RockShock  Dołączył: 29 Kwi 2008
[obiektyw] Pancolar 50/1.8 - Problem z ostrzeniem na nieskoń
Cześć,

Mam problem z kupionym ostatnio obiektywem, wydaje się, jakby miał kłopot z ostrzeniem na nieskończoność przy pełnej dziurze. Wydaje mi się, że to co jest dla f=1,8 to nie jest "mydło" tylko brak ostrości, i zastanawiam się, czy dobrze diagnozuję problem, czy też po prostu tak jest dobrze i muszę brać to pod uwagę przy robieniu zdjęć.

Poniżej porównanie po dwa zdjęcia - te ciemniejsze na przysłonie 1,8, a te jaśniejsze chyba gdzieś pewnie koło 8. Jak wam się wydaje, co jest powodem nieostrości zdjęcia nr 5?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Podejrzewam, że ostrość na zdjęciach przy większej przysłonie wynika z wiekszej głębi ostrości? Czy jak Wam się wydaje?

Dzięki za pomoc!

PS: A, adapter mam z RaysFoto i dwa pozostałe szkła z nieskończonością problemów nie mają.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
RockShock, z jakiej odległości robiłeś fotkę nr 5? Patrząc w wizjer nie mogłeś poprawnie ustawić ostrości?

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
RockShock, Sprzedaj go i kup sobie SMC-M 1,7/50. Zyskasz na jakości optyki, świetle ;-) i być może zostanie Ci jeszcze parę groszy w kieszeni bo te pancolary dość droge bywają na Allegro.

PiotruśP napisał/a:
RockShock, z jakiej odległości robiłeś fotkę nr 5? Patrząc w wizjer nie mogłeś poprawnie ustawić ostrości?

Właśnie ciekawe jest to, że w wizjerze raczej ostrość była poprawna - a poza tym ściana budynku była na pewno dalej niż 10m - a taki jest ostatni stopień przed nieskończonością, na którą był nastawiony obiektyw. W wizjerze wyglądało ok, ale mam zwykłą matówkę, więc mogę się mylić.

Marek napisał/a:
RockShock, Sprzedaj go i kup sobie SMC-M 1,7/50. Zyskasz na jakości optyki, świetle i być może zostanie Ci jeszcze parę groszy w kieszeni bo te pancolary dość droge bywają na Allegro

No luzik, ale chce wiedzieć czy coś jest nie tak ze szkłem. Jakby co, to pogadam z gościem co mi je sprzedał i może dogadam się na zwrot. A tak czy inaczej, na allegro nie sprzedam obiektywu mówiąc że jest cacy, jak coś z nim nie gra :) Ja tam uczciwy jestem :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
RockShock napisał/a:
w wizjerze raczej ostrość była poprawna - a poza tym ściana budynku była na pewno dalej niż 10m - a taki jest ostatni stopień przed nieskończonością, na którą był nastawiony obiektyw.

Przyznam, że nie bardzo rozumiem Twojego pytania - obiektyw ustawiłeś na nieskończoność, przysłonę na 1.8, a obiekt (mur) był w odległości ok. 10 metrów? Nie ma sie co dziwić, że mur wyszedł nieostry.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy ogniskowej 50 i f1.8, jeśli ustawimy odległość ostrzenia na 1000 m, to głębia ostrości zaczyna się od około 66 m.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Patrząc na te zdjęcia wydaje mi się, że do tego akurat testu po pierwsze Wybrałeś nie najszczęśliwszy obiekt (10m od muru zamiast rozległy krajobraz z jakimiś szczegółami kontrolnymi) a po drugie mimo tych mankamentów obiektyw i tak okazał się dobry po domknięciu przesłony (a może "przysłony"? ;-) ). Ja bym pochpnie go nie pozbywał się, tylko jeszcze popróbował znaleźć ew błędy w metodologii pomiarów. A może się mylę?

zorzyk napisał/a:
Przyznam, że nie bardzo rozumiem Twojego pytania - obiektyw ustawiłeś na nieskończoność, przysłonę na 1.8, a obiekt (mur) był w odległości ok. 10 metrów? Nie ma sie co dziwić, że mur wyszedł nieostry.

Hmm, mam raczej na myśli to, że nic nie jest ostre na tym zdjęciu, a różowa ściana jest znacznie dalej niż 10m (jakieś 20m). Nie rozumiem czemu nie ma się co dziwić? :)
Parę dni wczesniej robiłem zdjęcie przez jezioro i żaglówki zakotwiczone po drugiej stronie były też nieostre, a tam było 150-200m :) No w każdym razie wyjaśnij proszę, czemu sie nie ma co dziwić, bo ja nie rozumiem, ale początkujący jestem :) :)

plwk napisał/a:
Przy ogniskowej 50 i f1.8, jeśli ustawimy odległość ostrzenia na 1000 m, to głębia ostrości zaczyna się od około 66 m

Czy odległość ostrzenia to z grubsza to co jest napisane na pierścieniu ostrości w metrach? Jeśli tak, to wartości "dyskretne" kończą się na 10m, i dalej jest nieskończoność. Na mój głupi :D łeb zdawało mi się, że jak chcę mieć ostrość na obiekcie 20m ode mnie, to wystarczy ustawić na nieskończoność i po zabawie. No ale ja się nie znam i niezbyt tutejszy jestem :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Im mniejsza (potocznie) przysłona - to znaczy: im większy otwór - tym mniejsza głębokość ostrosci (ang.: DOF, Depth Of Field; potocznie: głębia ostrości). Przy pełnym otwarciu przysłony (tutaj: 1.8) obiektywy zwykle są "średnio ostre" (obraz jest mniej lub bardziej rozmyty). Po przymknięciu o stopień lub dwa zwykle okazuje się, że ostrość jest znacznie lepsza.

Jako zasadę można przyjać przymykanie obiektywu, zwykle najlepsze właściwości optyczne obiektyw ma dla przysłony w zakresie 5.6-11. Mocniejsze przymykanie również jest ryzykowne, bo dyfrakcja światła spowodowana bardzo małym otworem, przez który przechodzi światło, również spowoduje spadek ostrości.

W uproszczeniu masz rację, gdy piszesz:
RockShock napisał/a:
jak chcę mieć ostrość na obiekcie 20m ode mnie, to wystarczy ustawić na nieskończoność i po zabawie.

Dokładniej mówiąc należy tu zastosować ustawianie ostrości na odległość hiperfokalną:
http://pl.wikipedia.org/w...ść_hiperfokalna
http://www.optyczne.pl/48...PERFOKALNA.html

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
RockShock, na skalę odległości się nie ustawia, a już na pewno nie na pełnej dziurze. Np moja M-ka ma tak, że żeby ustawić ostrość np na blok na przeciwko (ok 30m!) muszę nieznacznie, ale wyraźnie cofnąć pierścień ostrości z nieskończoności Ostrzę na matówce z klinem.

Mam propozycję - ustaw na potwierdzenie ostrości. Jeśli wtedy będzie ok, znaczy, że jest ok.

I nie ma znaczenia, co jest przed nieskończonością na skali, umieścili to, co im się ostantie zmieściło, biorąc pod uwagę wielkość czcionki i tyle.

Aha, i niektóre obiektywy tak mają (być może również Twój), że ostrzą "za nieskończoność", tzn, że opór pierścienia jest dalej niż faktyczna "nieskończoność" optyczna obiektywu. Wtedy może być taki efekt, że nic nie jest ostre. Więc jeszcze raz - nie sugeruj się skalą odległości, ale tym, co widzisz, a jeszcze lepiej - potwierdzeniem ostrości.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Aha, i niektóre obiektywy tak mają (być może również Twój), że ostrzą "za nieskończoność", tzn, że opór pierścienia jest dalej niż faktyczna "nieskończoność" optyczna obiektywu.

To akurat sprawdza sie dla obiektywow AF - jesli wystepuje w szkle MF, to jest szansa ze cos jest nie tak z lustrem/matowka/adjustacja obiektywu...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
alkos napisał/a:
jesli wystepuje w szkle MF, to jest szansa ze cos jest nie tak z lustrem/matowka/adjustacja obiektywu

Może tak, ale nie oznacza, że obiektyw jest nie do użytku. Może te Pancolary się takie trafiały? Ja tylko próbuję znaleźć przyczynę, biorąc pod uwagę symptomy.

bEEf napisał/a:
Może tak, ale nie oznacza, że obiektyw jest nie do użytku.

Absolutnie nie. Trzeba tyko zbadac, czy to obiektyw ma przesunieta blokade ostrzenia - co jest calkowicie nieszkodliwe! - czy tez aparat ma BF/FF...

alkos napisał/a:
bEEf napisał/a:
Może tak, ale nie oznacza, że obiektyw jest nie do użytku.

Absolutnie nie. Trzeba tyko zbadac, czy to obiektyw ma przesunieta blokade ostrzenia - co jest calkowicie nieszkodliwe! - czy tez aparat ma BF/FF...

O ile badałem z kitem wg. testu z kartką to raczej nic takiego nie stwierdziłem. Potwierdzeniem ostrości raczej się nie sugerowałem, może tu tkwi faktycznie problem.

Po pierwszym kupie matówkę z klinem, to będzie może łatwiej jakiś bardziej obiektywny test trzasnąć :)

RockShock napisał/a:
Po pierwszym kupie matówkę z klinem, to będzie może łatwiej jakiś bardziej obiektywny test trzasnąć :)

łatwiej bedzie tak: zrob trzy zdjecia na nieskonczonosci (cos bardzo odległego, >100m dla obiektywu 50mm) - jedno z obiektywem ustawionym na maksymalne przesuniecie pierscienia, drugie na znaczek ∞, trzecie na to, co w wizjerze wydaje ci sie najostrzejsze, notując pozycję obiektywu. Porownaj potem ostrosc i wyciagnij wnioski ;-)

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
alkos, a mógłbyś powiedzieć cos więcej o tej blokadzie ostrzenia? to mozna wyregulowac?

Dostalem jakis czas temu CZJ Tessara 50/2.8 (zeberka), i nie ostrzy on w nieskończonosci. Sprawdzałem na wielu body, m.in. na manualnych z klinem (praktika, zenit, mz-m), I wszedzie jest to samo, wiec to obiektyw. Po prostu nie da sie zrobic tak zeby sie klin zjechał w nieskończonosci, zasze zostaje lekko rozjechany. Generalnie spisalem obiektyw na straty, o odłozylem do szuflady, ale moze da sie cos z tym zrobic??

rozkrecasz, krecisz helikoida i patrzysz na czym sie zatrzymuje, po czym podpiłowujesz to coś do żądanego efektu :-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ja mam Pancolara,gdy ostrze na obiekt b.daleki to i tak mam jakiś 1mm przed połączeniem dwóch oo

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
alkos, hm... rozkrece i popatrze... a co mi tam szkodzi :-P .

Tylko czy sa gdzies na sieci jakies ogolne schematy, jak się do takich szkieł zabrac?? Jakby ktos mial linka gdzies to mogłby zapodac.

[ Dodano: 2008-05-25, 11:30 ]
Michał K, u mnie jest dokladnie tak samo

mateo_m napisał/a:
Michał K, u mnie jest dokladnie tak samo

:mrgreen: No to sam sobie przeczysz, bo Michał K ma tak, żę na nieskończoność może wyostrzyć jeszcze przed pełnym przekręceniem pierścienia ostrości.

A Ty wcześniej pisałeś, że mimo, że przekręcisz do oporu to i tak ostrzy Ci bliżej :mrgreen:

Skocz do: