  540-FGZ Made in China_problemy
W związku z rozwijającym się tematem lamp AF 540-FGZ
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6853
chciałbym, abyście wpisali jakiej produkcji macie lampę i mniej więcej kiedy kupiliście. Z moją Made in China kupioną gdzieś w sierpniu w Japonii mam kłopoty. Może, powtarzam może nowe * też pochodzą z tego źródła :-(

stw  Dołączył: 20 Kwi 2007
Re: 540-FGZ Made in China_problemy
LD10590 / Made in China / sierpień 2007 / tristate camera
Problemów (odpukać) brak :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Proponuję podawać nr seryjne. Zrobi się tabelkę... coś jak w wątku "baza danych o K10D" :-D

[ Dodano: 2007-09-17, 00:01 ]
Układ:

nr seryjny | miejsce produkcji | data zakupu | opcjonalnie miejsce zakupu

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
AF 540 FGZ
LC10327/Made in China/sierpień 2007/ tristate camera
Problem:
bzyczy przy włączeniu, po chwili się uruchamia ze zblokowanym zoomem

[ Dodano: 2007-09-17, 00:12 ]
dyptam napisał/a:
moją Made in China kupioną gdzieś w sierpniu w Japonii mam kłopoty.

jak już wpisałem wyżej
moja 540 również kupiona w sierpniu w tristate camera.
może to jakaś wada w pewnej tylko partii lamp.
Wiem, że po dwóch przypadkach tylko to są pewnie zbyt daleko idące wnioski ale może coś w tym jest.
Niewykluczone też, że to kwestia transportu i traktowania przesyłek przez różnego autoramentu "paczkonoszy" jak przysłowiowego worka ziemniaków.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
AF 540 FGZ

LA11479/ Made in China/ sierpień 2007/ Osaka, Japan

Problem:
zablokowany zoom, i w ogóle trochę trzeba pukać aby zadziała

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
LD10407/ Made in China/ lipiec 2007/ B&H
Chodzi bez problemu! Póki co...

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
LD10609/MADE IN CHINA- Kupiona koniec czerwca w tristatecamera,, jak narazie wszystko OK

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
KC 10609/Made in Japan/jakiś rok temu kupiona/B&H

mirekwisn  Dołączył: 27 Maj 2006
KC 10131/ Made in Japan/ kupiona ponad rok temu w Bushlandii - działa bez problemów.
Pozdrawiam
Mirek

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
numeru nie pamietam/China/pare dni temu Aster-foto - wszystko ok

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
AF-540 FGZ
LB 10178
Made in China

Kupiona w USA, kwiecien 2007. [B&H]
Po 3 dniach zablokowany zoom. Blyskawiczna gwarancyjna naprawa w Hamburgu.
Od naprawy, bez usterek.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
skoro ktoś odgrzał temat to i ja podam ;-)

LG11525/ made in China/ Zakupiona w sklepie fotobeta (kraków) Oni sprowadzają je najprawdopodobniej z Niemiec :-) nie mam gwarancji apollo :-/ tylko dwuletnią sklepową

Z lampą nie ma probelmów

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
FGZ 540 Tristatecamera zakup w kwietniu br. Produkt made in China. Nie mam rachunku niestety ale za to mam zablokowany zoom. Da się to jakoś samemu odblokować rozkręcając lampiona?
To mechaniczna wada tych lamp czy elektronika?
Aha - na początku uzytkowania dziwnie "rzęziła" przy przestawianiu na tryb auto.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A nie wyciągnąłeś / nałożyłeś płytki rozpraszającej? Bo o ile pamiętam, wtedy zoom nie działa; schowaj ją, jeśli jest. A w trybie auto zoom rzeczywiście trochę rzęzi.

To nie kwestia ani płytki rozpraszającej ani tego białego ekranu - to co piszesz to wiem, że tak jest - chowałem i wyciągałem na rózne sposoby i dalej zblokowane na 16 (świeci na stałe) a po próbie przełaczenia przyciskiem migające na 19 (ze schowanym rozpraszaczem 13 i nie mruga). Przyciskiem mogę przełączyć (po jej uruchomieniu w trybie auto) na zoom manualny - więc on chodzi. Nie wiem jak ten palnik jest zbudowany, ale może tam jest jakaś zapadka albo coś podobnego. Myślę ze ta "awaria" to kwestia czegoś innego, a mianowicie tego, że zrobiłem z pomarańczowej folii (do ocieplenia światła) taki patent na palnik i mocowałem ten patent na palniku wsadzając kawałek tej folii w szparę tam gdzie się chowa ta płytka rozpraszająca i ten biały ekranik. Być może jest tam jakaś zapadka czy coś innegi i mogłem to jakoś zablokować - dlatego się pytam czy ktoś czasem nie wie jak to jest zbudowane. Dochodziła jeszcze taka kwestia, że akurat w tym czasie co się zblokował ten zoom, dorobiłem sobie zasilanie do tej lampy z akumulatora żelowego podpiętego w miejsce baterii, więc istniało takie prawdopodobieństwo, że może to kwestia elektroniki (że kombinując coś niechcący popaliłem) - ale na dzień dzisiejszy po przypomnieniu sobie kilku faktów wykluczam jednak, że to po tej przeróbce zasilania - Zablokował się chyba wcześniej - właśnie po eksperymentach z tą zakichaną folią. Wszystko zresztą oprócz tego zooma chodzi jak należy. Zadzwonię jutro do serwisu i się spróbuję coś podpytać- może mi coś podpowiedzą co to się mogło "zwiesić" lub zepsuć (tfu tfu). Może wystarczy odkręcić dwie śrubki, otworzyć i coś tam "odblokować". Jeśli ktoś rozbierał kiedyś tą lampę i wie co w niej "siedzi" dajce znać proszę.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
rozio, możesz spróbować zastosować "uderzenie serwisowe" ;-) Jeśli nie pomoże to pozostaje rozkręcenie. Ale nigdzie nie widziałem wnętrza takiej lampy, więc nie wiem co tam jest. Mogę się domyślać jedynie, że jakieś kółko zębate nie siedzi dobrze na swoim miejscu.
Równie dobrze mogłeś rozwalić czujnik położenia rozpraszacza, jeśli jak piszesz coś tam wciskałeś. :roll:

Gwiazdor napisał/a:
Jeśli nie pomoże to pozostaje rozkręcenie.
Śrubki są pod bocznymi gumkami :-P

ARGAWEN - te gumeczki jak się ściąga. Wystarczy podważyć czymś i je odciągnąć - nie pourywam nic ?. Są jakieś zatrzaski na bokach lampy w miejscach łączenia - na co uważać żeby nic nie wyłamać ?

rozio napisał/a:
te gumeczki jak się ściąga
Te gumki są na jakimś kleju. Trzeba je powoli podważać, aż odejdą.
rozio napisał/a:
Są jakieś zatrzaski na bokach lampy
Tego nie pamiętam. Ale nie miałem problemów ze zdjęciem górnej części lampy.

DZIĘKI WIELKIE za info ARGAWEN, ale mam do Ciebie kolejny zestaw pytań ;-) Też miałeś problemy z zoomem, że zdecydowałeś się tam grzebać ? Są tam jakieś wyskakujące sprężynki, czy inne odpadające, luźne części (których potem nie wiadomo jak spowrotem zamontować) po ściągnięciu tej pokrywy ?

Skocz do: