a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
pancurski napisał/a:
I jeszcze taki kwiatek z tego samego serwisu:
"Stanowczo zbyt mocno nasycone wypadają na zdjęciach kolory niebieski i czerwony, zwłaszcza ten ostatni wydaje się wręcz "wychodzić ze zdjęcia". Z tym wyzwaniem aparat nie radzi sobie ani trochę lepiej niż przyzwoitej klasy kompakt."

Hm..jak dla mnie coś w tym jest. W moim K10 (zdaje się taka sama matryca jak w K200) czerwienie wychodzą faktycznie jakby przesycone w stosunku do pozostałych kolorów. Nie jest tak, że kolorystka zdjęcia steruje w kierunku czerwieni ale dotyczy to obiektów koloru czerwonego. Może to tylko subiektywne odczucie ale jak widać nie tylko ja odnoszę takie wrażenie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
i w RAw masz mozliwosc obnizenia nasycenia tej barwy - naszczescie nie traci szczeg.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
E tam w RAWach, w jpgach też można, w puszcze trzeba przełączyć kolory z vivid na natural i tyle - z resztą było o tym na forum gdzieś przy okazji testów k100d albo jeszcze wcześniej ist DS2 (nie pamiętam już)?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Żaba, - owszem tylko jezeli bedziesz chcial fotografowac np. maki w sloncu - mozesz miec nadal problem z duza iloscia czerwieni - co NIE jest problemem tylko trzeba znac aparat

Fafniak napisał/a:
trzeba znac aparat
- ech Fafniak oczywiście, że masz absolutną rację w tym względzie, ale wiesz jak jest są tacy co kupują aparat i oczekują, że za nich będzie myślał nad kadrem i sam zdjęcia robił :evil:

A z testami sprzętu bywa bardzo różnie, z ich poziomem merytorycznym i obiektywizmem też. Trza się zdać na zdrowy rozsądek i tyle.

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
pancurski napisał/a:
I jeszcze taki kwiatek z tego samego serwisu:
"Stanowczo zbyt mocno nasycone wypadają na zdjęciach kolory niebieski i czerwony, zwłaszcza ten ostatni wydaje się wręcz "wychodzić ze zdjęcia". Z tym wyzwaniem aparat nie radzi sobie ani trochę lepiej niż przyzwoitej klasy kompakt."

A w FOTO VIDEO napisali, że bardzo dobrze oddaje kolorystykę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może ktoś się bawił i niechcący wyłączył vivid ;-)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
O co chodzi z tym vividem ?
Nie znalazłem nic na forum.

Standardowo w nowym aparacie włączone jest podbicie kolorów - opcja w menu "vivid". Standardowo również zalecamy wyłączenie podbicia kolorów czyli przełączenie na "neutral".

[ Dodano: 2008-05-27, 09:54 ]
O przepraszam w K200D nic takiego w menu nie dostrzegam. Co na to użytkownicy K10D bo tam powinno być podobnie?

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
plwk napisał/a:
O przepraszam w K200D nic takiego w menu nie dostrzegam. Co na to użytkownicy K10D bo tam powinno być podobnie?

Albo źle szukam, albo też nie ma.

plwk w k10 z tego co pamiętam jest.

Sprawdziłem w instrukcji i w kadyszce jest - str. 120 instrukcji w pdf.

W kadwusetce jeśli myślę o tym samym wygląda to tak:
Fn, OK, i mamy do wyboru zdjęcia jasne, naturalne, portet, pejzaż, żywe i BW.
W każdym możemy zmieniać nasycenie, odcień, kontrast i ostrość.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
plwk napisał/a:
Sprawdziłem w instrukcji i w kadyszce jest - str. 120 instrukcji w pdf.

Rzeczywiście. Trochę mylący opis - "Image tone" do wyboru "naturalne" i "jasne"...

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
pancurski, w k200d jest tak jak piszesz

Tylko ciekaw jestem czy to w ogóle się przydaje np. w takich trybach jak Av czy M.
No chyba nie bardzo.

Jaki to ma związek z Av czy M :?:

plwk napisał/a:
Jaki to ma związek z Av czy M :?:

Nie ma żadnego, coś mi się pochrzaniło.
Czyli polecacie ustawienie "natural" ?

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja w związku z zachwalaniem oddania kolorów pentaksów mam pytanie... Czy są obecnie na rynku puszki, które źle oddają kolory i są z nimi problemy? Chyba każdy producent w dzisiajeszych czasach dobrze sobie z tym radzi? Może o czymś nie wiem.

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Effendi napisał/a:
A ja w związku z zachwalaniem oddania kolorów pentaksów mam pytanie... Czy są obecnie na rynku puszki, które źle oddają kolory i są z nimi problemy? Chyba każdy producent w dzisiajeszych czasach dobrze sobie z tym radzi? Może o czymś nie wiem.

Przydałoby sie jakbys trochę sobie poczytał ;)

Porównaj tablice kolorów dla poszczególnych ustawień WB dla K200 i innych przedstawicieli tej klasy. PENTAX akurat tutaj wypada bardzo dobrze.
Chyba w ogóle w tej kwestii wypada bardzo dobrze ;)

A co do problemów możesz pocztać o prawdopodobnie najlepszej puszce amatorskiej D300 i jej kłopotach z czerwienią.

Skocz do: