pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
D-Range
Jak w temacie.
W instrukcji przeczytałem, że jest to dynamiczne rozszerzanie zakresu czułości.
Czy jest sens używania tego, jeśli tak to w jakich przypadkach ?
Ale przede wszystkim co ono daje ?

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Dzięki za linki.
Gdybym jeszcze znał dobrze znał angielski byłoby cudownie :]

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Czytałem o tym na pentaxforums - większość użytkowników uważa, że działa to podobnie do suwaka Recovery w Adobe Camera Raw (czyli ma "odzyskiwać" prześwietlenia).

Tutaj natrafiłem na przykład - http://www.markcargill.co...0D%20review.pdf (uwaga, pdf, ale niewielki) - gdzie bardziej mi to przypomina działanie funkcji Fill Light.

Jakby nie było - działanie tego jest w ogóle mało zauważalne...

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Jakby nie było - działanie tego jest w ogóle mało zauważalne...

Rzekłbym nawet niezauważalne ;)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Z linków powyżej:
http://www.trustedreviews...-digital-SLR/p8
Ciekawe, jak gościu zrobił 2 zdjęcia, raz w wyłączonym d-rangem, raz z włączonym, i pomiędzy tymi klatkami ludzie nie poruszyli mu się ani o milimetr. Normalnie szybkostrzelny ten Pentax, ho ho.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Robił reprodukcję pocztówki?;-)

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Ciekawe, jak gościu zrobił 2 zdjęcia, raz

Nawet minimalnego przesunięcia wskazującego na jednoczesne użycie dwóch korpusów obok siebie nie widać.

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Samp napisał/a:
działanie tego jest w ogóle mało zauważalne...

Szumy się zwiększają i to widać :-(

Na dpreview ktoś dokładnie napisał, jak powstaje zdjecie w tym trybie.

Aparat np. na iso 200dr mierzy ekspozycje, nastepnie robi z tym pomiarem zdjecie na iso 100 i "wyciąga" je.

Dzięki czemu ponoć zachowuje więcej szczegółow w swietle, ale kosztem szumow na ciemnych partiach. Dlatego w sensie technicznym nie jest to zwiększenie zakresu dynamiki, bo odstep sygnalu od szumu pozostaje taki sam.

Link

Mi po próbach znalezienia widocznych różnic pomiędzy dr on i dr off udało się złapać coś takiego.

Ale zaznaczam, na większości zdjeć trudno znaleźć taką różnicę jak tutaj.

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Jeżeli słońce nie schowało sie trochę za chmurę to efekt jest niezły. Niespodziewałem się czegoś takiego.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Ale zaznaczam, na większości zdjeć trudno znaleźć taką różnicę jak tutaj.

To ma być duża różnica? Wg. mnie w takim razie cały ten d-range nie jest wart zachodu...

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
szału faktycznie nie ma, ale ze zdjęc które dał frisky, to poniżej wygląda nieco lepiej

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
Cała różnica jaką ja zauważyłem, to nieco 'ciaśniejszy' histogram. 2 zdjęcia wykonane jedno po drugim, z lewej srony histogram zaczyna się tak samo, z prawej z włączonym d-range konczy się wczesniej. Jest więc cień szansy na uratowanie przepalen z d-range. Gdyby oczywiście miały wystąpic.

ksz

julian.s  Dołączył: 18 Kwi 2008
A ja się zastanawiam czy to nie jest kwestia czasu naświetlania... Sami sprawdzcie: Pierwsze zdjęcie: 1/90 f8, drugie zdjęcie: 1/180 f8 ? Przez co obraz na drugim zdjęciu jest minimalnie ciemniejszy co objawia się także zaniknięciem przepalonego nieba. Co sądzicie?

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
Zrobilem dzis kilka zdjec dla porownania z wlaczonym i wylaczonym d-range i najwieksza różnica jaką zauważam to różnica w wielkości pliku :) serio! ten sam motyw, iso 200, pef wazy ~18MB z wyłączonym, ~15MB z włączonym d-range. Na oko w zdjęciach różnic brak, z tym że dzis swiatło mało kontrastowe a d-range ma (chyba) zakres tonalny zwiekszac.

ksz

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Panowie, nie trzeba się spodziewać wielkich zmian. Jesli taki system będzie dawał zauważalną zmianę to jest to dobry system.

Skocz do: