Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Jakie tele manualne?
Do mojego złotego zestawu: wide, normal, tele brakuje już tylko dobrego tele. Tak, jak w idealnej rodzinie nie może zabraknąć psa ;P tak i u mnie nie można wyżyć bez dobrego tele. Na dniach zamierzam sobie takowy prezent sprawić. Jak pewnie widać w mojej stopce, mam Makinona 80-200, ale Boże chroń nas przed nim! Przedstawię zatem swoje kryteria, a wy, dobra społeczności, pomożecie mi coś wybrać :]

Przede wszystkim ma to być manual. Tj. bez AF'a. Może być A, K, M lub jeszcze jakieś inne literki. Byleby bez AF, bo to mi w ogóle nie jest potrzebne. Oto moje skromne wymogi:
- podstawa to dobra optyka
- ogniskowa najlepiej 100+, choć ten punkt może się gryźć z następnym
- przyzwoita jasność; 1:2 to szczyt marzeń
- dostępność na rynku
- najlepiej asahi opt.co.
- makro mile widziane
- może być M42

Latami marzyłem o 85/2, ale na dzień dzisiejszy wydaje mi się on trochę za krótki. Może się nie nadać na wyprawy np. do zoo, gdzie ostatnio zaszczyciłem z moim SMC-M 50/1.4 i się zawiodłem... ;P
Zastanawiam się też nad zoomem ~80-200, ale tylko, jeśli przekona mnie rewelacyjną optyką.

I ostatnie, najważniejsze, granica cenowa - 900zł.

P.S. Proszę nie odsyłać po 135/3.5 bo za 900zł chyba można znaleźć coś lepszego?

[ Dodano: 2008-05-20, 01:22 ]
Znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...x_1_8_85mm.html
Się nadaje? Tj. jak optyka? Ktoś go próbował? I jak się ma cena do jakości?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Matewka napisał/a:
- przyzwoita jasność; 1:2 to szczyt marzeń

Z tym może być problem...

A tak w ogóle - smc A 70-210/4 polecam :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
O, ja bym widział w tym miejscu A* 200mm f/2.8 ED. To już tele pełną gębą w porównaniu do 85mm czy 135mm. :-) Tylko za ile to kupić i gdzie, nie mam pojęcia. 8-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Mam bardzo, bardzo fajnego Pentaxa SMC-A 100 2.8
Przez chwilę myślałem o sprzedaniu go, ale na razie tego nie robię, bo jest naprawdę dobry.
AF by się jednak przydał, bo @ 2.8 głębia ostrości jest bardzo bardzo mała (dosłownie na głębokość oczodołu)

Szkło trochę abberuje, dlatego lepiej używać je w typowo portretowych sytuacjach (bez pracy pod światło i bez kontrastowych scen). Pisałem kiedyś, że daje bardzo ciepłe, piaskowe kolory.

Właściwa cena na nie to ok. 600 PLN.
A tu parę sampli

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Auto Revuenon 135/2.8. Bardzo ładnie rysuje - mam... :-)

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Matewka napisał/a:
P.S. Proszę nie odsyłać po 135/3.5 bo za 900zł chyba można znaleźć coś lepszego?

no to 135/2.5 (nie takumar) - lepszy od ciemniejszego brata takze pod 'wzgledem portretowym'
SQ6GIT napisał/a:
Auto Revuenon 135/2.8. Bardzo ładnie rysuje - mam...

tez mam i sie zgadzam, tyle ze w 'mocno' slonecznych warunkach kontrast leci na pysk (pentax sporo lepszy), kolejnym plusem jest cena (do 100pln imho spokojnie)
pozdrawiam
kp

KUBAS111  Dołączył: 21 Gru 2008
Polecam obiektyw Tair 300/4,5. Pięknie rozmywa na f4,5-f8, ostry, cóż więcej dodać...
Znakomity obiektyw do przyrody.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
KUBAS111,
zakładający ten wątek prosił o poradę rok temu...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
dżejpi napisał/a:
zakładający ten wątek prosił o poradę rok temu...

ale KUBAS111, pomyslal zapewne, ze zakladajacy ten watek do tej pory sie wacha, i moze jego rada okaze sie na wage zlota. 8-)

D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008
Cześć...
Ja zakupiłem z zeszłym roku Tamrona SP 70-210/3.5 wersja 19AH w idealnym stanie z całym osprzętem. Piekielnie ostre szkło, jasność przyzwoita i na pełnej dziurze równie przyzwoita ostrość. Jedyna wada, to fakt że przenosić to to trzeba na ramieniu, bo głowe może urwać wisząc na szyi.... ;-) 860 gram samo szkło...
D@dik

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
D@dik, a ile zapłaciłeś za to? Jest jeden egzemplarz na allegro, ale nie wiadomo jak to pójdzie z tą licytacją... ;-)

D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008
Cześć... właśnie też oglądałem te aukcję na Allegro....
Ja swojego sprowadziłem z Anglii i w stanie bardzo dobrym i kompletnym (osłona, dekle, futerał oryginał) dałem po przeliczeniu ok.180 pln. Ale podejrzewam, że miałem farta... bo szkło jest tak rzadko dostępne, że zawsze znajdzie kupca przy swojej jakości. Nie ukrywam też, że z żalem będę musiał swojego sprzedać i przesiąść się na tele z AF...paręnaście lat pracy przed monitorem swoje zrobiło i szybkie ustawianie ostrości już tak mi nie wychodzi jak drzewiej... Zbieram na Tamrona SP 70-200/2.8
pozdrawiam
D@dik
PS. Kilka nie obrabianych fotek zrobionych tym szkiełkiem wrzuciłem pod adres

Skocz do: