oleczka  Dołączyła: 28 Gru 2007
Do zdjęć sportowych lepszy Tamron czy Sigma?
Witam

Zastanawiam się nad kupnem taniego obiektywu do k100d super - głownie do zdjęć sportowych. Na oku mam dwa:
Tamron AF 70-300mm F/4-5,6 LD Di Macro 1:2 i Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro
Który z nich będzie lepszy? A może jest jeszcze jakiś w okolicach 1000 złotych, który byście polecili?

Pozdrawiam.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Pentax 55-300 nowy, chyba jest lepszy od tych co wymieniłaś..

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Niestety na Sigmie sie zawiodłem. Oddałem szybciej niż kupilem. :(

Sirhan  Dołączył: 06 Mar 2008
Meggido, o! a dlaczego? właśnie przymierzam się do takiego...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
oleczka napisał/a:
do k100d super - głownie do zdjęć sportowych.

do zdjec sportowych z af?
hm zarowno puszka jak i szkla nie sa za szybkie, mialem sigme i pracowalem praktycznie na manualu (af wolny, glosny, poza tym tzw. 'hunting'), tamrona ma moj 'nikonowy' kolezka - nawet z puszka o szybszym af nie polece tego zestawu do sportu
pentaxowy 'dlugi kit' moze byc lepszy z uwagi na inna konstrukcje/gabaryty/mase (szybkosc af), nie rozwiazuje jednak problemu jasnosci szkla (przy takich 5.6 bedziesz mial poruszenia itp). jesli te tematyke traktujesz powazniej to ja bym radzil zbierac na cos jasniejszego
pozdrawiam
kp

[ Dodano: 2008-05-23, 19:34 ]
oleczka napisał/a:
do k100d super

chociaz w sumie tego nie znam, wiem ze z k100d rewelacji af nie ma;]

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Meggido napisał/a:
Niestety na Sigmie sie zawiodłem. Oddałem szybciej niż kupilem. :(

A ja mam i nie mażekam, bo nie mam na co....- jak za tą cene to może być.
oleczka napisał/a:
Witam

Zastanawiam się nad kupnem taniego obiektywu do k100d super - głownie do zdjęć sportowych.

Sigmę rzadko wyprowadzam na spacer, lecz do sportu to tego szkła nie stosuję - raczej do portretu itp.
A 07.06.08 wypróbuję go na pokazach lotniczych w Góraszce. Porównam z Tamronem. Wtedy się okarze co jeden i drugi potrafi zdziałać z kasetką.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
klimecki_ napisał/a:
chociaz w sumie tego nie znam, wiem ze z k100d rewelacji af nie ma;]

Nie ma różnicy.
Mam K100D ze wspomnianym Tamronem - do przyrody ujdzie, w miarę spokojnych ludzi też pofocisz, ale o dynamicznej akcji zapomnij - AF trafia w szybkie obiekty raz na 10 :) IMO lepiej już pozbierać te 500zł więcej i coś jaśniejszego kupić ;) Bo z Tamronem i Sigmą to będzie i ciemno i wolno ;)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Sirhan, mam słoik DA 50-200. Chciałem coś co pokryłoby mi zakres od 200 do 300. No i w tym zakresie właśnie Sigma robi paskudnie. Do 200 pracuje bardzo ładnie, powyżej robi mydełko i to całkiem spore i w dodatku na krawędziach kadru dubluje detale, robi takie dziwne "duszki". Nie pomagało domykanie. Jego praca była też dość przypadkowa. Raz robił wyśmienicie, a później przy tych samych parametrach niestety znów kładł kadr. Nie ryzykowałem i nie wymieniałem na inny egzemplarz. Może to błąd?...

Rafał K  Dołączył: 25 Cze 2007
Tutaj parę fotek siatkówki zrobionych kasetką i sigmą 70-300 apo z użyciem AF - najczęściej F4, 135mm, 1/320s, ISO 1600. Czyli taki rezultat jest do osiągnięcia powyższym zestawem przy posiadaniu minimum umiejętności...

Mz jednak ani to szkło (przypuszczam, że tamron także ;-) ) ani tym bardziej puszka do sportu halowego przy zastowaniu AF się nie nadają. Może "na powietrzu" jest lepiej niz na hali ale szczerze mówiąc wątpię...

Do sportu można by polecić sigmę 70-200/2.8 (na II generacje pod bagnet K trzeba jeszcze poczekać) lub analogicznego tamrona - który także dostępny będzie... wkrótce.

Nie są (a właściwie nie będą ;-) ) to co prawda obiektywy do 1000 zł ale do sportu w tym przedziale cenowym to trudno coś ciekawego wskazać.

Czy jest sens kupować takie obiektywy (70-200/2.8) pod kasetkę z założenia do zdjęc sportowych to zupełnie odrębna kwestia.

PZDR

NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
Bardzo duzo zalezy od tego jaki sport chcesz pstrykac. Jezeli na przyklad pilke nozna i to wieczorem na polskich stadionach czyli chyba jeden z najtrudniejsych sportow do fotografowania to szczerze powiem ze nie warto wychodzic na boisko z niczym gorszym niz na poziomie swiatlosily 2,8 i zoomem w zakresie 100-300. Sporty halowe dadza sie robic od F4 ale to tez sobie trzeba dobre miejsce znalezc. Sporty dzienne np biegi, lekkoatletyka w zaleznosci od mozliwosci podejscia spokojnie mozna zalatwic 200-setka. Poza tym warto miec co majmniej 2 aparaty , jeden z czyms szerokim lub jakims jasnym standardem np FA 35 / 2.0 a drugi z tele im jasniejszy i dluzszy tym lepiej (oczywiscie statyw lub monopad obowiazkowy)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Do zdjęć sportowych lepszy Tamron czy Sigma?
oleczka napisał/a:
Tamron AF 70-300mm F/4-5,6 LD Di Macro 1:2 i Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro
Który z nich będzie lepszy? A może jest jeszcze jakiś w okolicach 1000 złotych, który byście polecili?
Niestety dobry obiektyw do zdjęć sportowych (szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych) nazywa się "dołóż trochę" :)

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
IMO lepiej już pozbierać te 500zł więcej i coś jaśniejszego kupić

Dozbierać pięć stówek? I kupić coś lepszego za 1500 zł. Co niby?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Na fotopolis jest artykuł Obiektywy w fotografii sportowej, na przykładzie sigmy (albo sponsorowany przez sigmę), warto poczytać i uświadomić sobie beznadziejność sytuacji.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ciemne, wolne i optycznie słabe klocki to są dobre do sportów tyou brydż czy szachy. I to jak się szachownicę fotografuje raczej :-P

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
Mimo, ze nie mialem tamrona czy sigmy zaryzykuje stwierdzenie, ze to bez roznicy.
Jakos sie tak przyjelo, ze standartem do sportu(prawie kazdego) jest 70(80)-200/2.8 i najlepiej by AF w polaczeniu puszka+szklo był mega szybki.

oleczka  Dołączyła: 28 Gru 2007
Dziękuję za odpowiedzi...w sumie faktycznie lepiej będzie mi uzbierać na coś pokroju Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO DG MACRO HSM czy Tamron SP AF 70-200mm f/2,8 Di LD (IF) Macro-ten drugi jeżeli wyjdzie w mocowaniu Pentaxa

Mam pytanie co do HSM-w wielu wątkach powtarzacie że dla Pentaxa nie ma HSM...ale na stronach producenta wyraźnie jest zaznaczone że przygotowywana jest taka wersja... Więc gdyby takowa wyszła to czy będzie współpracować z kasetką super?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
oleczka, Pentax nie ma HSM, ale niektóre modele mają SDM.

oleczka napisał/a:
Mam pytanie co do HSM-w wielu wątkach powtarzacie że dla Pentaxa nie ma HSM...ale na stronach producenta wyraźnie jest zaznaczone że przygotowywana jest taka wersja... Więc gdyby takowa wyszła to czy będzie współpracować z kasetką super?

Wspomniana przez Ciebie Sigma wyjdzie tylko z własnym napędem, Tamron chyba będzie na śrubokręt.
Kolejnym problemem z jakim możesz się spotkać, to szybkość i celność AF w trybie AF-C - przed zakupem sprawdź szkło czy się wyrabia z ostrzeniem na poruszających się obiektach.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
LDevil napisał/a:
przed zakupem sprawdź szkło czy się wyrabia z ostrzeniem na poruszających się obiektach.

hmm... nie wiem czy to dobry pomysł

ttb napisał/a:
LDevil napisał/a:
przed zakupem sprawdź szkło czy się wyrabia z ostrzeniem na poruszających się obiektach.
hmm... nie wiem czy to dobry pomysł
Możesz rozwinąć?

Skocz do: