3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Pewnie i mógłby być, gdyby nie jedna, malutka i mało istotna sprawa - jest cholernie srebrny a lustrznkę kupuje się tylko po to, zeby cały sprzet był profesjonalnie czarny :lol:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
3xs napisał/a:
Pewnie i mógłby być, gdyby nie jedna, malutka i mało istotna sprawa - jest cholernie srebrny a lustrznkę kupuje się tylko po to, zeby cały sprzet był profesjonalnie czarny :lol:

Powiedz to tym profi z 1D i długimi eLkami.

lipalipski napisał/a:
3xs napisał/a:

Powiedz to tym profi z 1D i długimi eLkami.

Zapomniałem dodać - czarne albo brudnobiałe ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Faktem jest, że te czarne na ebayu osiągają wyższą cenę

Hipo  Dołączył: 19 Kwi 2008
Tak się czaje na to szkło :D szkoda tylko że narazie pierwszeństwo ma rata za K10 ;)

Hipo napisał/a:
Tak się czaje na to szkło :D szkoda tylko że narazie pierwszeństwo ma rata za K10 ;)

Na to za 900 czy na to za 500?

Jak się sprawuje AF w połączeniu z cyfrą w tym obiektywie?

mucher  Dołączył: 21 Maj 2008
900 zł to średni interes chyba, biorąc pod uwagę, że można jeszcze parę egzemplarzy tego dorwać za oceanem po jakieś $200, czyli pi razy oko połowę (oczywiście jeśli ma kto przywieźć).

Ja zaryzykowałem i czekam właśnie na to szkło - jeśli mój będzie taki jak ten, co go ma JackDeJack - tylko się cieszyć (no dobra, nie da się zupełnie wszystkiego zobaczyć na tych samplach - ale np. ta fotka na 28 mm i pełnej dziurze całkiem znośna).

Za 450 zł to może być b. ciekawa oferta.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Z tego co wiem to czarnych ze światłem 3.2 nie ma za bardzo nawet na ebayu. Niby były jakieś limited (kolor) i ciężko bardzo trafić.

Oprócz widocznego na fotkach otarcia obiektyw jest cacy. Żadnych problemów z nim nie miałem. Chcę go sprzedać bo za dużo ostatnio nakupiłem i muszę troche odpuścić (zbieram na lampkę). Niestety ceny jakie oferowano mi za to szkło skłaniają mnie coraz bardziej do zostawienia go jako zapas.

Jak ma kto przywieźć to w USA faktycznie można jeszcze chyba znaleźć za coś koło 200$. Ale już przesyłka jest obarczona kosztem przesyłki i ryzykiem VATu i cła. Więc wszytkim którzy odnoszą się do amerykańskich cenników polecam kupować w Stanach bo przecież twierdzą że taniej nawet z przesyłką.

Jakby ktoś był zainteresowany to w DC można sprawdzić bez problemu (obecnie w Grodzie Kraka ale szkło zostało w domku)

No widzisz, żebym widział ogłoszenie dwa tygodnie temu, byłoby prawie po sprawie ;). A co do przesyłki, to samo przyjedzie. No i w sumie zdaję sobie sprawę z ryzyka (inaczej pewnie kupiłbym Tamrona 28-75, ale tego na ślepo - w życiu!).

3xs napisał/a:
Na to za 900 czy na to za 500?

Tego za 500, nie stać mnie na zakup nowego szkła :) widziałem wczesniej że kolega JackDeJack wystawiał swój egzemplarz na allegro ale nie poszedł, chciałem go spytać czy oferta aktualna ale w łapki wpadł mi 80-320 więc plany uległy zmianie :D

Niestety finanse wstrzymały tymczasowo wszelkie szklane inwestycje :-?

Poszedł, poszedł.
Miałem dwie sztuki :-P bo mnie szwagier uraczył nieoczekiwanym prezentem i na koszta naciągnął. Zostawiłem sobie tego który był kompletny z papierami itp. i lekko ostrzejszy.

Co do jego pracy:
Przy pełnej dziurze jest zadowalający - jak dla mnie. Lekko przymknięty pracuje już naprawdę cool.
Ja niestety odruchowo przy mocniejszym świetle przymykam obiektyw do 5.6 a nawet 8, więc nie mam zby wiele fotek przy pełnej dziurze.
O aberacje trzeba się naprawdę postarać. Bokeh też moim zdaniem nienajgorszy.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Mam taki obiektyw. Uważam, że to jest dobre, bezproblemowe szkło, a co najważniejsze - mój SMCP FA 28-105/3.2-4.5 IF AL jest czarny :mrgreen:

JackDeJack jeśli byś chciał za miesiąc - dwa w takiej cenie sprzedać to mogę się odezwać i pytać czy jeszcze jest ? ;)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
marucha napisał/a:
Mam taki obiektyw. Uważam, że to jest dobre, bezproblemowe szkło, a co najważniejsze - mój SMCP FA 28-105/3.2-4.5 IF AL jest czarny :mrgreen:
Również tak uważam, choć mój jest srebrny :-) .

Hipo - teraz został jeden, na razie leży i czeka. I coraz bardziej myślę nad jego zostawieniem. Dla fanatyków dorzucę puszkę czarnej farby w szpraju :-P

Myślę, że czarny mógłbym mieć ;)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
3xs napisał/a:
Myślę, że czarny mógłbym mieć ;)
Czarne gorsze, z czarnymi pTTL nie doświetla.

Większość Limited'ów jest w kolorze silver :-P

[ Dodano: 2008-05-28, 23:26 ]
PiotruśP - przypomniała mi się historyjka z mojej branży.
HiEnd'owy (5000dpi) skaner w pewnych przypadkach dawał mydło - okazało sie że rozgrzane wewnątrz powietrze zniekształcało obraz i dobijało kosztowny system :-P

Więc przy nadchodzacych kilku upalnych dniach srebrne lepiej odbijające światełko obiektywy (czyt. mniej grzejące się) nie są najgłupszym pomysłem :mrgreen:
Nie zapominajcie o globalnym ociepleniu - więc pewnie srebrne szkiełka będa na topie :idea:

Moja właśnie dojechała - pierwsze wrażenia pozytywne, aczkolwiek nie mam jej jeszcze jak przetestować - w biurze ciemno i zimno, a do tego same mordy zakazane ;). Srebrny kolorek wcale nie wygląda tak źle - jednak te czarne akcenty na pierścieniach zooma i ostrości trochę 'cywilizują'.

Jedną rzeczą, która może być upierdliwa to bardzo mały skok pierścienia ostrości - ktoś na necie na to narzekał już (bo kamera ma problem z przeostrzeniem przy małych zmianach odległości). Z 2 strony wydaje się całkiem szybko ostrzyć dzięki temu. Poza tym nie wiem czy szkło ma QSF - z jednej strony da się przeostrzyć ręcznie w trybie AF - aczkolwiek ciut siłowo, nie jest to jednak ewidentna blokada tak jak w przypadku 18-250. Za to pierścień zooma bardzo ładnie hula - ciekawe tylko czy nie dorobi się jakiegoś pełzania.

A, w sumie wygląda na to, że f/3.2 jest niestety tylko do gdzieś 30 mm, właściwie w okolicach 40 mm to już 4.0 (4.5 od 70 wzwyż).

Skocz do: