tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Suwalski Park Krajobrazowy - co i gdzie
Hej,

wybieram się na urlop w rejon Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Co jest tam wartego zobaczenia i obfotografowania?

Oglądam oczywiście mapę, przewodnik i wuwuwu ale opinie bywalców mile widziane :-)

pozdrawiam

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Re: Suwalski Park Krajobrazowy - co i gdzie
tomekz napisał/a:
Hej,

wybieram się na urlop w rejon Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Co jest tam wartego zobaczenia i obfotografowania?

Oglądam oczywiście mapę, przewodnik i wuwuwu ale opinie bywalców mile widziane :-)

pozdrawiam

Głazowisko Rutka, głazowisko Bachanowo, przepiękna ścieżka od Turtula do Błaskowizny. Oczywiście obowiązkowo Cisowa Góra, Wodziłki i miejscowość (zapomniałem tarez nazwy) gdzie był kręcony "Pan Tadeusz" z odlotowym widokiem na kilka jezior w Parku. Generalnie rzecz biorąc każdy metr szlaków warty jest polecenia. Stańczyków nie polecam - kupa luda a wiadukt jak wiadukt... Gorąco polecam wzięcie rowerów, choć teren tam miejscami mocno pagórkowaty. Ostrzegam tylko przez zakochaniem się w Suwalszczyźnie i całym Podlasiu - będziesz wtedy tam wracał co chwila i tylko liczył dni do następnego urlopu ;-)

--
Pozdrawiam,
Paweł

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
Pawel Szkup napisał/a:
Generalnie rzecz biorąc każdy metr szlaków warty jest polecenia.

dokładnie!

Dodałbym jeszcze Górę Zamkową, okolice jeziora Jaczno, a na północ od SPK - objazd jeziora Wiżajny. Można zobaczyć trójstyk granic, elektrownie wiatrowe. A, jeszcze ładny drewniany kościółek w Jeleniewie.

Wymarzona okolica na wycieczki rowerowe! :-)

raurfang napisał/a:
Pawel Szkup napisał/a:
Generalnie rzecz biorąc każdy metr szlaków warty jest polecenia.

dokładnie!

Dodałbym jeszcze Górę Zamkową, okolice jeziora Jaczno, a na północ od SPK - objazd jeziora Wiżajny. Można zobaczyć trójstyk granic, elektrownie wiatrowe. A, jeszcze ładny drewniany kościółek w Jeleniewie.

Wymarzona okolica na wycieczki rowerowe! :-)

Do Wiżajn (o dziwo!) jeszcze nie dotarłem, zamierzam to nadrobić za rok (w tym roku mam już inne plany wakacyjne)...
Jeszcze mógłbym dodać obowiązkowo Sejny (chociaż to już nie SPK) i galerię w starej bożnicy - często są tam fajne wystawy organizowane przez Pogranicze i obiad w knajpie w Puńsku, gdzie pani za ladą niezabardzo rozumie j. polski ;-) A jak ma się rower to zjechać te 30km w dół i zrobić trasę lasem przez śluzy na kanale augustowskim od Augustowa do granicy na Kurzyńcu. ODLOT!!! Można jeszcze od północy zahaczyć o Biebrzański Park Narodowy, to też niesamowite klimaty... ech, dlaczego z Krakowa jest tak daleko na Podlasie? :cry:

BTW kościółek w Jeleniewie jest super, ale jakoś nigdy nie udało mi się go sfotografować...

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Dzięki, dzięki za rady :-)
Tak się składa, że kwatera będzie w Gulbieniszkach, czyli Cisowa Górka pod nosem.
Rowery też obowiązkowo zabieramy.

Zaczyna się więc rysować plan wycieczki 8-)

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
Na przewodniki za bardzo nie licz.Bylem w ubieglym roku i trasy na mapie, a w rzeczywistosci moga sie nieco roznic.Polecam widokowo szlaki w okolicach Smolnik dookola jeziora Jaczno, Wizajny (malowniczy "holenderski" krajobraz z wiatrakami).Gora zamkowa w zamki niestety nie obfituje.Glazowiska dla kogos mieszkajacego w okolicach Jury raczje wrazenia nie zrobia, chyba, ze z racji flory porastajacej kamyczki.Sympatycznie jest natomiast w okolicy jeziora Hancza.Ogolnie,cudow nie oczekuj, ale to opinia wielkopolskiego podlasiaka zakochanego w Tatrach :-)

Akai napisał/a:
Ogolnie,cudow nie oczekuj, ale to opinia wielkopolskiego podlasiaka zakochanego w Tatrach :-)

Jako małopolanin zakochany w Tatrach, Beskidach i Podlasiu protestuę! Podlasie jest odlotowe, tylko zależy czego się szuka... ;-)

Mieszkam tu od 30 lat, wiec szukac juz nie musze:-)
Co chcialem , to juz znalazlem.Ostatnio sprawdzalem, czy rzeczywiecie "Zubr stoi pod lasiem":-)

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
A ja jako suwalczanin z krwi i kości proszę o "odseparowanie" suwalszczyzny od podlasia... ;-)

Przy okazji - będąc "u nas" proponuję kartacze w Jeleniewie (chwila drogi), jeśli dysponować będziecie samochodem - w Sejnach knajpa przy konsulacie litewskim - genialne bliny i chłodnik litewski, dolina Wiatrołuży - ostoja spokoju na tym dziwnym świecie (jest punkt widokowy - w miarę łatwo trafić z drogi), kompleks klasztorny w Starym Folwarku... A i na Dolinę Rospudy w sumie niedaleko - głośno o niej było, teraz przycichło, warto zobaczyć - może nie być już drugiej okazji...

zaroowka napisał/a:
A ja jako suwalczanin z krwi i kości proszę o "odseparowanie" suwalszczyzny od podlasia... ;-)

Dooobra, ja tam się z Jaćwingiem kłócić nie będę :mrgreen: ;-)
Podpiąłem Suwalszczyznę do Podlasia ponieważ panuje taki "ogólnogeograficzny" trend by traktować te dwa rejony jako jeden.

Wszystkim, którzy się wybierają na wschód lub północny wschód Polski polecam przewodnik "Polska egzotyczna" Grzegorza Rąkowskiego. Coś wspaniałego do czytania!

Skad ostatnimi czasy w ludziach tyle sklonnosci do tych separatyzmow :-)

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Akai - dlaczego... ? Dobre pytanie.

W tym wypadku chodzi o kwestie polityczno - geograficzne. Polityki nie poruszamy ;-) więc powiem to z punktu widzenia geografii - Suwalszczyzna jest osobną krainą geograficzną, i jako tako z Podlasiem nie ma praktycznie nic wspólnego.

Bliżej nam do Mazur niż do Podlasia.

Skocz do: