Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Sigma z importu a kalibracja
Witam.
Czy ktoś z Was przerabiał zagadnienie kalibracji w naszym serwisie sigmy zakupionej za oceanem?
Stanowisko serwisu jest taki, że wykonują tą usługę tylko na gwarancji, nie jest jednak sprecyzowane czy chodzi o gwarancję polskiego dystrybutora, czy każdą gwarancję na sprzęt sigmy.
Nie jest też sprecyzowane czy wykonują tą usługę pogwarancyjnie, bo z tego co czytam na sieci wynika, że raczej nie.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
W wątku "Pentax z USA" ktoś pisał, że trzeba za to zapłacić.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
lipalipski: ale za sigme, czy za pentaxa? ;)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Pentax z USA

Fafniak napisał/a:
jaczes napisał/a:
Chyba sie skończy na tym, ze zaryzykuje sprowadzenie ze stanów sigmy...
-wedlug mnie to bzdura.... jak ci sie zle trafi (a na to sa b.duze szanse) to bedziesz musial zaplacic za kalibracje szkla w serwisie....a to masz darmowe jezeli kupujesz "u nas"

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Ostatecznie napisałem zapytanie w tej sprawie do serwisu - może odpowiedzą.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Wysłałem swoją Sigmę na gwarancji do kalibracji z body do serwisu Sigmy w Gdyni. Okazuje się, że nie wszystkie płyty główne w obiektywach są "programowalne" i w niektórych wypadkach wymagają wymiany. Więc nie jest to tak "różowo" jak piszą czy informują telefonicznie w serwisie, że to tylko kwestia wgrania firmware. W niektórych przypadkach jak widać konieczna jest ingerencja w obiektyw i wymiana elementów elektroniki. Sam teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem wysyłając szkło do kalibracji pod body - gdybym wiedział ż ebędą w nim grzebac pewnie bym się nie zdecydował. :-|
Aha - płyty gdzieś z Japonii sprowadzają więc czas kalibracji się wydłuża :evil:

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
no plyty tak sprowadzaja z fabryki, bo plyta jest specjalnie dla Ciebie zaprogramowana z ustawieniami pod konkretny egzemplarz aparatu. Bedziesz mial wzorcowy obiektyw.
Jesli chodzi o gwarancje - przepisy mowia ze do uznania gwarancji wymagana jest podbita karta gwarancyjna (czego na zachodzie nie robia) albo dowod zakupu. W przypadku obiektywu zakupionego za oceanem - mozliwe jest uznanie gwarancji pod warunkiem legalnego zakupu czyli sprowadzenia, oclenia itd. i przedlozenia stosownych dokumentow potwierdzajacych taki fakt - czyt. dokumentow celno importowych. A jesli wujek czy kuzyn czy znajomy CI kupil i przywiozl w bagazu podrecznym, bo tak taniej - to niestety ale musisz zaplacic za kalibracje. Przerabialem ten temat z Sigma w PL. Natomiast moja zakupiona w EU w Irlandii Sigma 70-200 posiadala gwarancje europejska, ktora jest uznawana w naszym serwisie i kalibracje wykonano nieodplatnie.
Tyle gwoli wyjasnienia

Skocz do: