256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Trzeba zrobić porównanie jakie RAWy wychodzą z Gimpa i CS3. Jeżeli nie ma różnicy to bym wolał Gimpa. CS3 ma jeszcze fajne zaznaczanie Quick Selection Tool, ale to nie jest niezbędne. Lightroom jest trochę badziewny, już lepiej mieć RAWTherapy pod warunkiem, że nie ma to wpływu na jakość.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Cytat
Wydaje mi się, że bieżącym wydaniem Debiana jest właśnie 4.0 Etch
Jak znajdę trochę czasu, to sprawdzę Lenny

Bieżące dystrybucje Debiana są trzy (a właściwie cztery jeżeli brać pod uwagę Experimental) :-P

Akurat Etch to wydanie "stable", choć bardziej odpowiadało by określenie "zamrożone". Pakiety tam nie są już aktualizowane - z wyjątkiem aktualizacji związanych z bezpieczeństwem. A że Etch został zamrożony już dość dawno, stąd takie, a nie inne wersje pakietów w nim znalazłeś. Ta dystrybucja jest przeznaczona głównie na serwery i stacje robocze bez dostępu do netu, czy też typowe stacje robocze.

Natomiast jeżeli masz dostęp do netu, to do komputera domowego polecałbym wydanie "testing". Obecne wydanie testowe to właśnie Lenny. Lenny też zostanie za jakiś czas zamrożony i stanie się "stable", a w jego miejsce pojawi się kolejna wersja w gałęzi testowej.

No i jest jeszcze wydanie "unstable" czyli Sid. Tam trafiają wszystkie nowe pakiety, a następnie po spełnieniu określonych warunków są przenoszone do gałęzi testing. Trwa to do kilku tygodni, więc rzadko się zdarza by do gałęzi testing były pakiety z jakimiś poważniejszymi błędami. Wszystko oczywiście przebiega w oparciu o system repozytoriów i bez problemowo - ot po prostu dostaniesz monit o nowej wersji i czy chcesz aby menedżer pakietów ją pobrał i zainstalował. My zaś mając dystrybucje z gałęzi testing mamy stale rozwijany system a w miarę aktualnymi wersjami pakietów, a w dodatku już w jakimś stopniu przetestowanych przez użytkowników gałęzi "unstable". Jeżeli natomiast zależy Ci na jak najbardziej aktualnym systemie pozostaje wersja Sid. Ale tu już czasem trzeba się pobawić. pakiety są wrzucane gdy tylko są gotowe i często zdarzają się nie spełnione zależności - trzeba poczekać dzień lub dwa, lub samemu skompilować brakujący pakiet. Więc trochę zabawy jest.

Można też zmieszać dystrybucje. Mieszanka stable/testing może być problematyczna z uwagi na czas je dzielący. Ale testing/unstable już zupełnie nie, więc jeśli jest nowa wersja aplikacji rozwiązująca jakiś problem warto pobrać tylko ją, nie tracąc korzyści z gałęzi testing.
256mb napisał/a:
Trzeba zrobić porównanie jakie RAWy wychodzą z Gimpa i CS3. Jeżeli nie ma różnicy to bym wolał Gimpa

Gimp sam w sobie nie otwiera RAWów. Potrzebny Ci plugin np dcraw, lub ufraw. Co do efektów to w każdym programie trochę to inaczej wygląda... Więc rzecz gustu. Mi osobiście to co dcraw lub ufrw z domyślnym profilem barwnym sRGB robi ze skóra nie bardzo odpowiada. Natomiast ufRAW + profil barwny pożyczony z bibblepro + ewentualnie krzywa bazowa aby np dodać nieco kontrastu jak najbardziej.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
WuWu84 napisał/a:
Akurat Etch to wydanie "stable", choć bardziej odpowiadało by określenie "zamrożone".

'stable' to 'stable', i "zamrożone" to jest tuż przed wydaniem stable

WuWu84 napisał/a:
A że Etch został zamrożony już dość dawno, stąd takie, a nie inne wersje pakietów w nim znalazłeś. Ta dystrybucja jest przeznaczona głównie na serwery i stacje robocze bez dostępu do netu, czy też typowe stacje robocze.

na stronie domowej Debiana jest wystarczający opis do czego jest ;)

WuWu84 napisał/a:
Jeżeli natomiast zależy Ci na jak najbardziej aktualnym systemie pozostaje wersja Sid.

he, polecasz Sid'a osobie co ledwie ten system zna :lol: :lol: :lol:

WuWu84 napisał/a:
Ale tu już czasem trzeba się pobawić. pakiety są wrzucane gdy tylko są gotowe i często zdarzają się nie spełnione zależności - trzeba poczekać dzień lub dwa, lub samemu skompilować brakujący pakiet. Więc trochę zabawy jest.

trzeba tyle poczekać ile developerom Debiana będzie się chciało, wpadki już mieli b. poważne w Sidzie ;)

Jak koleś nie zna Debiana, to po co go instalował???

Poza tym to chyba nie forum Debiana?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
vertiico napisał/a:
Jak to nie? ;-)

Ja jadę od ładnych kilku lat na "unstable". Większych wpadek nie pamiętam, przed instalacją pakietów które mają niespełnione zależności chroni apt czy inny menadżer pakietów którego używasz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
vertiico napisał/a:

To forum Pentaxa. Tu można rozmawiać o (prawie) wszystkim oprócz polityki.

Ijon napisał/a:
Ja jadę od ładnych kilku lat na "unstable". Większych wpadek nie pamiętam, przed instalacją pakietów które mają niespełnione zależności chroni apt czy inny menadżer pakietów którego używasz.

a ja i inni znajomi developerzy pamiętają i to dość poważne.
Co nie zmienia faktu że Sid nie nadaje się dla ludzi co ledwie znają Linuxa.

plwk napisał/a:
To forum Pentaxa. Tu można rozmawiać o (prawie) wszystkim oprócz polityki.

rozmawiać można , ale mi chodziło ze na innym forum zapewne znajdzie więcej informacji /pomocy w sprawie Debiana :)

vertiico napisał/a:
na stronie domowej Debiana jest wystarczający opis do czego jest ;)

Jak widać nie za bardzo :->
vertiico napisał/a:
he, polecasz Sid'a osobie co ledwie ten system zna :lol: :lol: :lol:

No to pozna ;-)

WuWu84 napisał/a:
No to pozna ;-)

jak tak poważnie podchodzi do tego, i dokładnie wie co dostanie instalując SID'a to ja się tylko cieszę :)

ale zeszliśmy z tematu :mrgreen:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
nie da się oddzielić software od cyfrówek.

dariuszbar  Dołączył: 30 Mar 2008
vertiico napisał/a:
Jak koleś nie zna Debiana, to po co go instalował???

Wcześniej używałem Slackware, i sporo programów trzeba było sobie kompilować samemu, a w Debianie bardzo dużo jest już gotowych. Uruchomiłem sieć, serwer nfs, ftp, samba. Działają mi windowe programy pod wine (aktualnie 1.0), a co nie działa pod wine, to działa pod windą w emulatorze qemu. Do tej pory mi to wystarczało. K10D kupiłem niedawno i, gdy mam trochę czasu, to próbuję się z nim bawić. Stąd moje posty i pytania.

dariuszbar napisał/a:
a w Debianie bardzo dużo jest już gotowych.

to jest akurat zaleta Debiana, że ma bardzo bogaty zbiór repozytoriów.

btw
co się stało że ze slacka do debiana się przeniosłeś?

AiKSz napisał/a:
pentax photo lab
moim zdaniem nic go nie przebije ;-)
pod ubuntu niestety nie widac czesci podgladu
po prawej stronie przebiega dziwny pasek jakichs zaklocen

Jak mam się na tym forum przydać, to miałem to samo z programem PhotoLaboratory dołączonym na płycie do aparatu na moim Debianie Etch pod wine1.0, ale po ściągnięciu aktualnego upgrade photolab_3.51, podgląd wygląda idealnie. Jeszcze nie obrabiałem zdjęć. Jutro sprawdzę.

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
dariuszbar napisał/a:
pod wine1.0, ale po ściągnięciu aktualnego upgrade photolab_3.51, podgląd wygląda idealnie.

hmmm

cynamonowy napisał/a:
dariuszbar napisał/a:
pod wine1.0, ale po ściągnięciu aktualnego upgrade photolab_3.51, podgląd wygląda idealnie.

hmmm

Potwierdzam: Debian Lenny/Sid Wine 1.0-rc1 i najnowsza wersja PPL - działa normalnie podgląd, jak i lupka - tzn bez tego pasa po prawej.

Wciąż nie działa poprawnie za to w trybie Simulated wide gamut display.

Photo Browser też działa, a w nim możliwość konwertowania PEFów na jeszcze bardziej skompresowane DNG, które odczytuje też PPL :mrgreen:

Tak na marginesie - da się jakoś zmusić PPL (konwersja w innym programie itp) by odczytał DNG utworzone przez Adobe DNG Converter?

vertiico napisał/a:
co się stało że ze slacka do debiana się przeniosłeś?

Do Slacka ściągałem sobie jakiś programik, następnie go kompilowałem (czasem kilka godzin, bo brakowało jakiejś biblioteki, której trzeba poszukać), po czym się okazywało, że program ten mi nie odpowiada, a w Debianie go instaluję szybko i mogę się nim pobawić. Jak mi odpowiada, to mogę sobie ściągnąć nowszy i skompilować. Slack ma też taką zaletę, że chodzi również na bardzo starych komputerach z małą ilością RAMu, ale już je wymieniłem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
WuWu84 napisał/a:
Tak na marginesie - da się jakoś zmusić PPL (konwersja w innym programie itp) by odczytał DNG utworzone przez Adobe DNG Converter?

To chyba zależy od ustawień konwersji z PEF na DNG. Można ustawić tak aby konwersja była odwracalna i chyba tylko wtedy można przekonwertować w drugą stronę.

plwk napisał/a:
To chyba zależy od ustawień konwersji z PEF na DNG. Można ustawić tak aby konwersja była odwracalna i chyba tylko wtedy można przekonwertować w drugą stronę.

Zgadza się, ale to tylko przy osadzeniu oryginalnego pliku RAW w DNG. Ja natomiast konwertowałem do DNG dla zaoszczędzenia miejsca na dysku, więc z tą opcją odznaczoną. W sumie żadna strata - wciąż mogę te pliki wywołać w Silkypixiem, ale trochę szkoda.

AiKSz  Dołączył: 29 Sty 2008
mops napisał/a:
NeatImage

niby mozna zaistalowac i nawet dziala ale jak przyjdzie to wlasciwego odszumiania to idzie to bardzo powoli albo i wcale, nie chcialo mi sie czekac na jakis efekt
za to bez problemowo dziala Noiseware

jest jakis program do zmniejszania zdjec itp. rownie wygodny jak irfan ??

AiKSz napisał/a:
za to bez problemowo dziala Noiseware

Jest jeszcze GREYCstoration - używam jako plugin do GIMPa. Trzeba trochę posiedzieć nad suwaczkami, ale efekty całkiem, całkiem.

http://cimg.sourceforge.net/greycstoration/

ulv  Dołączył: 05 Cze 2008
To ja jeszcze dodam, że po dorzuceniu dwóch dllek działa aż miło pod Winem C1 w wersji 3.x (czwórka odmawia współpracy :-( ).
Przy okazji witam, bo jest to w sumie pierwszy mój post, ale forum podczytuję od dawna (mimo, że z bandy N jestem ;-) )

Pozdrawiam
Ulv

Skocz do: