PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
przeszukiwanie zawartości plików
Kolejne moje pytanie skierowane do forumowych komputerowców. :mrgreen:

Problem: mam katalog dokumentów (.doc) i muszę być w stanie szybko znaleźć dokumenty zawierające określone słowo. Problem polega na tym, że windowsowa wyszukiwarka... no cóż... raz znajduje, a raz nie znajduje. Ze wskazaniem na "nie znajduje". A ja muszę mieć pewność, że jak nie znajdzie, to znaczy, że dokumentu z danym słowem w katalogu nie ma. Tej pewności windowsowa wyszukiwarka absolutnie nie daje. Akurat potrzebuję to przeszukiwanie wykonywać dość często, a nie będę otwierał każdego dokumentu z osobna i dawał "znajdź", bo jest ich około setki.

Pytanie: jakim programem, najlepiej freeware albo nie za drogim, można zastąpić pseudowyszukiwarkę zawartą w windowsie?

Z góry dziękuję za rady.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Google Desktop.

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
start -> uruchom -> cmd -> find /?

aflinta napisał/a:
Google Desktop.
Zawsze można liczyć na błyskawiczną reakcję.
Dzięki. Zaraz się zaznajamiam.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Problem polega na tym, że w pliku .doc kolejne litery słowa nie są zapisane bezpośrednio po sobie, tylko między nimi znaki dodatkowe (sterujące ?), w związku z tym wyszukiwarka ciągu znaków "abc" może nić nie znaleźć, bo naprawdę znaki są zapisane jako "a*b*c". Aplikacja (np. Word) o tym wie i żądany ciag zostanie odnaleziony proprawnie. Nie wiem, czy istnieje jakieś proste rozwiązanie :-/

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
jest taki program Windows Commander albo Total Commander.. oba maja funkcje przeszukiwania po zawartosci pliku działającą moim zdaniem dość dobrze, sam regularnie z niej korzystam i czesto przeszukuje pliki ktore na pewno nie sa tekstowe w zaden sposob a mimo to odszukuje okreslone slowa... polecam
Grzesiek

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zorzyk, Google Desktop przeszuka, bo potrafi czytać format .doc, podobnie jak *.xls czy odpowiedniki z OpenOffice :)

O, Total Commander wygląda, że daje radę. Google Desktop jakiś mętny jak dla mnie.
Dziękuję wszystkim.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
zorzyk, bo doc jest chyba w Unicode - 2bajty na znak

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
PSPad.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
A ja stosuję Copernic Desktop Search, daje radę, pozwala również wyszukiwać w skrzynkach pocztowych Thunderbirda i Outlooka.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja polecam programik AGENT RANSACK Można wyszukiwać tekst w każdego chyba typu dokumentach tekstowych, w zawartości i po nazwie, darmowy oczywiście.

pozdrawiam

Skocz do: