Wito76 napisał/a:To może zacytuję jednego forumowicza
witusch napisał/a:Odnosze sie PW usera, jest wielu (by nie powiedziec, bardzo wielu) ktorzy jednak maja problem z manualnymi szklami i nie ma to wiekszego zwiazku z umiejetnosciami fotograficznymi.
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
Wito76 napisał/a:Ale jak już napisalem wczesniej, Ameryki nie odkryłem i szkoda chyba nawet dyskutowac na ten temat. Jak powiedzial A.Kwasniewski parodiując Kaczynskiego "oczywista oczywistość".
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:Bedziesz mi dalej mowil ze robienie na pelnej dziurze jest trudne, zawsze, dla kazdego?
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
Trochę szkiel i żelastwa
witusch napisał/a:Reasumujac, Alkos i Lipalipski macie racje: najlatwiej jest trafic z ostroscia, manualnym obiektywem na pelnej dziurze, najlepiej jak obiekt sie szybko przemieszcza i do tego jest jeszcze ciemno.
No wlasnie, okazuje sie, ze to nie jest takie oczywiste. Juz pare razy zdarzylo mi sie na tym forum, ze kilka autorytetow wsiadlo na mnie, chociaz jedynie powtorzylem zdanie wielu innych uzytkownikow Pentaxa i nie tylko. Czasem odnosze wrazenie, ze niektorzy tylko czekaja na to, aby jakis "nowy" - taki co to nawet nigdy na PPD nie byl <parskniecie - odglos paszcza> napisal jakis slogan to bedzie mozna na nim pojezdzic jak na burej kobyle. To forum jest mile owszem, ale niestety glownie dla "swojakow" (poza kilkoma wyjatkami, podkreslam to celowo bo nie chce byc niesprawiedliwy) a dyskusje na prawie kazdy temat i tak koncza sie na pelnym formacie, kliszach, streetach, szerokim kacie i innych odlotach. Byc moze do pewnych rzeczy trzeba "dorosnac", ale dajcie nam szanse a nie scigajcie nas jak koty z wiosennego poboru.Wito76 napisał/a:I... o co my sie tu spieramy. Przecież to "oczywista oczywistość", że na pełnej dziurze trudniej wstrzelić się w GO niż np przy 3,5
witusch napisał/a:Czasem odnosze wrazenie, ze niektorzy tylko czekaja na to, aby jakis "nowy" - taki co to nawet nigdy na PPD nie byl <parskniecie - odglos paszcza> napisal jakis slogan to bedzie mozna na nim pojezdzic jak na burej kobyle.
alkos napisał/a:Bedziesz mi dalej mowil ze robienie na pelnej dziurze jest trudne, zawsze, dla kazdego?
witusch napisał/a:drugiej jednak strony, jako przyklady naszego sukcesu prezentujemy te zdjecia ktore nam sie udaly, rownie skrupulatnie puszczajac w niepamiec te, ktore natychmiast wyladowaly w koszu, prawdziwym czy tez wirtualnym
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Wito76 napisał/a:A owa "oczywista oczywistość" wynika z praw optyki i jeśli komuś się udało obalić tę teorię to proponuję przeprowadzić dowód i zgłosić do nagrody nobla z fizyki.
Wito76 napisał/a:Tu się zgodzę, jako nowicjusz często płacę frycowe.
rafalf napisał/a:Jak jest ciemno to nawet AF panowie nie pomoże.
lipalipski napisał/a:że nie jest wielce kłopotliwe trafić z ostrością w zakresie GO przy f=1,7, bo nie jest ona wcale taka papierowa.
witusch napisał/a:Czasem odnosze wrazenie, ze niektorzy tylko czekaja na to, aby jakis "nowy" - taki co to nawet nigdy na PPD nie byl <parskniecie - odglos paszcza> napisal jakis slogan to bedzie mozna na nim pojezdzic jak na burej kobyle. To forum jest mile owszem, ale niestety glownie dla "swojakow"
witusch napisał/a:jakis "nowy" - taki co to nawet nigdy na PPD nie byl
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
witusch napisał/a:Czasem odnosze wrazenie, ze niektorzy tylko czekaja na to, aby jakis "nowy" - taki co to nawet nigdy na PPD nie byl
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:A tak w ogole, to im mniejsza glebia tym ostrzy sie latwiej. Sprobuj przylozyc swoja 50ke przymknieta do f:5,6 i wyostrzyc na cokolwiek
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
witusch napisał/a:lipalipski, no to mamy bardzo rozne pojecie grzecznosci. Po pierwsze nic nie przeinaczalem, jedynie dodalem do mojej wypowiedzi odrobine cynizmu.