jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Bagnet-kompatybilność
Kupiłem sobie obiektyw Exakta 28 na bagnet PA, który pracował z ME super, a do cyfry go nie mogę zapiąć (nie da się przekręcić do końca). Po przyglądnięciu się innym obiektywom myślę, że winien jest próg na płetwie za bagnetem.

Exakta A28/2.8

i dla porównania PK 135/3.5

Mogę się pobawić pilniczkiem nad tym progiem ale zastanawiam się czy nie czekają mnie nowe niespodzianki np ze stykami bo w porównaniu do mojego SMC-A 50/1.7 to ta exakta ma więcej styków. Jak to z tą kompatybilnością jest?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Upiluj go i bedzie po problemie, ja tak ucialem ten kolnierz w vivitarze 70-210
[to srebrne to slad po tym kolnierzu]

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Spiłowałem ten próg co na zdjęciu i dalej nie idzie. Na twoich zdjęciach nie wiele widać.
Bagnet w exakta jest bardziej oddalony od płewty ale nie wiem czy to ma znaczenie.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ostrzegam przed obiektywami ze stykami po drugiej stronie obiektywu (revunon ze stykami). Mnie taki obiektyw się pięknie zakleszczył w DSie - zaznaczony styk wszedł w gniazdo AF i zakleszczył sie na amen.
Poniżej właśnie ten revunon
Ten twój też ma chyba styki z tej problematycznej strony!!!

No i tu może być ten problem. Zaznaczyłem ten styk ołówkiem na obiektywie i gniazdo AF na korpusie i wychodzi, że tam się blokuje. Na szczęście da się wrócić. Na twoim zdjęciu wygląda jakby był wyrwany a umnie jest taki bolec, który chowa się po przesuwaniu paznokciem więc teoretycznie nie powinien się blokować. Czy mogę ten styk zakleić/wyrwać i czy automatyka przysłony będzie działać?

Mój styk został wyrwany w serwisie jak próbowali ten obiektyw odłączyć (inna rzecz że przy okazji zepsuli DSa - ale wymienili go - więc nie mam żalu)
Co do Twojego styku to Twoja sprawa - cieszę się że zdążyłem Cię ostrzec.

Bingo. Zakleiłem taśmą ten styk i obiektyw wchodzi. Automatyka działa. Muszę go skleić na amen bo jak się przetrze taśma i styk wyskoczy to się zakleszczy na amen.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Ten styk po drugiej stronie bagnetu to nie był przypadkiem jeden ze styków automatyki Ricoha? Niezależny wytwórcy robili takie obiektywy często je oznaczając PK-A/R.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Trochę mnie nastraszyliście :-( , ale rozumiem że każde szkiełko z napisem Pentax nie będzie miało takich problemów?

Ijon napisał/a:
Niezależny wytwórcy robili takie obiektywy często je oznaczając PK-A/R

Bardzo możliwe - zdaje się tak pisało na pierścieniu przesłon.

tomecki napisał/a:
Trochę mnie nastraszyliście

Większość szkieł zgodnych z bagnetem Pentaxa nie ma takich problemów - to jest jedyny wyjątek.

toomyem  Dołączył: 25 Sie 2007
Hmm, czyli tu moze byc taki wlasnie problem?

tomekM

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
toomyem z tego co widze to pacjent z identycznym bagnetem jak kolegi w tym wątku. czyli może być problemowy. a do tego w opisie na aukcji jest napisane: MOCOWANIE bagnet PENTAX PK-A/R pozdrawiam

No właśnie. Dlatego ze jest PK-A/R owiały mnie wątpliwości ...

Dzięki za odpowiedź.

tomekM

Jeśli to dobra szkło to można sprawdzić czy wystaje (ja mam Mirande z takim delikatnym stykiem R że w ogóle nie przeszkadza), wymontować styk (Ijon tak zrobił), spiłować go, lub podkleić aby nie wystawał (ja tak chwile miałem w konwerterze)

Hmm, szczerze mówiąc nie wiem czy dobre :) Jest tanie, a to niekoniecznie idzie w parze z jakością obiektywu. Na razie szukam czegoś co uzupełni mój 18-55 w dłuższym zakresie ogniskowych. Nie mam pieniędzy na razie na jakiś super hiper obiektyw, więc taki manual byłby na początek dla mnie w sam raz :mrgreen:

tomekM

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałem Exakte A 24/2.8, która też była do Ricoha, ale ani z MZ-5n, ani z DS-em nie miała problemów ze zdejmowaniem (choć zakręcanie wymagało jakby większej, niż zwykle siły). Nie jest to żaden argument, ale po zbadaniu (na własna odpowiedzialność :evilsmile: ) może się okazać, że wszystko pasuje jak trzeba i się nie blokuje...

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
A tak a b s t r a h u j ą c od tematu, strasznie zapaćkana ta Exakta. :-)
Pozdrawiam.

Zapaćkana? Widzisz to po zdjęciach ?

A co sądzisz o tej?

tomekM

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ten obiektyw pokazany na zdjęciach jpserwis jest nieźle zapruszony. Moim zdaniem ocenę czystości obiektywu można przeprowadzić tylko organoleptycznie. Utłuszczone soczewki, wady powierzchni przeciwodblaskowych czy rozwarstwione zespoły soczewek na zdjęciu trudno dostrzec. Ale jak już je na zdjęciu widać to nie ma wątpliwości. Oczywiście, że wiele zabrudzeń można wyczyścić np. takie paprochy jak na omawianym zdjęciu Exakty czy n.p. odciski paluchów. Ale jeżeli te odciski paluchów są zbyt długo na soczewkach to mogą spowodować korozję warstw przeciwodblaskowych i niewiele się potem z tym da zrobić.
Pozdrawiam.

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Dzisiaj ja się spociłem ale udało się trochę na chamska parę odkręcić to cudo poniżej.
Byłem z komisie Pentaxa w Busan i z rozpędu podpinałem co się pod ręke podwinęło aż tu nagle totalna blokada. W sumie 2 godziny szarpaniny. Facet przepraszał, że mu powiedzieli, że to K Pentaxa a ja nie spojrzałem wcześniej.
Zatem ostrzegam również przed takim obiektywem Polar Automatic 28/2.8

Skocz do: