Wojtek1962  Dołączył: 28 Maj 2008
Firmware Pentax K20D
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów. Jestem tutaj nowy, jednak od dłuższego czasu czytam Wasze Forum. Już niedługo będę posiadaczem Pentaxa, z czego bardzo się cieszę. Lecz nie o tym chciałem mówić. W dniu dzisiejszym przeczytałem na forum dpreview.com o nowym firmware do K20D. Podaje link:
http://forums.dpreview.co...thread=28085894
Jestem bardzo ciekaw Waszych opini na ten temat. Pozdrawiam Wszystkich fanów Pentaxa (siebie też - :-) ) Wojtek1962

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeżeli to jest prawda będzie całkiem dobrze ;)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Muszę przyznać, że trochę się uśmiałem czytając pierwszy post w wątku na dpreview. Prawdopodobnie nowy FW ma dodaną funkcję automagicznego usuwania hotów nawet z rawów. I teraz brokatowi mogą sobie testować ile chcą a i tak nic nie zobaczą.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
LDevil, a jakie to ma znaczenie? Realnie kazdy wewn. soft to robi :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Fafniak, głównie marketingowo-psychologiczne. C i N mogą ściemniać i informować, że ich pliki RAW są "prosto z matrycy", w przeciwieństwie do RAWów Pentaxa, nad którymi FW aparatu odprawia jakieś czary-mary.
Ale logicznie rzecz biorąc coś z tą matrycą musi być nie ten teges, ponieważ jak można inaczej wytłumaczyć fakt niespotykanego nigdy wcześniej sposobu działania procedury odejmowania darków (albo automat, albo zawsze włączone) w połączniu z nagłą poprawą działania matrycy po udacie FW?

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
LDevil napisał/a:
Fafniak, głównie marketingowo-psychologiczne. C i N mogą ściemniać i informować, że ich pliki RAW są "prosto z matrycy", w przeciwieństwie do RAWów Pentaxa, nad którymi FW aparatu odprawia jakieś czary-mary.
Ale logicznie rzecz biorąc coś z tą matrycą musi być nie ten teges, ponieważ jak można inaczej wytłumaczyć fakt niespotykanego nigdy wcześniej sposobu działania procedury odejmowania darków (albo automat, albo zawsze włączone) w połączniu z nagłą poprawą działania matrycy po udacie FW?
Ale zauważ, że zdecydowana większośc hotów jest zielonych - zarówno w puszcze brokatowych tudzież kolegi z forum jak i na samplach z dpreview. Gdyby to był faktycznie problem matrycy - przy takiej ilości nie byłyby to niemal wyłącznie zielone.

ksz

LDevil napisał/a:
- powiem ci tak mam to tak gleboko w d.. ze nawet tam kolonoskop olympusa nie siega... :-P
LDevil napisał/a:
Ale logicznie rzecz biorąc coś z tą matrycą musi być nie ten teges, ponieważ jak można inaczej wytłumaczyć fakt niespotykanego nigdy wcześniej sposobu działania procedury odejmowania darków (albo automat, albo zawsze włączone)
- dla mnie jest to dosc logiczne - ale ja nie robie astrofotografii
LDevil napisał/a:
w połączniu z nagłą poprawą działania matrycy po udacie FW?
- heh wiele firm wypuszczajac update poprawialo prace matrycy...a wlsciwie analize sygnalow ktore z niej "dochodzily"
Ale ja sie na tym nie znam i do momentu gdzie jakis magik robi za mnie czary mary ktore MI nie przeszkadzaja to proooszzszsze bardzo :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
nawet tam kolonoskop olympusa nie siega...
A kolonoskop made in Żaba ? :evilsmile:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dada napisał/a:
A kolonoskop made in Żaba ? :evilsmile:

IN Żaba?????? :-P
wow :shock:

Dada, -eeee jakis przreklamowany - Tref twierdzil ze jak sie wsadzi to nie widac , jak chcielismy sprawdzic to chyba oslonka odpadla....albo Tref uciekl....juz nie pamietam :-P :mrgreen:

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Fafniak napisał/a:
ze nawet tam kolonoskop olympusa nie siega..

Oj uważaj, uważaj. Sięga do 1.5m ;-)

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Czy ktos ma linka skad mozna sciagnas najnowszy soft (frimware) do K20D
jest juz bodajze Beta 0.20

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
FotoPepe napisał/a:
Czy ktos ma linka skad mozna sciagnas najnowszy soft (frimware) do K20D
jest juz bodajze Beta 0.20
Skad to info ? :shock:

argawen napisał/a:
Skad to info ? :shock:

No stąd iż są juz przykładowe fotki z tym frimware-m w sieci :)

Cytat
No stąd iż są juz przykładowe fotki z tym frimware-m w sieci :)
Przecież to jest wersja przedprodukcyjna :shock: . Taka była w K20D na spotkaniu w Stodole. W wersji sprzedażnej jest przecież wyższy numer. Firmware 1.0

argawen napisał/a:
..Przecież to jest wersja przedprodukcyjna :shock: . Taka była w K20D na spotkaniu w Stodole. W wersji sprzedażnej jest przecież wyższy numer. Firmware 1.0

O kurcze przeoczenie - masz rację, jakoś skojarzyło mi się z 1.20 - biję głową z pokorą.

FotoPepe napisał/a:
jakoś skojarzyło mi się z 1.20
Tak pomyślałem.

Skocz do: