maryjan84  Dołączył: 17 Maj 2008
[K20D] K20d ZAWIESZA SIE?
Witam wszystkich! Mam pewien problem...Jakiś czas temu w USA zakupiłem Pentaxa k20d ze szkiełkami. No i chyba to nie był najlepszy zakup...Pierwsze zacięła sie przesłona w Tamronie, co już wcześniej opisywałem w dziale "obiektywy filtry" Usterka powinna zostać wkrótce naprawiona przez FOTO-TECHNIKE. Ale cos innego nie daje mi spać mianowicie mój k20d regularnie co jakiś czas zawiesza sie.... wygląda to tak włączam aparat robie kilka zdjęć i nagle słyszę że migawka działa wolniej niż jest ustawiona no i to juz jest koniec robienia zdjęć w tym czasie nie działa żaden przycisk, tylko pokrętła i spust migawki. A zdjęcia wychodzą całe białe. Kiedy włączę i wyłączę aparat na nowo na górnym wyświetlaczu pojawiają sie jakieś dwie cyfry i aparat kompletnie na nic nie reaguje... Wiec muszę odkręcić gripa, wyciągnąć na chwile baterie, założyć z powrotem (w międzyczasie ucieka najlepsze ujęcie) i wszystko wraca do normy. Próbowałem zmieniać obiektywy, nie wyłączać aparatu(trzymać na stand-by) ale nic nie pomaga. Pomóżcie co robić?? Spotkaliście się już z takim problemem?? Wydaje mi się że w sofcie jest jakiś error. Tylko co z tym zrobić, nie mam zamiaru go odsyłać do USA na gwarancje ani do Polski na serwis.Pomocy proszę.
Pocieszam sie tym że nie ma Hot Pixeli na zdjęciach....

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
maryjan84, spróbuj z inną kartą pamięci.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
marucha napisał/a:

Albo wyrzucić Windowsa i zainstalować Linuksa. Sorry za OT :-B

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat

Popieram w całej rozciągłości.
ms napisał/a:
Albo wyrzucić Windowsa i zainstalować Linuksa. Sorry za OT

Ekm, że co? Widzę, że OT-y wchodzą na nowy poziom :shock:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
ms, nie wiem czemu miał służyć Twój post, ale z własnego doświadczenia wiem, że niepewna (takie się zdarzają) karta pamięci potrafi zawiesić aparat...

Mylith  Dołączył: 12 Mar 2008
Proponuję spróbować wyjąć kartę i sprawdzić gniazdo kurzy, zabrudzenie mogą wpływać na połączenie styków, następnie test z inną kartą jak radzi marucha. Zdjęcia to jpg czy rawy? Jaki obiektyw jest podpięty?

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
marucha napisał/a:
ms, nie wiem czemu miał służyć Twój post

Był starym żartem dot. Windowsa i tym samym OT.

marucha napisał/a:
, ale z własnego doświadczenia wiem, że niepewna (takie się zdarzają) karta pamięci potrafi zawiesić aparat...

Wierzę.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Z moim K20 zadnych problemow :)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
FotoPepe napisał/a:
Z moim K20 zadnych problemow :)

A to z kolei stary żart dot. administratorów. :-P

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
dsk napisał/a:
A to z kolei stary żart dot. administratorów. :-P

W oryginale brzmi: SOA#1 ;)

maryjan84  Dołączył: 17 Maj 2008

Przedmuchałem gniazdo pamięci, zmieniłem kartę na SD 2GB. Wczoraj było wszystko ok do dzisiaj aż go znowu włączyłem zrobiłem kilka zdjęć... no i się znowu zawiesił.. :-( Mam założony obiekty Pentax 50 f/1.4 (na kice 18-55 i tamronie 70-300 też próbowałem i to samo) Zapis zdjęć ustawiony na RAW. W stanie zawieszenia kiedy włącznik jest ustawiony na OFF na górnym wyświetlaczu wyświetla tylko dwie cyfry 33. Kiedy przesune włącznik na ON Wyswietla tylko baterie i kompletnie nic nie działa...aż do czasu kiedy wyciągnę baterie i potem wszystko wraca do normy. Macie jakiś pomysł jak może być przyczyna, a może jest szansa wgrać na nowo soft?? Już nie wiem co robić..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wyslac do serwisu

xsilver  Dołączył: 17 Mar 2008
wgraj jeszcze raz softa - zobacz czy jest dostepna nowa wersja i ja wgraj , jezeli nie to wgraj jeszcze raz ta wersjie ktora masz

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
hmmm a skad ma wziac aktualna wersje?

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
xsilver napisał/a:
wgraj jeszcze raz softa - zobacz czy jest dostepna nowa wersja i ja wgraj , jezeli nie to wgraj jeszcze raz ta wersjie ktora masz

Na stronie pentaxa nie ma żadnego firmwara do najnowszych modeli.

xsilver  Dołączył: 17 Mar 2008
pancurski napisał/a:
xsilver napisał/a:

Na stronie pentaxa nie ma żadnego firmwara do najnowszych modeli.

to sam raczej nic na to nie poradzisz - tylko serwis - jak masz gwarancje - to wysylaj do niemiec niech go kompleksowo naprawią

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Może problem tkwi w gripie. Sam napisałeś, że musisz go najpierw odkręcić. Potestuj bez gripa, jeśli problem ustąpi, do serwisu wyślesz samego gripa z opisem usterki.

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Musi odkręcić grip, żeby dostać się do baterii w korpusie... Wg mnie - tylko serwis pomoże.
Pozdrawiam

lukas  Dołączył: 01 Lis 2007
raczej serwis sie klania, nie mam wspomnianych problemow. powodzenia :-B

TomiBi  Dołączył: 23 Mar 2008
Re: K20d ZAWIESZA SIE?
Czesc,

witam wszystkich, to jest moj pierwszy post tutaj.

Gdzies na dpreview czytalem podobny watek ale niestety nie mam linka.
Generalnie chodzilo o problem z karta SD. Zalecano sformatowane karty w aparacie a nie windowsem, jak rowniez nie kasowac zdjec pod windowsem a w aparacie.

Sprobuj wiec sformatowac jeszcze raz karte, najlepiej ze dwa razy, potem strzelaj zdjecia do zapelnienia karty, na koniec po przegraniu zdjec na kompa, wykasuj zdjecia w aparacie.

Mam nadzieje, ze pomoze.

Pozdrawiam Tomek

znalazlem ten link: http://forums.dpreview.co...essage=27408050

Skocz do: